Správy, Zaujímavosti,

Najdrahšie auto na svete – koľko stojí a aký je to model?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Koľko stojí najdrahšie auto na svete? Je to Ferrari, Bugatti alebo možno model úplne inej značky? Zistite, o akých autách uvažujú najbohatší ľudia planéty....

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews).

Koľko stojí najdrahšie auto na svete? Je to Ferrari, Bugatti alebo možno model úplne inej značky? Zistite, o akých autách uvažujú najbohatší ľudia planéty.

Koľko stojí najdrahšie auto na svete? Je to Ferrari, Bugatti alebo možno model úplne inej značky?
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Koľko by ste mali zaplatiť za najdrahšie auto zo všetkých? Táto otázka je zložitá, pretože v prvom rade musíte zistiť, či ide o úplne nové vozidlá alebo o klasiku predávanú v aukcii. Ak vsádzame na nové vozidlá, odpoveď nie je jednoduchá. Zákazníci s najvyššími rozpočtami totiž môžu prísť k špičkovým, najexkluzívnejším značkám a požiadať o nezvyčajné varianty existujúcich modelov alebo dokonca požiadať, aby bol špeciálne pre nich vyrobený unikát s inou karosériou.

Takáto situácia sa stala napríklad u značky Ferrari alebo Rolls-Royce. Na určitej úrovni už výber nezvyčajného laku nestačí a tí najbohatší chcú auto, ktoré naozaj nemá nikto iný.

V týchto situáciách zostáva presná hodnota transakcie zvyčajne tajomstvom – preto nevieme, či máme do činenia s najdrahším autom na svete. Môžeme si však prezrieť údaje o autách, ktorých ceny sú známe

Rolls-Royce La Rose Noire Droptail

Tu je najdrahšie auto na svete podľa časopisu Forbes a aukčného domu Sotheby’s. Model Noire Droptail bol vyrobený len v štyroch exemplároch. „La Rose“ je však len jeden. Ide teda o absolútnu raritu. Vznikol pre anonymného zberateľa a jeho vytvorenie malo trvať až päť rokov, z toho samotný výrobný proces trval deväť mesiacov.

32 miliónov dolárov Rolls-Royce La Rose Noire Droptail. Najdrahšie nové auto na svete.

Rolls-Royce je dvojdverový, dvojmiestny model s odnímateľnou strechou. Pod kapotou má motor V12 6,75 s výkonom 563 koní. Rýchlosť 100 km/h dosiahne za 5 sekúnd, ale nie výkon je v tomto prípade najdôležitejší. Dôležitá je jedinečnosť, ako aj detaily. V interiéri sú cestujúci obklopení mozaikou z 1 603 drevených prvkov. Každý kúsok (symbolizovaný okvetnými lístkami ruží) bol ručne vyrezaný, opískovaný a usporiadaný. Práca trvala dva roky a viac ako rok sa pracovalo na samotnom laku, ktorým bolo drevo natreté – aby farba po rokoch nevybledla. Hodinky Audemars Piguet Royal Oak Concept nainštalované v aute sú tiež jedinečné.

Koľko taký Rolls-Royce stojí? Cena tohto exemplára sa pohybuje okolo 32 miliónov dolárov.

Druhé miesto v rebríčku najdrahších predaných nových vozidiel obsadilo vozidlo rovnakej značky. Rolls-Royce Boat Tail bol predchádzajúci špeciálny projekt britskej spoločnosti inšpirovaný jachtami.
Foto: youtube.com/@RollsRoyceCars

Rolls-Royce vyrába najdrahšie autá

Druhé miesto v rebríčku najdrahších predaných nových vozidiel obsadilo vozidlo rovnakej značky. Rolls-Royce Boat Tail bol predchádzajúci špeciálny projekt britskej spoločnosti inšpirovaný jachtami. Boli postavené tri exempláre, každý za približne 20 miliónov dolárov. Každý z nich mal špeciálne navrhnutú zadnú časť s rozkladacím barom s chladničkou a dáždnikom.

Do zoznamu najdrahších áut sa dostali aj modely ako Bugatti La Voiture Noire 2019 (20 miliónov dolárov), Pagani Zonda HP Barchetta (19 miliónov dolárov) a SP Automotive Chaos (15,6 milióna dolárov).

Najdrahšie klasické autá

Aké boli aukčné rekordy zo sveta klasických automobilov? Nie je žiadnym tajomstvom, že dobre zachovalé, jedinečné exempláre spred rokov môžu stáť oveľa viac ako aj tie najexkluzívnejšie nové autá. Prototyp Mercedes-Benz 300 LR Uhlenhaut Coupe z roku 1955, postavený pre preteky, drží rekord. Jeden z dvoch existujúcich kusov (druhý vlastní múzeum Mercedesu v Stuttgarte) sa v roku 2022 predal v aukcii RM Sotheby’s za astronomických 142 miliónov dolárov, teda 135 miliónov eur. Novým majiteľom sa stal anonymný zberateľ, vybraný spomedzi desiatich záujemcov o tento unikátny Mercedes.

Predchádzajúcim držiteľom rekordu bolo Ferrari 250 GTO z roku 1962, ktoré predtým vlastnil hlavný programátor spoločnosti Microsoft Gregory Whitten. V roku 2018 zmenilo majiteľa po aukcii v Monterey. Transakcia dosiahla hodnotu 48,4 milióna dolárov, Z týchto súm sa vám môže zatočiť hlava! Škoda len, že tie najdrahšie autá pravdepodobne neopustia teplé garáže. Sú totiž vynikajúcou investíciou. Majitelia radšej kilometre nepribúdajú. Každá jazda môže znamenať mnohomiliónové straty.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je to najdrahšie auto na svete. V Bratislave si zaň môžete kúpiť viac ako sto bytov. Je to pôsobivé?

Najdrahšie motorky na svete. Za niektoré zaplatíte viac ako za byt v Bratislave

Tu je najdrahší Duster, o ktorom vieme. SUV značky Dacia dosahuje cenu nového BMW X1


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Michael Schumacher, prvé verejné vystúpenie po 11 rokoch. Zúčastnil sa na svadbe svojej dcéry

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/1338866360). Michael Schumacher sa po 11 rokoch od svojej hrozivej nehody na lyžiach v roku 2013 prvýkrát objavil na verejnosti,…

Hyundai vyrobil 100 miliónov automobilov po 57 rokoch podnikania

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoInsightReviews69). Hyundai dosiahol dôležitý míľnik vo svojej histórii ako výrobca automobilov. Kórejská automobilka oznámila, že vyrobila 100 miliónov automobilov. Spoločnosť…

Škoda predstavila úplne nové SUV. Očakáva sa, že Elroq bude najdostupnejším modelom vo svojej triede

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Škoda predstavila úplne nové SUV v plnej kráse. Model Elroq je propagovaný ako „najlacnejší elektromobil vo svojom segmente vzhľadom…

Audi úplne zmení svoju ponuku v Číne. Špičkové SUV bude super smart

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Šéf Audi Gernot Döllner v januári 2024 rozhodol, že implementáciu novej stratégie pre čínsky trh bude mať na starosti…

Elektromobily v Nórsku prekonávajú spaľovacie motory

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBC). Tu sa prejavuje predbiehanie plne elektrických vozidiel pred benzínovými. Vozidlá s nulovými emisiami predávané v krajine teraz predstavujú 94…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov