Novinky, Zaujímavosti,

Mimoriadne efektívne lietadlo: Dokonalá vodíková platforma?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official). Toto jedinečné lietadlo sľubuje nielen zníženie spotreby paliva a emisií o obrovských 50 %, ale vďaka novému partnerstvu by mohlo byť aj najlepšou šancou...

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official).

Toto jedinečné lietadlo sľubuje nielen zníženie spotreby paliva a emisií o obrovských 50 %, ale vďaka novému partnerstvu by mohlo byť aj najlepšou šancou na zabezpečenie riadnej leteckej dopravy na dlhé vzdialenosti s nulovými emisiami.

Mimoriadne efektívne lietadlo: Dokonalá vodíková platforma?
Foto: youtube.com/@GU_Official

Britský letecký dopravca easyJet sa spojil so startupom JetZero, ktorý vyvíja lietadlá na vodíkové palivo pre komerčné lety.

Musím priznať, že ma to prekvapilo. Spoločnosť EasyJet je dobre známa ako nízkonákladová možnosť pre lety po Európe. Ako sa ukázalo, už roky investuje aj do vývoja technológie vodíkového pohonu lietadiel.

Letecká spoločnosť spolupracuje so spoločnosťou JetZero, aby preskúmala fascinujúci potenciál vodíkového paliva v lietadle so zmiešanými krídlami. Nadväzuje tak na predchádzajúce ambiciózne ekologické iniciatívy, ktoré realizovala v priebehu rokov. Patria k nim plány na úspornejšie lietadlo z roku 2007, ktoré ešte neuzrelo svetlo sveta, a prevádzka leteckého motora na vodík v spolupráci so spoločnosťou Rolls-Royce v roku 2022.

„Zmiešaná konfigurácia karosérie lietadla JetZero prináša to, čo dnes priemysel najviac potrebuje: nižšiu spotrebu paliva, nižšie emisie a reálnu cestu k nulovým emisiám uhlíka. Vítame spoločnosť easyJet v pracovnej skupine leteckých spoločností a tešíme sa na ďalšiu prácu v oblasti zavádzania vodíka,“

– povedal Tom O’Leary, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ kalifornskej spoločnosti JetZero.

Účelný dizajn

Koncepcia zmiešaného krídla spoločnosti JetZero nie je len peknou podobou moderného lietadla. Plochý trup môže prispieť k oveľa väčšiemu vztlaku ako tradičný trubkový tvar väčšiny lietadiel, čím sa znižuje plocha vyhradená pre krídlo, ktorú prúdové lietadlo potrebuje na stúpanie a udržanie sa vo vzduchu.

JetZero dostáva 235 miliónov dolárov na vývoj lietadiel so zmiešaným krídlovým telom.

Jeho aerodynamicky stabilná konštrukcia navyše vylučuje potrebu chvostového krídla. To v súčte znamená výrazné zníženie odporu vzduchu a hmotnosti spolu s menšími motormi. Výsledkom je podľa spoločnosti radikálne nižšia spotreba paliva a emisií.

Podľa zakladateľa spoločnosti JetZero Marka Pagea je „zmiešané krídlo o 50 % účinnejšie. Spotrebuje o polovicu menej paliva a vyprodukuje o polovicu menej oxidu uhličitého v porovnaní s lietadlom s trubkovým krídlom, úprimne povedané, aj s rovnakými motormi.“

Široká karoséria otvára ďalší vnútorný priestor smerom ku krídlam – do ktorého sa zmestia ďalší cestujúci. Je to však aj ideálna príležitosť na privezenie ďalšieho vodíkového paliva – plynný aj kvapalný vodík uchovávajú v prepočte na hmotnosť podstatne viac energie ako batérie, ale zaberajú dosť veľký objem. Preto by konštrukcia zmiešaného krídla mohla byť ideálnou platformou pre čisté vodíkové dopravné lietadlo s veľkým doletom.

Odpočítavanie do štartu

JetZero prešlo dlhú cestu od demonštračného lietadla so zmiešaným krídlom Marka Pagea v 90. rokoch. V máji minulého roka sa spoločnosť dostala z režimu utajenia a plánuje postaviť a certifikovať lietadlo, pričom získala 4,5 milióna USD z fondov rizikového kapitálu.

O necelé štyri mesiace neskôr získala od amerického ministerstva obrany 235 miliónov dolárov. Spoločnosť JetZero by mala tieto prostriedky získať v priebehu štyroch rokov, pričom sa zaviazala spustiť svoj plnohodnotný demonštrátor začiatkom roka 2027.

Konštrukciu možno prispôsobiť rôznym typom lietadiel vrátane nákladných lietadiel, prúdových lietadiel a cisternových lietadiel – o posledné menované majú mimoriadny záujem americké vzdušné sily.

Futuristické prúdové lietadlo so zmiešaným krídlom spoločnosti JetZero povolené na testovacie lety.

V marci tohto roku dostal jej demonštrátor povolenie od amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) na začatie skúšobných letov. Ak všetko pôjde podľa plánu a lietadlo prejde certifikáciou, spoločnosť ho plánuje uviesť do komerčnej prevádzky do roku 2030.

Spojením s easyJetom je spoločnosť na ceste k tomu, aby ovplyvnila nielen stavbu lepšieho lietadla. Divoko odlišný drak lietadla JetZero sľubuje zásadnú zmenu v efektívnosti na dlhých trasách a ponúka jednu z najlepších príležitostí, akú sme doteraz videli, ako dostať do prevádzky čisté letectvo na dlhé trate… Ale veľa šťastia pri získavaní miesta pri okne!

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Boeing alebo Airbus. Aké je najväčšie osobné lietadlo?

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Fiat 500e mal byť bestsellerom. Stellantis zastavil výrobu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Fiat 500e, vozidlo ponúkané výlučne v elektrickom variante, malo byť bestsellerom, rovnako ako jeho predchodca z roku 2007. Trh…

Ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla?

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChavezDIY). Mnohí vodiči nevedia, ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla. A možno sa zdá, že…

Plán rozvoja elektromobility je v troskách. Takto reagujú výrobcovia

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Vývoj elektromobility neprebieha podľa predstáv analytikov. Trh nielenže nerastie, ale dokonca sa prepadol. Z tohto dôvodu sú najväčší svetoví…

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov