Novinky, Suv/Crossover, Zaujímavosti,

Terénna obytná dodávka Ford sa hákom a slučkou dostáva do hlbokej divočiny

24.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mini-Campers). Nemecký výrobca terénnych obytných vozidiel Terracamper sa už dlho drží v krajine a svoje neobyčajne schopné obytné vozidlá stavia na vozidlách značiek Volkswagen a...

24.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mini-Campers).

Nemecký výrobca terénnych obytných vozidiel Terracamper sa už dlho drží v krajine a svoje neobyčajne schopné obytné vozidlá stavia na vozidlách značiek Volkswagen a Mercedes-Benz. Spoločnosť nedávno predstavila obytný automobil na báze Fordu Transit Custom. Tento automobil je rovnako robustný a drsný ako jej ostatné ponuky. Inovatívny nový Ford Tecamp má modulárny interiér určený na prechod z dobrodružného kempovania na každodenné jazdenie. Odpružené lôžko a usporiadanie vhodné pre príslušenstvo s upevňovacími dráhami a upevňovacími bodmi podobnými suchým zipsom.

Inovatívny nový Ford Tecamp má modulárny interiér určený na prechod z dobrodružného kempovania na každodenné jazdenie. Odpružené lôžko a usporiadanie vhodné pre príslušenstvo s upevňovacími dráhami a upevňovacími bodmi podobnými suchým zipsom.
Foto: youtube.com/@mini-Campers

Minule sme nahlas uvažovali, či úplne nový Volkswagen Transporter prekoná teraz už samostatný Multivan, pokiaľ ide o prestavby karavanov tretích strán. Volkswagen s Multivanom napreduje, ale to neznamená, že ostatní ho budú nasledovať.

S dostupným pohonom všetkých kolies

Zdá sa, že s modelom Ford Tecamp sa Terracamper vrhá na Transporter, ktorý už dlho slúži ako základ pre jeho modely Tecamp aj Terock. Kvôli nedostatku vozidiel Volkswagen T6.1 a T7 a zdržaniu dodávky nového VW Multivanu, rozhodla sa prispôsobiť obytné balíky na Ford Transit Custom.

Nech je to akokoľvek, Transit Custom Tecamp (s dostupným pohonom všetkých kolies) je bezprostrednou budúcnosťou spoločnosti Terracamper v segmente stredne veľkých dodávkových vozidiel a prišiel v celkom slušivých debutantských šatách. Napriek vážnej konkurencii Spacecamperu Multivan a jeho vysokozdvižnej strechy pop-top o niekoľko kabín ďalej, Transit Custom Tecamp mohol byť najvýraznejším obytným vozidlom celého düsseldorfského salónu karavanov, najmä vďaka tomuto elektricky fialovému laku.

Fialová nie je práve bežnou farbou obytných vozidiel a pridanie bezpečnostných žltých akcentov a krytov zrkadiel len ešte viac zvýrazňuje siedmu farbu dúhy. Tento vzhľad sa nám celkom páčil, keď sme ho videli prvýkrát, a stále sa nám celkom páči, keď si prezeráme fotografie. Vaše skúsenosti sa môžu určite líšiť.

Nešetrí ani na terénnych pneumatikách

Na rozdiel od dodávok, ktoré sa jednoducho obúvajú do terénnych pneumatík a dostávajú dodatočné obloženie okolo spodnej časti karosérie. Napríklad nový VW Caddy Panamericana – Tecamp má kompletnú modernizačnú sadu od dobrých nemeckých inžinierov 4×4 zo spoločnosti Seikel. Aj Seikel je známy skôr svojou prácou na nemeckých vozidlách, ale naskočil do rozbehnutého vlaku Ford/VW s novými sadami Transit/Tourneo Custom a Ranger.

V prípade Tecampu Seikel dodáva základnému Transitu Custom zdvihnutie zavesenia, sadu skalných klzákov a ochranu proti šmyku podvozku. Tecamp samozrejme nešetrí ani na terénnych pneumatikách a obúva sadu BFG AT.

Terracamper sa nikdy nezaoberal efektnými a neefektívnymi interiérmi karavanov a nový Tecamp sa tohto vzorca drží do bodky. Osvedčené robustné moduly Terracamper sa montujú na podlahové pásy okolo dvoch samostatných zadných sedadiel a vytvárajú jednoduchý, funkčný a pomerne pestrý pôdorys.

Tieto kompozitné boxy s alu rámom pripomínajú klasické cestovné kufre a uchovávajú všetko potrebné kempingové vybavenie ukryté, ale na dosah ruky. Kuchyňa v tvare písmena L, umiestnená hneď za sedadlom vodiča, má plynový sporák pod predným vekom pracovnej dosky. Vedľa sporáka je výklopný nadstavec, ktorý slúži ako jedálenský stôl. Predné sedadlá môžeš otočiť a zadné sedadlá posunúť dopredu, aby si pohodlnejšie sedel pri stole.

Celková ponuka štyroch lôžok

Výsuvný box chladničky sa nachádza pod týmto priestorom s dvoma horákmi, zatiaľ čo umývadlo je o jeden blok vzadu, pod vlastnou výklopnou doskou. Pri zostavách so špecifikáciou s dostupnými posuvnými dverami na strane vodiča sa chladnička môže vytiahnuť aj von na obojsmernom výsuve.

Dve zadné sedadlá modelu Tecamp sa nachádzajú na akomsi polostrove, ktorý je z troch strán obklopený kempingovými modulmi. To obmedzuje priestor pre tradičné sklopené lôžko na vrchole sklopených sedadiel, čo Terracamper obchádza vytiahnutím dvojitého lôžka nad kempingové moduly. Zavesené na súprave popruhov, ktoré sa upevňujú na ľavej a pravej strane na viazacie pásy vedúce po celej dĺžke kabíny tesne pod strechou. Druhá manželská posteľ vo výsuvnej streche uzatvára celkovú ponuku štyroch lôžok.

Počas dňa sa štvorpanelový matrac zloží a uloží do batožinového priestoru. Terracamper ho mal v predvádzacej dodávke Caravan Salon zabalený na jednej z voliteľných zadných úložných konzol. Ale kupujúci si môžu vybrať, či chcú mať batožinový priestor otvorený. Alebo si vybrať z rôznych možností konzoly, vrátane tej s vyhradenou skrinkou na kompaktnú prenosnú toaletu.

Pri prehliadke modelu Tecamp na výstave nás najviac zaujala všestrannosť jeho vnútorných úložných riešení. Okrem toho, že držia posteľ, sa dajú viazacie koľajnice použiť na montáž hardvéru a príslušenstva, ako je napríklad držiak na papierové utierky na fotografiách. Na látkových zatemňovacích paneloch nad oknami a dverami nájdeme praktický systém suchého zipsu. Tento systém umožňuje pripevniť rôzne doplnky, ako sú stojany na korenie, úložné vrecká a dokonca aj sekery.

Čerstvá voda s objemom 47 l

Tieto flexibilné riešenia úložného priestoru vychádzajú z všestrannosti modulárneho usporiadania Terracamperu založeného na podlahových koľajniciach. Tie umožňuje odstrániť hlavné boxy karavanu a vytvoriť tak dobrodružný nákladný čln s množstvom viazacích bodov alebo osobnú dodávku s pridanými zadnými sedadlami.

Terracamper vybavuje nový Tecamp nádržou na čerstvú vodu s objemom 47 l, prípojkami na vonkajšiu sprchu v blízkosti posuvných dverí na strane spolujazdca. A zadných dverí a rôznymi stupňami dostupných elektrických systémov.

Cena Fordu Tecamp začína na 99 800 € a od uvedenia na trh sa dodáva so základnou výsuvnou strechou SCA na spanie. V roku 2025 plánuje Terracamper pridať svoju drsnejšiu a vzdušnejšiu strechu Xtreme Open-Sky ako voliteľnú výbavu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Táto obytná dodávka VW má najdivokejšiu vyskakovaciu strechu vo svete malých karavanov

Renault Estafette Concept – Dodávka s ohľadom na mesto


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Mýtus alebo pravda: Musíte mať od novembra prezuté zimné pneumatiky? Odpoveď nájdete v cestných predpisoch

23.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tyreseeker). Mali by byť od novembra všetky autá vybavené zimnými pneumatikami bez ohľadu na to, po akom type cesty budú…

Auto zabalené do plastu. Ochráni taška auto pred zaplavením?

24.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/kaohsiung.news88). Plastová taška do auta ako spôsob ochrany auta pred povodňami? Na internete vyvolala rozruch fotografia Porsche 911 zaparkovaného v…

Nemecko sa obracia chrbtom k elektrikárom. Tak zlé to ešte nebolo

23.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Sibs). Kríza v súvislosti s nezáujmom o elektromobily sa prehlbuje. Podľa najnovších údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov klesol predaj batériových…

Mercedes triedy A (W 169, 2004-2012): Klasika budúcnosti?

23.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HighPeakAutos). Masívnejšia druhá generácia má už 20 rokov Všetko by malo byť lepšie, ale základná koncepcia zostáva rovnaká: V roku…

1321 km na jedno natankovanie. Omoda 9 je pripravená

23.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GregDennisReviews). Spoločnosť Chery International vidí v Európe veľkú príležitosť na úspech. K modelom Omoda 5 a Jaecoo 7 čoskoro pribudne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov