Pravidlá, Zaujímavosti,

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu pokuta za dopravný priestupok. Niekedy...

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637).

Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu pokuta za dopravný priestupok.

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?
Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637

Niekedy sa stane, že spáchame dopravný priestupok a ani o tom nevieme. Keď sa k nám neskôr dostane pokuta za porušenie dopravného predpisu, nezostáva nám nič iné, ako ju zaplatiť. Do akej doby má však štát právo pokutu vymáhať?

Zákon stanovuje, že niektoré pokuty je možné zaplatiť v polovičnej výške do 15 dní. Niektorí vodiči však nechcú zaplatiť pokutu, ale čakajú, kým jej platnosť vyprší. No to sa nestane.

Po koľkých mesiacoch sa pokuta za dopravné priestupky premlčí

Zákon stanovuje určitú lehotu, v ktorej sa pokuta za dopravné priestupky premlčí.

Foto: youtube.com/@gentlemanizavolantem2856
Priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky.
Foto: youtube.com/@gentlemanizavolantem2856

Premlčacia lehota dopravného priestupku na Slovensku je zvyčajne dva roky.

To znamená, že ak od spáchania dopravného priestupku uplynú dva roky, orgány činné v trestnom konaní už nemôžu začať konanie o tomto priestupku.

Je však dôležité poznamenať:

  • Trvajúce priestupky: Ak ide o trvajúci priestupok (napríklad nelegálne parkovanie, ktoré trvá dlhšie obdobie), dvojročná lehota sa počíta od okamihu, keď protiprávny stav prestal existovať.
  • Zložitosť prípadu: V niektorých zložitejších prípadoch, kde je potrebné vykonávať rozsiahle dokazovanie, môže sa lehota na začatie konania mierne predĺžiť.
  • Zmeny v legislatíve: Je vždy vhodné konzultovať aktuálne znenie príslušných zákonov, pretože legislatíva sa môže meniť.

Zánik zodpovednosti za priestupok presne rieši Zákon č. 372/1990 Zb. (tzv. Zákon o priestupkoch), konkrétne jeho § 20:

  • Priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky; nemožno ho tiež prejednať, prípadne uloženú sankciu alebo jej zvyšok vykonať, ak sa na priestupok vzťahuje amnestia.
  • Do uplynutia lehoty sa nezapočítava doba, počas ktorej sa pre ten istý skutok viedlo trestné stíhanie.

Odporúčame jazdiť opatrne a bezpečne, aby ste nemuseli riešiť pokuty a premlčacie lehoty dopravného priestupku. Šťastnú cestu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

V tejto krajine môžete dostať pokutu za nosenie slnečných okuliarov. Pokuta je viac ako 5 000 EUR.

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla?

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChavezDIY). Mnohí vodiči nevedia, ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla. A možno sa zdá, že…

Plán rozvoja elektromobility je v troskách. Takto reagujú výrobcovia

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Vývoj elektromobility neprebieha podľa predstáv analytikov. Trh nielenže nerastie, ale dokonca sa prepadol. Z tohto dôvodu sú najväčší svetoví…

Mimoriadne efektívne lietadlo: Dokonalá vodíková platforma?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official). Toto jedinečné lietadlo sľubuje nielen zníženie spotreby paliva a emisií o obrovských 50 %, ale vďaka novému partnerstvu by…

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov