Pravidlá, Tipy,

Čo nemôžete umiestniť na čelné sklo?

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car.junction). Viditeľnosť je jedným z najdôležitejších aspektov, keď sedíte za volantom. Všetci vodiči by si mali dávať pozor, čo umiestňujú na okná, aby sa vyhli...

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car.junction).

Viditeľnosť je jedným z najdôležitejších aspektov, keď sedíte za volantom. Všetci vodiči by si mali dávať pozor, čo umiestňujú na okná, aby sa vyhli pokutam. Nasleduje zoznam predmetov, ktoré nesmiete umiestniť na čelné sklo.

Čo nemôžete umiestniť na čelné sklo?
Foto: youtube.com/@car.junction

Zákon o cestnej premávke stanovuje pokuty pre vodičov, ktorí bránia viditeľnosti rôznymi predmetmi, nálepkami alebo papiermi umiestnenými v okne. Trest hrozí aj tým, ktorí vešajú veci na spätné zrkadlo. Slovenský cestný zákon totiž zakazujú zakrývať čelné alebo zadné sklo.

Pokuta, ak je vaše čelné sklo zakryté

Väčšina vodičov zavesuje rôzne predmety na spätné zrkadlo vo svojom aute. Niektoré z tých predmetov sú také malé ako osviežovače vzduchu a vonné tyčinky. Iné sú zase väčšie, napríklad kríže, CD, fotografie atď.

Súčasné zákony o cestnej premávke zakazujú predmety na čelnom skle. To znamená, že na spätné zrkadlo by ste nemali vešať krížiky ani iné predmety. Nemali by ste ich vešať ani na bočné okná alebo čelné sklo.

Čo nesmiem umiestniť na čelné sklo?

  • Predmety, ktoré obmedzujú výhľad vodiča: Toto zahŕňa akékoľvek predmety, ktoré by mohli zhoršiť viditeľnosť vodiča, a tým ohroziť bezpečnosť jazdy.
  • Predmety, ktoré odvádzajú pozornosť vodiča: To znamená, že na čelné sklo by ste nemali umiestňovať nič, čo by vás mohlo rozptyľovať pri šoférovaní.

Konkrétne príklady zakázaných predmetov:

  • Navigačné systémy: Aj keď sa pravidlá v tejto oblasti v minulosti menili, stále platí, že navigačné systémy by nemali byť umiestnené v priamom zornom poli vodiča.
  • Nálepky a samolepky: Veľké množstvo nálepiek môže zhoršiť viditeľnosť a odrážať slnečné lúče.
  • Ozdoby a iné predmety: Akékoľvek iné predmety, ktoré by mohli znížiť bezpečnosť jazdy.
Akékoľvek iné predmety, ktoré by mohli znížiť bezpečnosť jazdy.
Foto: youtube.com/@car.junction

Čo je povolené:

  • Diaľničná známka: Táto nálepka musí byť umiestnená na presne určenom mieste.
  • Parkovací preukaz: Ak máte nárok na parkovací preukaz pre osoby so zdravotným znevýhodnením, môžete ho umiestniť na čelné sklo.

Aj keď presné hranice zorného poľa vodiča nie sú jasne stanovené, dôležité je, aby si ničím neobmedzoval svoj výhľad. Bezpečnosť je hlavným dôvodom týchto obmedzení. Čisté a neporušené čelné sklo je nevyhnutné pre bezpečnú jazdu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Môžete riadiť auto s manuálnou prevodovkou, ak ste chodili do školy na automatickú?

Ako dlho vydrží autobatéria?

Aké kvapaliny by sa mali kontrolovať v autách každú jeseň?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

BMW oznamuje nové prírastky do svojho modelového radu. Rad 1 a rad 5 dostanú nové motory

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Spoločnosť BMW oznámila aktualizácie svojho modelového radu. BMW radu 1 a radu 5 dostanú nové verzie. BMW oznamuje nové…

Nové modely dokážu jazdiť samé rýchlosťou až 95 km/h

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@edmundscars). Vozidlá Mercedes-Benz vybavené technológiou autonómnej jazdy úrovne 3 budú schopné jazdiť samé rýchlosťou až 95 km/h na nemeckých diaľniciach.…

Lieky, ktoré môžu byť pozitívne v teste na drogy. Charakteristický znak, ktorý by mali poznať všetci vodiči

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NBCNews). Viaceré lieky a potravinové doplnky môžu spôsobiť falošne pozitívny výsledok testu na drogy. Pre istotu by si mali vodiči…

Ktoré elektromobily majú majitelia radi?

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@newjerseycleancitiescoalit3160). Je to len zdanlivý paradox: výrobca elektromobilov, ktorého väčšina vodičov nenávidí, je používateľmi najobľúbenejší. Ide o Teslu, ktorá vyhráva…

Clá na čínske elektrické vozidlá: EÚ by mohla hlasovať 3. októbra

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WorldMilitaryPowerr). Nikkei Asia predpokladá, že rozhodujúci bude dátum hlasovania. Zatiaľ sa hovorí o „minimálnej cene“. Clá na čínske elektrické vozidlá:…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov