Elektro, Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Elektrický motocykel prekonal štyri pozemné rýchlostné rekordy

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VENTURI-OFFICIAL). Model RW-5 Voxan nedávno absolvoval testy na soľných pláňach v Bonneville a prekonal štyri samostatné rýchlostné rekordy pre elektrický motocykel. Bol vyvinutý v spolupráci...

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VENTURI-OFFICIAL).

Model RW-5 Voxan nedávno absolvoval testy na soľných pláňach v Bonneville a prekonal štyri samostatné rýchlostné rekordy pre elektrický motocykel. Bol vyvinutý v spolupráci medzi Štátnou univerzitou v Ohiu a spoločnosťou Venturi Group.

Elektrický motocykel prekonal štyri pozemné rýchlostné rekordy.
Foto: youtube.com/@VENTURI-OFFICIAL

Venturi vytvorila značku MVS Venturi, športové auto Atlantique, pretekárske vozidlá LM a navrhla rover FLEX pre misiu spoločnosti SpaceX na Mesiac. Spoločnosť vlastní francúzskeho výrobcu bicyklov Voxan a v spolupráci so Štátnou univerzitou v Ohiu už viac ako 15 rokov dosahuje s touto firmou viaceré rýchlostné rekordy.

Svetové rekordy

Štyri svetové rekordy, ktoré RW-5 Voxan vytvoril koncom augusta, sú v triede elektrických motocyklov s hmotnosťou pod 150 kg, a to s kapotážou aj bez nej. Tieto rekordy však v súčasnosti čakajú na schválenie Medzinárodnou motocyklovou federáciou (IFIM).

Francúzsky jazdec Louis-Marie Blondel, ktorý je v hre o tieto rekordy, dokázal dosiahnuť rýchlosť 271,515 km/h za hodinu pri letmom štarte na 1 km a 271,323 km/h za hodinu pri letmom štarte na 1 míľu na bezšmykovej verzii RW-5. V prípade obtekanej verzie dosiahol motocykel rýchlosť 289,787 km/h pri letovom štarte na 1 kilometer a 289,738 km/h pri letovom štarte na 1 míľu.

Voxan Wattman: Najrýchlejší elektrický motocykel na svete.

Gildo Pastor, prezident spoločnosti Venturi Group, k tomuto úspechu poznamenal: „Štyri nové svetové rýchlostné rekordy, aký úžasný darček k 15. výročiu nášho partnerstva! Štátna univerzita v Ohiu a my sme už držali päť rekordov a teraz ich máme deväť.“

RW-5 Voxan je elektromoto, ktorý je poháňaný lítium-iónovou batériou a 80-kW axiálnym motorom s permanentným magnetom chladeným kvapalinou. Je schopný vyvinúť krútiaci moment 180 Nm a výkon 107 koní.

Spolupráca štátu Ohio s francúzskym výrobcom

Tieto hodnoty sú typické pre elektrické pouličné motocykle, no v kombinácii s nízkou prednou časťou a hmotnosťou 150 kg umožňuje RW-5 dosiahnuť rýchlosť 289 km/h. To je takmer taká nízka hmotnosť, ako pri enduro motocykli s holou kostrou!

Motocykel má rázvor 1,68 m a celkovú dĺžku 2,57 m s kapotážou. Zostavil ho tím študentov inžinierstva Buckeye Current zo Štátnej univerzity v Ohiu, pričom konštrukčná kancelária Venturi Group poskytla vstupné informácie o dizajne motocykla, odpružení, batérii, prevodovke, nastavení a optimalizácii stability.

RW-5 Voxan je elektromoto, ktorý je poháňaný lítium-iónovou batériou a 80-kW axiálnym motorom s permanentným magnetom chladeným kvapalinou.
Foto: youtube.com/@VENTURI-OFFICIAL

Spolupráca štátu Ohio s francúzskym výrobcom sa pôvodne dostala na titulky novín už v roku 2021, keď šesťnásobný majster sveta Max Biaggi vytvoril niekoľko rýchlostných rekordov pre elektrické motocykle na vtedajšom motocykli Voxan-Wattman. Talian dosiahol maximálnu rýchlosť viac ako 455 km/h na dvojprúdovke a stanovil niekoľko rekordov na vzdialenosti jeden kilometer, jedna míľa a štvrť míle.

Voxan v minulosti prekonal niekoľko rýchlostných rekordov vrátane titulu najrýchlejšieho vodíkového vozidla na svete v roku 2010. S maximálnou rýchlosťou 487,671 km/h za hodinu vytvoril Venturi VBB-2 rekord v elektrickej triede. Ktorý neskôr vytvorili aj jeho nasledovníci VBB 2.5 a VBB-3.

Toto je ďalší príklad toho, ako sa buduje priestor pre elektrické vozidlá. Model RW-5 sme skonštruovali s cieľom prekonať tento druh rekordu. Zároveň však slúži ako testovací priestor pre technológie s potenciálom pre budúce motocykle. Kým ten deň príde, vyrazíme do kancelárie na motorke so spaľovacími motormi.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Supermotocykel – elektrická motorka za 10 tisíc dolárov dosahuje rýchlosť 256 km/h

Suzuki GSX-8R je motocykel, ktorý chcete vlastniť. Je to majster v každej kategórii

Máte radi videá z motoristického športu? Toto bude to najdesivejšie, čo ste kedy videli


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zlé správy: Aston Martin tento rok nedosiahne svoj predajný cieľ

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Spoločnosť znižuje svoje odhady predaja o 1 000 kusov. Aston Martin mal v poslednom desaťročí množstvo finančných problémov. V…

Toto by mohlo byť ďalšie SUV značky Dacia. Nové rendery modelu Dacia Vaner, možného nástupcu modelu Estafette

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dilaandrei5552). Dacia už nevyrába úžitkové modely, no tento rumunský koncept by mohol dať vzniknúť novému modelu Dacia Vaner, ktorý by…

Ako sa vysporiadať so šmykom na vode?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Foxla). Jazda v daždi znamená horšiu viditeľnosť a dlhší reakčný čas pre vodiča a vjazd do kaluže môže znamenať riziko…

EÚ tento týždeň sfinalizuje clá na čínske elektromobily

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@PlugLifeTelevision). Európska únia dokončí stanovenie ciel, ktoré uvalí na elektromobily vyrobené v Číne. O tomto rozhodnutí sa bude hlasovať tento týždeň.…

Leapmotor uvedie na trh konkurenta modelu Kia EV3

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UON-News-EV). Čínsky výrobca Leapmotor, za ktorým stojí skupina Stellantis, chce v Európe uviesť na trh kompaktné elektrické SUV. Bude konkurovať…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov