Správy, Suv/Crossover, Zaujímavosti,

Najhoršie ojazdené autá. Tento rebríček je prešľap za prešľapom

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheFrame). Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis – náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie najčastejších porúch. Takto hodnotí ojazdené...

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheFrame).

Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis – náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie najčastejších porúch. Takto hodnotí ojazdené vozidlá britský časopis „What Car?“. Najnovší rebríček poskytuje veľa podnetov na zamyslenie. Chcete bezproblémové auto? Vyhnite sa dieselom a lacnejším elektromobilom.

Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis – náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie najčastejších porúch.
Foto: youtube.com/@TheFrame

Britský časopis „What Car?“ zverejnil výsledky svojho každoročného prieskumu spoľahlivosti. Ide o nezvyčajnú kompiláciu, pretože na rozdiel od správ TUV alebo ADAC nie je založená na závadách zaznamenaných počas technických kontrol, ale na hĺbkovom prieskume medzi majiteľmi vozidiel. Tentoraz sa takmer 30 000 majiteľov automobilov starších ako päť rokov registrovaných vo Veľkej Británii pýtali na ich názory na svoje vozidlá. Teda vozidiel, ktoré – vo väčšine prípadov – už nie sú v záruke a ktorých ceny na trhu s náhradnými dielmi často presahujú až 16 300 EUR.

Užívateľov sa pýtali nielen na frekvenciu a druh porúch, ale aj na súvisiace náklady a prestoje vozidla. Čím vyššie skóre (s cieľovou hodnotou 100 %), tým vyššia spoľahlivosť hodnotených modelov.

Závery rozsiahlej správy nie sú jednoznačné, pretože v mnohých prípadoch treba zohľadniť špecifiká trhu (obľúbenosť konkrétnych značiek), čo má gigantický vplyv napríklad na kvalitu (čas a náklady) servisu. Napriek tomu prehľad poskytuje určitý obraz o modeloch alebo ich konkrétnych konfiguráciách, ktoré môžu byť potenciálne nebezpečné pre našu peňaženku. Ktoré z nich?

Chcete bezproblémové auto? Vyhnite sa dieselom a elektromobilom

Rýchla analýza desiatich najmenej a najviac poruchových áut jasne ukazuje, že zďaleka najbezpečnejšou voľbou je kúpa ojazdeného auta s benzínovým motorom. V prvej desiatke najporuchovejších áut sa nachádzajú až tri dieselové vozidlá. Na druhej strane, portál What Car? sa nechváli priemerným počtom najazdených kilometrov pri benzínových a naftových verziách, takže rozdiely v počte porúch môžu byť čiastočne spôsobené väčšou opotrebovanosťou druhej menovanej verzie.

Zaujímavé sú aj údaje o poruchách elektromobilov, ktoré majú teoreticky oveľa menej pohyblivých častí ako ich spaľovacie náprotivky. Napriek tomu sa elektrické vozidlá MG4 a Vauxhall (Opel) Mokka Electric umiestnili na chvoste skupiny a zaznamenali horšie výsledky ako najporuchovejší diesel (Kia Sportage).

Najspoľahlivejšie vozidlá. Tieto značky vás možno prekvapia

Rebríček britského prieskumu spoľahlivosti What Car? nás tiež učí, aby sme pri kúpe auta nepodliehali stereotypom, ale pozorne sa pozerali na poruchy, ktoré trápia konkrétne modely a konfigurácie. Dramatické výsledky Nissanu Juke sú toho skvelým príkladom. Z údajov What Car? vyplýva, že viac ako tretina všetkých modelov Nissan Juke hodnotených používateľmi mala za posledné dva roky poruchu, pričom až 81 % z nich viedlo k odstaveniu vozidla z prevádzky, často na viac ako týždeň.

Zaujímavé sú aj údaje o poruchách elektromobilov, ktoré majú teoreticky oveľa menej pohyblivých častí ako ich spaľovacie náprotivky.
Foto: youtube.com/@DPCcars

Najporuchovejšie a na údržbu najdrahšie autá. Aké auto v roku 2023

  • Elektrické SUV: Vauxhall Mokka Electric (65,6 %),
  • Elektromobil: MG4 (63,8 percenta),
  • Nissan Juke (50 percent),
  • Malé mestské vozidlo: Seat Ibiza (78 percent),
  • Rodinné vozidlo (kompaktné): (percento): 1,5 mil: (70,4 percenta).
  • Vyšší stredný automobil: (75 %): 1: (79,8 percenta),
  • Športový automobil: BMW radu 4 (79 percent).
  • Kia Sportage Diesel (66,2 percenta),
  • Porsche Cayenne (84,6 %),
  • Sedemmiestne SUV: (80,8 percenta).

Najmenej poruchové a najlacnejšie na údržbu. Aké auto 2023 rebríček

  • Elektrické SUV: Tesla Model Y (99,2 %),
  • Elektromobil: Mini Electric (98,4 percenta),
  • Malé SUV: Mini Countryman (99,7 %),
  • Malé mestské vozidlo: Toyota Aygo X (100 %),
  • Rodinný automobil: Škoda Octavia (99,3 %),
  • Vozidlo vyššej strednej triedy: (99 %) Lexus ES (99,3 %).
  • Športový automobil vyššej triedy: 99 % (99 %): Porsche 718 Boxster/Cayman (99,3 %),
  • Rodinné SUV: Lexus NX (100 %),
  • Vozidlo vyššej triedy: Lexus RX (98,8 %).
  • Sedemmiestne SUV: Hyundai Santa Fe (98,9 %).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nový Tesla Model Y „Juniper“ príde začiatkom roka 2025

Elektrika na ústupe? BMW to nevie, preto stavia päť tovární na batérie po celom svete

Nový Tesla Model Y „Juniper“ pokračuje v cestných testoch


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Elektrický motocykel prekonal štyri pozemné rýchlostné rekordy

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VENTURI-OFFICIAL). Model RW-5 Voxan nedávno absolvoval testy na soľných pláňach v Bonneville a prekonal štyri samostatné rýchlostné rekordy pre elektrický…

Značka končí s vozidlami SUV. Oznamuje pokračovanie radu kultových klasík

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Francúzi stále hľadajú nápad pre DS Automobiles. Najnovší z nich zahŕňa opustenie terénnych modelov a inšpiráciu originálom. Teda Citroen…

Goodyear UltraGrip Performance 3. Víťaz testu zimných pneumatík ADAC

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@transa-pneu). Pneumatika Goodyear UltraGrip Performance 3 zvíťazila v najnovšom teste zimných pneumatík nemeckého automobilového klubu ADAC v rozmere 215/55R17 pre…

Audi stále nemá investora v Bruseli. Jeden aspekt odrádza potenciálnych kupcov

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Prémiová značka Audi koncernu Volkswagen sa už niekoľko mesiacov snaží nájsť riešenie krízovej situácie v bruselskom závode. Zo strany…

Ktorý je najlepší olej pre dieselové motory. Aký typ oleja používať v zime

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61). Majitelia dieselových vozidiel musia venovať zvýšenú pozornosť údržbe týchto pohonných jednotiek, najmä použitému mazivu. Tu sa dozviete, ktorý je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov