Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Týmto vozidlom sa chcú zahryznúť do pozície značky Porsche v Európe. 952 koní je len začiatok

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml). Čínska spoločnosť BYD, vlastník značky Denza, oznámila plány na uvedenie modelu Denza Z9 GT na európsky trh. Tento elektromobil chce okrem iného odhryznúť z...

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml).

Čínska spoločnosť BYD, vlastník značky Denza, oznámila plány na uvedenie modelu Denza Z9 GT na európsky trh. Tento elektromobil chce okrem iného odhryznúť z predaja modelov Porsche Panamera a Taycan.

Týmto vozidlom sa chcú zahryznúť do pozície značky Porsche v Európe. 952 koní je len začiatok.
Foto: youtube.com/@carsbyml

BYD Denza Z9 GT je nevídane výkonný automobil s tromi elektromotormi. Dva sú umiestnené vzadu a jeden na prednej náprave. Spolu poskytujú výkon 952 koní!

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,4 sekundy, takže toto vozidlo je o niečo pomalšie ako najvýkonnejšie varianty Porsche Taycan. Znamená to však výkon porovnateľný napríklad s BMW i5 M60.

BYD Denza Z9 GT PHEV: ešte viac výkonu

Pre tých, ktorí uprednostňujú hybridy, ponúka Denza variant plug-in hybrid (PHEV), vybavený 2-litrovým benzínovým agregátom a tromi elektromotormi. Výkon systému presahuje 1 000 koní, hoci výrobca zatiaľ nezverejnil presné údaje. Napriek tomu je hybrid v šprinte na 100 km/h o 0,2 s pomalší (3,6 s) ako elektrická verzia.

BYD Denza Z9 GT je o niečo väčší ako Porsche Taycan alebo Panamera.
Foto: youtube.com/@carsbyml

Verzia PHEV má trakčnú batériu s kapacitou 38,5 kWh, ktorá umožňuje prejsť 200 km len na elektrinu. Celkový dojazd tohto vozidla je až 1 100 km.

Na druhej strane, plne elektrický BYD Denza Z9 GT využíva batériu s kapacitou 100,1 kWh. To znamená dojazd 630 km na jedno nabitie (podľa cyklu CLTC). Treba však mať na pamäti, že tieto výsledky vychádzajú z čínskych testovacích noriem, ktoré majú tendenciu mať nadhodnotené hodnoty približne o 30 % v porovnaní s normou WLTP.

„Akoby luxusné“

BYD Denza Z9 GT je o niečo väčší ako Porsche Taycan alebo Panamera, čo znamená priestrannejší interiér. Silueta vozidla kombinuje črty kombi a fastbacku a dlhý rázvor zdôrazňuje dynamický vzhľad.

V kabíne dominujú moderné technológie. Centrálna dotyková obrazovka, ktorú lemujú menšie displeje pre vodiča a spolujazdca, dodáva interiéru futuristický nádych. Namiesto tradičných bočných zrkadiel využíva BYD Denza Z9 GT kamery, ktoré zobrazujú obraz na dvoch ďalších obrazovkách na okrajoch palubnej dosky.

Čínsky automobil ponúka aj luxusnú výbavu, ktorá je k dispozícii už v základných verziách Pro a Max. Medzi štandardné prvky patria 21-palcové zliatinové disky, torzná zadná náprava, obrovský dotykový displej informačno-zábavného systému, digitálny prístrojový panel alebo displej pre cestujúcich. Okrem toho má vozidlo head-up displej a vo vyšších verziách pokročilé vzduchové odpruženie.

Nový BYD Denza Z9 GT.

Vo vlajkovom variante Ultra (k dispozícii pre PHEV) je interiér vyhotovený v koži Nappa a o zvukový zážitok sa stará audiosystém s 26 reproduktormi. Pre ešte väčšie pohodlie poskytuje BYD Denza Z9 GT dokonca dve chladničky – jednu vpredu a druhú vzadu.

Podmaní si BYD Denza Z9 GT Európu?

Keď už hovoríme o cene. V Číne sa cenník modelu Denza Z9 GT začína na ekvivalente 42 500 eur a končí na 52 800 eur. Na európskom trhu budú ceny vyššie, najmä kvôli novým dovozným clám. Očakáva sa však, že stále zostanú konkurencieschopné voči konkurentom, ako je napríklad Porsche.

Spoločnosť Denza vznikla ako spoločný podnik BYD a Mercedesu v roku 2010. V roku 2021 Nemci znížili svoj podiel na 10 % a v roku 2024 BYD odkúpil zvyšné akcie, čím získal plnú kontrolu nad značkou a plánuje ju rozvíjať ako luxusného hráča na medzinárodnom trhu.

Nechajú sa európski kupujúci zlákať lacnejšou alternatívou k Porsche? Určite to nebude ľahké…

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toto je nový koncept vozidla spoločného podniku SAIC. Nápadný sedan s krídlami čajky

Volkswagen odhaľuje svoje nové SUV. Nástupca modelu Tiguan Allspace je skvelou voľbou pre rodiny

Hit spoločnosti Ford dostáva facelift. Módnejšie a modernejšie Mondeo bude mať spotrebu ako zapaľovač


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Peugeot debutuje s modelom E-408 na parížskom autosalóne 2024

29.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Svetová premiéra sa uskutoční v polovici októbra. Peugeot má ambíciu stať sa lídrom v oblasti plne elektrických vozidiel medzi…

Bezpečnejšie v modernom aute? Nie nevyhnutne. Všetko kvôli človeku

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ford). Majú napraviť ľudské chyby a nedostatky, ale vodiči ich schopnosti preceňujú. Aktívne asistenčné systémy sa považujú za prostriedok na…

Obrovské žlté G: Mansory si nevie pomôcť

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: www.mansory.com/car/gronos#1). Modely Gronos a Grand Entrée vychádzajúce z faceliftovanej Triedy G nedbajú na podceňovanie. Nehovorte mi, že by ste nevyčnievali…

Zatopené auto: ako ho rozpoznať a má zmysel ho kupovať?

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: carvertical_com). Keďže v súčasnosti zažívame klimatické zmeny – silné dažde môžu viesť k extrémnym záplavám, ktoré môžu mať za dôsledok…

Senna od Netflixu: Prvé zábery z minisérie Ayrton Senna

30.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Netflix). Pozrite si prvé fotografie Alaina Prosta, Nikiho Laudu, Nelsona Piqueta a ďalších z pripravovanej minisérie. Zdramatizovaný príbeh brazílskej legendy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov