Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Do Ruska sa valí vlna luxusných automobilov. Takto sa obchádzajú európske sankcie

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SkyNews). Britská televízna stanica Sky News sa rozhodla preskúmať prípad záhadných konvojov prevážajúcich luxusné autá cez Gruzínsko do Ruska. Vyšetrovanie novinárov odhalilo, že väčšina takto...

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SkyNews).

Britská televízna stanica Sky News sa rozhodla preskúmať prípad záhadných konvojov prevážajúcich luxusné autá cez Gruzínsko do Ruska. Vyšetrovanie novinárov odhalilo, že väčšina takto prepravovaných vozidiel boli európske modely, vyrobené okrem iného v Spojenom kráľovstve. Oficiálne sa autá vyvážali do Azerbajdžanu, čo Ruskej federácii umožnilo efektívne obísť európske sankcie.

Do Ruska sa valí vlna luxusných automobilov. Takto sa obchádzajú európske sankcie.
Foto: youtube.com/@SkyNews

Rusi našli jednoduchý spôsob, ako sa vyrovnať so sankciami EÚ na vývoz európskych automobilov. Na tento účel využívajú sprostredkovateľov z Gruzínska a Azerbajdžanu, ktorí legálne dovážajú vozidlá z krajín Spoločenstva a potom ich vďaka dobre organizovanej sieti kontaktov dodávajú na územie Ruskej federácie. Celú operáciu odhalila a opísala britská spravodajská televízia Sky News, ktorej novinári na vlastné oči pozorovali, ako sa luxusné autá dostávajú cez Kaukaz do Ruska.

Záhadné transporty luxusných vozidiel. Smer je Rusko

O tom, ako Rusko šikovne porušuje sankcie, informoval Ed Conway, ktorý počas svojho pobytu v Gruzínsku upozornil na obrovské konvoje nákladných áut, ktoré vozia najrôznejší tovar smerom k severnému susedovi. Sledujúc stopy záhadných transportov, britský novinár narazil na kontrolné stanovište. V jeho blízkosti sa nachádzali neformálne parkoviská plné luxusných áut značiek Mercedes, Lamborghini, Porsche a BMW. Conway strávil dva dni v blízkosti hraníc, pozoroval celý zložitý proces a hovoril aj s mnohými z tých, ktorí sa podieľali na preprave áut do Ruska.

Vyšetrovanie novinárov odhalilo, že väčšina takto prepravovaných vozidiel boli európske modely.
Foto: youtube.com/@SkyNews

Dobre organizovaný systém. Colná správa a polícia zatvárajú oči

Podľa Conwayovho rozprávania prichádzajú autá na hranice priamo z autosalónov v Tbilisi a niekedy dokonca priamo z prístavov v Čiernom mori.

Vodiči, ktorí prepravujú vozidlá na dočasné parkoviská, nevedia presný pôvod áut, ale pravdepodobne pochádzajú zo Spojeného kráľovstva alebo z iných krajín Európskej únie.Po príchode áut na hranice iní ľudia vyplnia potrebné dokumenty.

Ako upozorňuje Conway – pravdepodobne ide o ľudí, ktorí sa dobre vyznajú v zákonoch a dokážu využiť mnohé medzery, ktoré umožňujú prepravu áut. Jedným zo spôsobov je predbežne zaregistrovať a colne odbaviť autá v Arménsku ešte pred príchodom na severné hranice. Niekedy sa tým, ktorí privážajú autá do Ruska, odporúča, aby povedali, že idú len cez Rusko do Kirgizska. Je to také „smiešne“, že vraj každý na hranici vrátane polície a gruzínskych pohraničníkov vie, že to nie je pravda.

Sky News sleduje, ako sa luxusné autá stále dostávajú do Ruska napriek sankciám v súvislosti s ukrajinskou vojnou.

Preprava vozidla je v podstate formalita

Nakoniec sa vozidlám vydajú tranzitné evidenčné čísla, po ktorých sa môžu prepravovať cez hranice. Keďže Gruzínci môžu cestovať do Ruska bez víz a naopak, tranzit áut je v podstate formalitou. Vybrané osoby nechajú príslušné auto na ruskej strane, kde už čakajú príslušní ľudia, ktorí tovar prevezmú. Tento proces sa môže opakovať aj niekoľkokrát v priebehu jedného dňa.

Nové špičkové autá dodané do Ruska z hraníc s Gruzínskom napriek sankciám.

Novinári Sky News zdôrazňujú, že táto prax sa používa vo veľkom rozsahu, a poukazujú na to, že kľúčovým problémom celého systému je využívanie viacerých sprostredkovateľov. Hoci tento spôsob obchádzania sankcií je v maximálnej možnej miere v rozpore s európskymi predpismi, v skutočnosti nemožno z ich porušenia ľahko obviniť ani jednu osobu v reťazci. Z formálneho hľadiska sa takto prepravované autá neobjavujú v colných údajoch a z formálneho hľadiska jednoducho prídu do Azerbajdžanu alebo Gruzínska a potom zmiznú.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Autá z Číny – čo si o nich myslia Rusi?

Ruský Logan – Lada Iskra je postavený na platforme odvodenej od platformy, ktorú používa Dacia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volvo uvedie do roku 2026 na trh 10 nových modelov a aktualizácie existujúcich modelov

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Volvo sa chystá oživiť svoj modelový rad novými modelmi, ako aj aktualizáciami existujúcich modelov. Do roku 2026 uvedie na…

USA by mohli zakázať autá vybavené čínskou technológiou

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@USATODAY). Spojené štáty by mohli zakázať predaj automobilov, ktoré využívajú hardvérové a softvérové technológie od čínskych dodávateľov. Ako dôvod sa…

Výrobcovia automobilov žiadajú väčšiu podporu EÚ

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Európski výrobcovia automobilov chcú, aby EÚ prijala opatrenia, keďže dopyt po elektromobiloch klesá. Chcú, aby sa v Európe uvoľnili…

Budú sa airbagy aktivovať aj vtedy, keď sa na prístrojovej doske rozsvieti výstražná kontrolka?

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/New Africa). Európsky cestný zákon vyžaduje, aby všetci výrobcovia automobilov vybavili vozidlá predávané v EÚ systémom airbagov. Ide o jeden…

Vodiči, pozor! Od 1. októbra sa mení pravidlo pre zimné pneumatiky

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Mickanside). Od októbra vstupuje do platnosti dôležitá zmena týkajúca sa zimných pneumatík, ktorá môže priniesť pokuty alebo dokonca zákaz jazdy.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov