Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je vodič povinný používať reflexné prvky ako chodec?

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ninaveter). Na Slovensku musia chodci chodiť po ceste za zníženej viditeľnosti alebo v noci s reflexnými prvkami. Niekedy sa to však vzťahuje aj na vodiča...

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ninaveter).

Na Slovensku musia chodci chodiť po ceste za zníženej viditeľnosti alebo v noci s reflexnými prvkami. Niekedy sa to však vzťahuje aj na vodiča a cestujúcich v aute. Vyžaduje to nielen zdravý rozum, ale aj predpisy.

Je vodič povinný používať reflexné prvky ako chodec?
Foto: shutterstock.com/ninaveter

Čoraz kratšie dni a padajúci dážď sú neodmysliteľnou súčasťou jesenného počasia. V takýchto podmienkach treba obzvlášť dbať na zabezpečenie svojej viditeľnosti na ceste. Treba mať na pamäti, že aj pri cestovaní autom môže nastať situácia, kedy vodič a spolujazdci potrebujú byť viditeľný. Podľa pravidiel cestnej premávky musia mať títo účastníci cestnej premávky reflexné prvky.

Bezpečnostné odrazky pre chodcov – požiadavky

Pravidlá týkajúce sa viditeľnosti tzv. zraniteľných účastníkov cestnej premávky sú stanovené v zákone o cestnej premávke. Podľa zákona o cestnej premávke musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti (napríklad v noci, za hmly, dažďa alebo snehu) na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Tu je potrebné zdôrazniť, že podľa definície zákona o cestnej premávke je chodcom osoba, ktorá sa nachádza mimo vozidla na ceste a nevykonáva na ňom prácu. Za chodca sa považuje aj osoba, ktorá vedie, ťahá alebo tlačí bicykel, moped, motocykel, elektrický skúter, osobné dopravné zariadenie, pomôcku na pohyb, detský kočík, vozík alebo invalidný vozík.

To znamená, že ak sa v noci pohybujete na vozovke alebo krajnici a nepoužívate vozidlo, musíte mať na sebe reflexné prvky.

Reflexné vesty potrebné pre vodiča počas nehody

Vodič musí mať vo vozidle reflexnú vestu, v praxi sa vyžaduje. Odhliadnuc od otázok bezpečnosti. Už samotné vyjdenie na cestu v noci alebo po nehode bez reflexnej vesty, aby ste napríklad postavili výstražný trojuholník, sa môže považovať za priestupok. Tu však stále môžete počítať so zhovievavosťou policajta. Ak nám však dôjde palivo a vydáme sa s kanistrom na čerpaciu stanicu, ktorú vidíme aj na dohľad bez reflexných prvkov, hrozí nám pokuta. Niet pochýb o tom, že v tomto prípade sme už chodci.

Už samotné vyjdenie na cestu v noci alebo po nehode bez reflexnej vesty, aby ste napríklad postavili výstražný trojuholník, sa môže považovať za priestupok.
Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky

Ochrana nielen pred pokutami

Samozrejme, je dobré mať v aute aspoň jednu vestu nielen kvôli potenciálnemu riziku pokuty. Dôležitejšia je bezpečnosť. Navyše, podľa legislatívy by mala byť v dosahu vodiča. Dôvod? Musíte si ju obliecť pred opustením vozidla. Treba si uvedomiť, že človek v tmavom oblečení bez reflexných prvkov je viditeľný len zo vzdialenosti približne 40 metrov. Naopak, chodca s reflexným prvkom je vidieť zo vzdialenosti viac ako 150 metrov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nehoda v autoškole. Kto znáša následky: inštruktor alebo žiak?

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Supermotocykel – elektrická motorka za 10 tisíc dolárov dosahuje rýchlosť 256 km/h

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RVAutomobile6). Indický výrobca elektrických motocyklov Ultraviolette predstavil úplne nový model F99 a označil ho za vôbec prvý supermotocykel v krajine.…

Peugeot debutuje s modelom E-408 na parížskom autosalóne 2024

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Svetová premiéra sa uskutoční v polovici októbra. Peugeot má ambíciu stať sa lídrom v oblasti plne elektrických vozidiel medzi…

Bezpečnejšie v modernom aute? Nie nevyhnutne. Všetko kvôli človeku

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ford). Majú napraviť ľudské chyby a nedostatky, ale vodiči ich schopnosti preceňujú. Aktívne asistenčné systémy sa považujú za prostriedok na…

Obrovské žlté G: Mansory si nevie pomôcť

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: www.mansory.com/car/gronos#1). Modely Gronos a Grand Entrée vychádzajúce z faceliftovanej Triedy G nedbajú na podceňovanie. Nehovorte mi, že by ste nevyčnievali…

Zatopené auto: ako ho rozpoznať a má zmysel ho kupovať?

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: carvertical_com). Keďže v súčasnosti zažívame klimatické zmeny – silné dažde môžu viesť k extrémnym záplavám, ktoré môžu mať za dôsledok…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov