Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

CB rádio – všetko, čo potrebujete vedieť

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoGears). Zdá sa, že zlaté časy CB rádia sú už za nami. Túto formu komunikácie však stále používajú profesionálni vodiči, nadšenci a jednoducho tí, ktorí...

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoGears).

Zdá sa, že zlaté časy CB rádia sú už za nami. Túto formu komunikácie však stále používajú profesionálni vodiči, nadšenci a jednoducho tí, ktorí sa radi rozprávajú s ostatnými na cestách. Ako nastaviť CB vysielačku a aký model si kúpiť? Vysvetlíme vám túto a mnohé ďalšie otázky.

CB rádio – všetko, čo potrebujete vedieť.
Foto: youtube.com/@AutoGears

Pred desiatimi rokmi nikoho neprekvapil pohľad na osobné autá s dlhými anténami CB rádia. Po rokoch, keď bola táto forma komunikácie vyhradená najmä pre vodičov nákladných vozidiel, nastal čas, keď sa CB stala veľmi populárnou. Vodiči osobných áut ju používali predovšetkým na vzájomné upozorňovanie sa na policajné hliadky a bolo možné sa dozvedieť aj o dopravných zápchach, nehodách alebo obchádzkach.

Rozprávanie cez CB malo viac výhod. Boli to kulinárske odporúčania, pokarhania za nevhodné správanie na ceste, vtipy a tiež reklamy na miestne podniky. V éteri bolo veľa prevádzky a tomu, kto jazdil so zapnutým kanálom 19, nehrozilo, že by v aute bolo ticho.

V súčasnosti už CB rádio nie je také populárne ako kedysi. Vplývajú na to okrem iného aplikácie upozorňujúce na policajné kontroly a všeobecne väčšia popularita smartfónov s ich okamžitými správami, navigáciou a možnosťou okamžite skontrolovať akúkoľvek správu. Zomrel však CB? Nie nevyhnutne. Záujem o ňu stále pretrváva a používanie „vysielačky“ môže byť zaujímavým spestrením cesty. Je CB rádio legálne? Určite. Predpisy stanovujú len povolenú frekvenciu (26,96-27,41 MHz) a povolený výkon zariadenia.

Ako nastaviť vysielačku CB?

Najjednoduchšie je ísť do vhodnej dielne, kde sa o to postará pracovník. Ak to niekto radšej urobí sám, mal by umiestniť vozidlo ďaleko od vedenia vysokého napätia. Potom by ste mali:

  • nainštalujte vysielačku CB a anténu v cieľových oblastiach.
  • pripojte zariadenie k meraču SWR alebo reflektometru podľa pokynov na jeho obale
  • vyberte kanál 20 rádia
  • nastavenie FWD na reflektometri
  • stlačte tlačidlo vysielania na rádia
  • pomocou voliča na merači nastavte ukazovateľ do polohy SET
  • vyberte polohu REF na reflektometri
  • prečítajte hodnotu podržaním tlačidla vysielania
  • údaj by mal byť medzi 1 a 1,5
  • opakujte meranie na krajných kanáloch. Najlepší údaj by mal byť na kanáli 20.

Teraz môžeme používať rádio na cestnom kanáli na kontaktovanie ostatných vodičov.

Ako nainštalovať CB rádio bez vŕtania?

V minulosti bolo potrebné anténu pripevniť k vozidlu – na zadné dvere alebo na strechu – trvalým navŕtaním. V súčasnosti vŕtanie nie je potrebné – áno, anténa sa vďaka nemu upevní stabilnejšie, ale je lepšie, keď toľko nezasahuje do vášho vozidla. Postačí magnetická podložka pod anténu. Lak môžete chrániť priehľadnou nálepkou. Najlepší dosah sa dosiahne umiestnením antény do stredu strechy, ale správne by mala fungovať aj anténa namontovaná napr. na zadnom veku sedanu.

Aký je dosah vysielačky CB?

Tu veľa závisí od dĺžky a kvality antény, spôsobu a kvality jej montáže, ako aj od samotného rádia, jeho nastavení, ako aj od terénnych prekážok alebo šírenia rádiových vĺn. Preto je ťažké hovoriť o typických hodnotách. Vzťah je však zvyčajne jednoduchý – čím kratšia anténa, tým menší dosah. Na druhej strane, príliš dlhá anténa môže rušiť, napríklad v podzemných parkoviskách, a je tiež citlivejšia na nárazy vetra a vysoké rýchlosti. Päťdesiatcentimetrová anténa zvyčajne poskytuje dosah približne 2 – 3 km, metrová anténa približne 5 – 10 km a najdlhšie, dvojmetrové antény, približne 10 – 20 km. Pri určitej kombinácii okolností však môže byť dosah väčší alebo menší.

Stará dobrá forma komunikácie medzi vodičmi má stále svojich fanúšikov.
Foto: youtube.com/@AutoGears

Ktoré CB rádio kúpiť?

Výber na trhu je veľký. Veľa závisí od preferencií vodiča – rádio môže mať napájanie 12 V alebo 24 V, môže byť menšie alebo väčšie, vhodné na rôzne typy inštalácie, mať prídavné funkcie alebo reproduktory, ako aj sa líšiť kvalitou konštrukcie, prevádzkou a, samozrejme, cenou. Základné modely sa dajú kúpiť už za 60 eur, ale treba brať do úvahy aj cenu antény. Je možné kúpiť aj hotovú súpravu rádio+anténa. Aké sú známe značky CB vysielačiek? Sú to napríklad Alan, Cobra, Intek, Midland, M-Tech, President, Sunker a TTI.

CB rádio – ktorý kanál?

Všeobecný kanál, t. j. kanál, na ktorom môžete napríklad získať informácie o dopravnej situácii, je 19. Kanál 9 sa používa na privolanie pomoci, kanál 2 používali taxikári a na kanáli 28 sa volá na základňové stanice. „Bežného“ vodiča zaujíma devätnástka.

Najmä v minulosti tam bývali niektoré rozhovory naozaj zaujímavé…. a niektoré sa stali legendárnymi. „Čo je to bajo jajo, CB rádio?“ – niektorí ľudia hľadajú takúto frázu na internete. „Bajo“ je v slangu používateľov CB rádia tradičné ‚zbohom‘, ktorým sa končí rozhovor vo vysielaní. Na internete koluje stará nahrávka, ktorá sa už stala mémom, na ktorej „vtipkár“ opakuje „bajo jajo, bajo jajo“ na 19. kanáli, čím vážne otravuje ostatných používateľov rádia. Vtipné? Záleží na tom, koho si myslíte – ale určite je to známe.

Najlepšie je zistiť na vlastné oči, či je CB rádio pre vás. Stará dobrá forma komunikácie medzi vodičmi má stále svojich fanúšikov. Prečo sa nestať jedným z nich?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Viete, na čo slúži tlačidlo AS vo vašom aute? Vysvetlíme vám to

Viete, na čo slúži tlačidlo PTY vo vašom aute? Nájdete ho vedľa rádia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Napriek svojim rozmerom tieto autá takmer nič nerobia. V auguste boli zakúpené najmä tieto 3 modely

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Vozidlá SUV napriek svojej veľkosti nie vždy veľa fajčia. Plug-in hybridy (PHEV) môžu spotrebovať v priemere približne 1 liter…

Ktoré auto je úspornejšie: manuál alebo automat? Aký je v tom rozdiel?

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). Mnohí vodiči pri rozhodovaní o kúpe vozidla zohľadňujú spotrebu paliva. Rozdiel je pritom daný typom motora aj typom prevodovky:…

Špeciálna edícia pre Land Rover Defender. Nová verzia je inšpirovaná ostrovom Ibiza

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MHKCARS). Land Rover predstavil novú exkluzívnu edíciu SUV Defender. Vyrobených bude len šesť exemplárov inšpirovaných atmosférou modelu Ibiza. Land Rover…

Táto farba z výfuku je signálom problémov s vozidlom. Okamžite choďte k automechanikovi

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theengineersmess). Aby vaše vozidlo vydržalo čo najdlhšie, je dobré venovať pozornosť všetkým rušivým signálom. Jedným z nich je farba výfukových…

Volvo uvedie do roku 2026 na trh 10 nových modelov a aktualizácie existujúcich modelov

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Volvo sa chystá oživiť svoj modelový rad novými modelmi, ako aj aktualizáciami existujúcich modelov. Do roku 2026 uvedie na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov