Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Aké kvapaliny by sa mali kontrolovať v autách každú jeseň?

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@scottykilmer). Aby vaše vozidlo fungovalo bez problémov a predišlo drahým opravám, je dobré pred chladným obdobím skontrolovať všetky kvapaliny. Tu sa dozviete, ktoré kvapaliny by...

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@scottykilmer).

Aby vaše vozidlo fungovalo bez problémov a predišlo drahým opravám, je dobré pred chladným obdobím skontrolovať všetky kvapaliny. Tu sa dozviete, ktoré kvapaliny by sa mali kontrolovať každú jeseň a ktoré je potrebné vymeniť.

Aké kvapaliny by sa mali kontrolovať v autách každú jeseň?
Foto: youtube.com/@scottykilmer

Odborníci odporúčajú, aby vodiči každú jeseň a jar kontrolovali svoje vozidla. V podstate ide o kontrolu pred príchodom chladného a teplého ročného obdobia.

Je to čas na kontrolu určitých kvapalín, ktoré sú nevyhnutné pre správny chod vášho vozidla.

Aké kvapaliny by sa mali kontrolovať v autách každú jeseň?

Najdôležitejšie kvapaliny, ktoré treba kontrolovať každú jeseň, sú:

  • motorový olej;
  • nemrznúca zmes;
  • brzdová kvapalina;
  • prevodový olej;
  • kvapalina posilňovača riadenia;
  • chladivo do klimatizácie.

Všetky tieto kvapaliny sú nevyhnutné na to, aby vaše vozidlo správne fungovalo a poskytovalo komfort potrebný na bezpečnú jazdu.

Väčšinu z nich môže skontrolovať vodič, pretože sú na očiach v motorovom priestore. Ale aj tieto by mal skontrolovať váš mechanik pri jesennom servise.

Motorový a prevodový olej

Motorový olej je nevyhnutný pre fungovanie motora. Čím je starší, tým je menej účinný. Táto kvapalina maže kovové komponenty vo vnútri motora.

Odporúča sa kontrolovať ho každých niekoľko týždňov pomocou meradla. Môžeme na nej zistiť hladinu oleja v motore, jeho farbu a viskozitu.

Väčšina odborníkov odporúča meniť motorový olej po 10 000 až 15 000 kilometroch. Alebo raz ročne, ak ste takú vzdialenosť neabsolvovali.

Pravidelná kontrola motorového oleja, nie len na jeseň je nevyhnutná pre správne fungovanie motora.
Foto: shutterstock.com/Ensuper

Prevodový olej je rovnako dôležitý ako motorový olej. Premazáva kovové súčasti vo vnútri prevodovky. U prevodovky sa však olej stráca len v prípade úniku.

V automobiloch s konvenčnou automatickou prevodovkou (menič krútiaceho momentu) sa hladina oleja kontroluje pomocou meradla a zátky v motorovom priestore. V ostatných prípadoch je možné olej skontrolovať v špecializovanom servise.

Prevodový olej by sa mal meniť v intervaloch stanovených výrobcom. Vo všeobecnosti každých 50 000 km alebo po 3 rokoch.

Kvapalina posilňovača riadenia a brzdová kvapalina

Brzdová kvapalina je, ako už názov napovedá, nevyhnutná na fungovanie bŕzd vozidla. Bez nej je brzdový systém ohrozený.

Hladinu je najlepšie kontrolovať každých niekoľko mesiacov. Používajte však baterku, aby ste sa vyhli otvoreniu uzáveru. Ak sa do systému dostane vzduch, môže to časom ovplyvniť účinnosť bŕzd. Výmena brzdovej kvapaliny sa odporúča každé 2 roky.

Kvapalina posilňovača riadenia sa kontroluje len v automobiloch, ktoré majú hydraulický posilňovač. Väčšina moderných vozidiel je v súčasnosti vybavená elektrickým posilňovačom riadenia.

Hladina tejto kvapaliny by sa mala pravidelne kontrolovať podľa značiek na expanznej nádržke. Jej výmena sa tiež odporúča každé 2 roky.

Motorový olej, tak aj nemrznúca zmes by sa mala kontrolovať pravidelne, aby sme predišli nákladným opravám.
Foto: youtube.com/@scottykilmer

Nemrznúca zmes a chladivo

Nemrznúca zmes (chladiaca kvapalina) je určená na zníženie teploty motora. Táto kvapalina cirkuluje medzi motorom a chladičom a odoberá teplo zo spaľovania paliva. Zároveň maže chladiaci systém a vodné čerpadlo.

Podobne ako motorový olej, aj hladina nemrznúcej zmesi by sa mala kontrolovať približne raz za mesiac.

Buďte však opatrní, pretože uzáver by sa mal otvárať len vtedy, keď je motor studený. V opačnom prípade hrozia vážne popáleniny od veľmi horúcich výparov.

Nemrznúca zmes sa zvyčajne vymieňa každé 2 – 3 roky, ale v prípade typu SLLC (Super Long Life) ju možno vymeniť po 5 rokoch.

Chladivo je nevyhnutnou kvapalinou pre fungovanie klimatizácie a klimatizačného systému vozidla. Je potrebná nielen v lete, ale aj na jeseň a v zime. Zabraňuje totiž tvorbe kondenzátu vo vnútri vozidla, takže sa už nebudú zaparovať okná.

Preto je nevyhnutné, aby bola nádrž s chladivom naplnená na optimálnu úroveň odporúčanú výrobcom vozidla.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla?

Je dobré mať nohu na brzde, keď stojíte na semafore, alebo nie?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

SUV GMC Yukon a pickup Sierra sa teraz ponúkajú v Európe

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gmc). Stále však nie sú k dispozícii ceny dvoch plnohodnotných vozidiel General Motors. Konečne si môžete kúpiť Sierra v Európe!…

Nový Bentley Continental GT vstúpil do sériovej výroby

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/BoJack). Nová generácia Bentley Continental GT sa začala sériovo vyrábať. Prvý exemplár sa pripojí k Heritage Collection britského výrobcu. Prvý…

Ohlásená edícia Audi e-tron GT v počte iba 299 kusov

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTopnl). Personalizovaný interiér a exteriér elektromobilu oslavujúci zákazkovú divíziu domu štyroch prsteňov vo veľmi obmedzenom počte. Personalizovaný interiér a exteriér…

Audi Q5 (2024): Interiér novej generácie

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Tri obrazovky, posuvná zadná lavica a dostatok priestoru pre cestujúcich: to sú nové prvky kabíny modelu Q5 2024. Audi…

Čínske automobilky chcú kúpiť závod Audi v Belgicku

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). NIO je jedným z uchádzačov a v pondelok zašle svoju ponuku skupine Volkswagen. NIO je jedným z uchádzačov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov