Správy, Zaujímavosti,

Pri akej teplote vymeniť letné pneumatiky za zimné

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Z hľadiska minimálnych a maximálnych teplôt môžu byť rozdiely medzi horúcim a chladným obdobím viac ako 80 stupňov Celzia. Preto výrobcovia pneumatík vyvinuli špeciálne...

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films).

Z hľadiska minimálnych a maximálnych teplôt môžu byť rozdiely medzi horúcim a chladným obdobím viac ako 80 stupňov Celzia. Preto výrobcovia pneumatík vyvinuli špeciálne pneumatiky pre každé ročné obdobie. Tu sa dozviete, kedy je potrebné vymeniť letné pneumatiky za zimné a kedy môžu byť vodiči, ktorí tak neurobia, potrestaní podľa pravidiel cestnej premávky.

Pneu
Z hľadiska minimálnych a maximálnych teplôt môžu byť rozdiely medzi horúcim a chladným obdobím viac ako 80 stupňov Celzia. Preto výrobcovia pneumatík vyvinuli špeciálne pneumatiky pre každé ročné obdobie.
Foto: youtube.com/@lemon_films

Priľnavosť je najdôležitejším kritériom klasifikácie pneumatík. Niektoré sa lepšie „prilepia“ k asfaltu v lete, iné majú lepšiu priľnavosť v zime.

Existuje aj prechodný variant, ktorý teoreticky poskytuje optimálnu priľnavosť na horúcom asfalte aj pri teplotách pod nulou vonku.

Rozdiel medzi letnými a zimnými pneumatikami

Letné pneumatiky sú vyrobené z tvrdšej gumy, ktorá pri vysokých teplotách mäkne. Vďaka tomu majú veľmi dobrú priľnavosť, keď je asfalt teplý. Je teda ideálna v lete, keď teplota vozovky môže presiahnuť 50 až 60 stupňov Celzia.

Keď sa však asfalt ochladí, pneumatika sa stáva extrémne tuhou. A s klesajúcou teplotou sa priľnavosť znižuje.

Na druhej strane, zimné pneumatiky sú najlepšie na cesty pokryté snehom, ľadom alebo ľadovou kašou. Teda keď je asfalt veľmi studený. Sú vyrobené z mäkšej gumy, ktorá si pri nízkych teplotách zachováva svoju pružnosť. V lete však nemajú veľmi dobrú priľnavosť. Preto vznikol koncept celoročných pneumatík, ktoré sa môžu používať v lete aj v zime. Teoreticky sú kombináciou letných a zimných pneumatík.

Odborníci však tvrdia, že celoročné pneumatiky neposkytujú optimálnu priľnavosť v lete aj v zime.

Som ťava podobná pštrosovi, ktorá je na niečo dobrá len na papieri. Moja rada pre vodičov je, aby v lete používali letné pneumatiky a v zime zimné. Pretože nejde o priľnavosť vo všeobecnosti, ale o bezpečnosť, ktorú poskytujú v extrémnych situáciách. S celoročnou pneumatikou zastavíte na 30 až 50 metroch, s letnou pneumatikou na 15 až 20 metroch. A to môže niekedy znamenať rozdiel medzi životom a smrťou,“ vysvetlil odborník na defenzívnu jazdu Titi Aur pre ProMotor.

Slovenské právne predpisy nestanovujú, pri akej teplote sa majú letné pneumatiky vymeniť za zimné. Napríklad do roku 2011 boli vodiči povinní používať zimné pneumatiky od 1. novembra do 30. marca.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Pri akej teplote sa majú meniť letné a zimné pneumatiky

Slovenské právne predpisy nestanovujú, pri akej teplote sa majú letné pneumatiky vymeniť za zimné. Napríklad do roku 2011 boli vodiči povinní používať zimné pneumatiky od 1. novembra do 30. marca.

Zákon sa však zmenil a vodiči už nie sú povinní meniť pneumatiky pri zmene ročného obdobia.

Testy však ukázali, že letné pneumatiky už nie sú optimálne pružné pri teplotách nižších ako 6-7 stupňov Celzia. Keď teda priemerné teploty klesnú pod 6 stupňov Celzia, odporúča sa vymeniť letné pneumatiky za zimné.

Je povolené jazdiť v zime na letných pneumatikách?

Vodiči, ktorí jazdia na snehu, ľade alebo zľadovatených cestách s letnými pneumatikami, riskujú vysokú pokutu.

„Jazda motorového vozidla na verejných cestách pokrytých snehom, ľadom alebo poľadovicou bez zimných pneumatík je priestupkom a trestá sa pokutou.

Rovnaká pokuta sa ukladá aj vodičom, ktorí jazdia s opotrebovanými pneumatikami. Okrem toho v takýchto prípadoch orgány nariadia zadržanie evidenčného čísla vozidla bez práva na premávku.

Jazda v zime na letných pneumatikách je teda legálna, ale len ak cesta nie je pokrytá snehom, ľadom alebo námrazou. Je to tiež veľmi riskantné, pretože pri nízkych teplotách sa ich priľnavosť výrazne znižuje.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Od 1. októbra platia nové pravidlá pre pneumatiky. Za nesprávne označenie dostanete vysokú pokutu

Ten, kto si tieto pneumatiky kúpil, je víťaz. Výsledky testov jasne ukazujú


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu…

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov