Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Lieky, ktoré môžu byť pozitívne v teste na drogy. Charakteristický znak, ktorý by mali poznať všetci vodiči

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NBCNews). Viaceré lieky a potravinové doplnky môžu spôsobiť falošne pozitívny výsledok testu na drogy. Pre istotu by si mali vodiči všímať rozlišovaciu značku vytlačenú na...

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NBCNews).

Viaceré lieky a potravinové doplnky môžu spôsobiť falošne pozitívny výsledok testu na drogy. Pre istotu by si mali vodiči všímať rozlišovaciu značku vytlačenú na obale niektorých výrobkov.

Lieky, ktoré môžu byť pozitívne v teste na drogy. Charakteristický znak, ktorý by mali poznať všetci vodiči.
Foto: youtube.com/@NBCNews

Lieky alebo potravinové doplnky, ktoré sú pre vodičov kontraindikované, majú rozlišovacie znamienko. Majú červeno označený trojuholník s čiernym výkričníkom uprostred. Znak na obale je uzavretý v bielom štvorci.

Lieky, ktoré môžu byť pozitívne v drogových testoch

Aj keď nejde o nelegálne psychoaktívne látky, niektoré lieky môžu ovplyvniť výsledok drogových testov. Látky v ich zložení môžu byť pri teste na drogy pozitívne.

Napríklad paracetamol alebo ibuprofén môžu obsahovať látky, ktoré možno zistiť ako opiáty. Presnejšie, rýchle drogové testy môžu poukázať na prítomnosť morfínu alebo kodeínu v tele.

Pozitívne môžu byť aj testy na lieky používané na liečbu úzkosti, nespavosti a svalových kŕčov. Môžu obsahovať benzodiazepíny, nelegálne psychoaktívne látky.

Aj antidepresíva môžu viesť k falošne pozitívnemu výsledku testu na drogy majú rôzne psychoaktívne látky.

Niektoré nosové spreje môžu dať pozitívny výsledok testu na drogy

Niektoré kvapky na uvoľnenie dýchacích ciest alebo nosové spreje môžu v rýchlych drogových testoch vykazovať pozitívne výsledky na amfetamín alebo iné psychoaktívne látky.

Aj niektoré zlúčeniny v liekoch na liečbu alergií a prechladnutia môžu spôsobiť pozitívne výsledky. Rýchle drogové testy môžu poukázať na prítomnosť psychoaktívnych látok v slinách.

Niektoré sirupy a tabletky na zmiernenie príznakov prechladnutia a kašľa môžu obsahovať kodeín. Aj v malom množstve môže táto látka spôsobiť falošne pozitívny výsledok drogového testu. Do tejto kategórie patria niektoré lieky proti alergii, antibiotiká, antiepileptiká alebo vazodilatanciá.

Ak bude mať vodič pozitívny test na drogy, príde o vodičský preukaz na neurčito.
Foto: youtube.com/@NBC10Boston

Na ako dlho prídete o vodičský preukaz, ak máte pozitívny test na drogy

Podľa zákona, ak bude mať vodič pozitívny test na drogy, príde o vodičský preukaz na neurčito. Nariaďuje tiež krvný test, aby sa presne zistilo, či vodič užil drogy, alebo je výsledok falošne pozitívny.

Ak sa zistí, že výsledok je falošne pozitívny, vodič dostane oznámenie, v ktorom sa mu oznámi, že trestné stíhanie za jazdu pod vplyvom psychoaktívnych látok sa nebude viesť.

Ak však krvné testy potvrdia prítomnosť drog v tele, vodičský preukaz bude zadržaný a bude otvorený trestný spis.

  • Odobratie vodičského preukazu je spravidla na neurčito: Až po absolvovaní všetkých potrebných vyšetrení a splnení podmienok môže byť vodičský preukaz vrátený.
  • Podmienky pre vrátenie: Vodič musí preukázať, že je zdravotne a psychicky spôsobilý na vedenie motorového vozidla. To znamená, že musí absolvovať odborné vyšetrenia a často aj psychologické vyšetrenie.

V priemere sa približne štvrtina týchto rýchlotestov ukáže ako falošne pozitívna. V týchto prípadoch boli výsledky testov na drogy neplatné, pretože látka, ktorú policajné prístroje zistili, pochádzala z rôznych liekov, výživových doplnkov alebo potravín.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

S vodičským preukazom skupiny B môžete riadiť viac ako len osobné vozidlo. Traktor? Motocykel? Zoznam je dlhý

Za ako dlho vytriezviete po pive? Kedy si sadnúť za volant po vodke? Čo je to virtuálny alkoholtester?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nové elektrické SUV značky Škoda bude predstavené 1. októbra. Model Elroq dopĺňa ponuku českého výrobcu s nulovými emisiami

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@M3MotorCube). Škoda pripravuje uvedenie svojho nového kompaktného elektrického SUV. Model Elroq bude vychádzať z rovnakej platformy ako Volkswagen ID.3 a…

Hit spoločnosti Ford dostáva facelift. Módnejšie a modernejšie Mondeo bude mať spotrebu ako zapaľovač

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Ford Mondeo sa prvýkrát predstavil v roku 1992. Americká spoločnosť chcela vytvoriť automobil s celosvetovou pôsobivosťou. Po mnohých rokoch…

Prvé vozidlo Audi a SAIC Motor nebude veľké SUV. Objavili sa nové podrobnosti

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Spoluprácu európskej prémiovej značky Audi s čínskym gigantom SAIC Motor pozorne sledujú médiá na starom kontinente. Možno aj preto,…

Hyundai a Kia spolupracujú so spoločnosťou Samsung na vývoji softvérových systémov pre svoje nové vozidlá

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Hyundai Group - Kia spolu so spoločnosťou Samsung vyvíja nové softvérové riešenia pre automobily, ktoré uvedú na trh…

Toyota pripravuje nový benzínový motor s výkonom až 600 koní – Japonci si myslia, že by mohol zosadiť z trónu legendárny motor 2JZ

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cleantech1968). Toyota vyvíja novú rodinu benzínových motorov s výkonom až okolo 600 k. Japonskí novinári už videli prototyp vybavený novým…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov