Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Kto má na blikajúcej žltej prednosť, chodec alebo auto?

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ericafischer9184). Dve hlavné farby svetelnej signalizácie sú jasné pre chodcov aj vodičov. Na zelenej máte prednosť v jazde, na červenej musíte zastaviť. Ale kto má...

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ericafischer9184).

Dve hlavné farby svetelnej signalizácie sú jasné pre chodcov aj vodičov. Na zelenej máte prednosť v jazde, na červenej musíte zastaviť. Ale kto má právo prednosti na blikajúcej žltej, chodec alebo auto?

Kto má na blikajúcej žltej prednosť, chodec alebo auto?
Foto: youtube.com/@ericafischer9184

Existuje niekoľko situácií, v ktorých majú chodci prednosť pred motorovými vozidlami. To však neznamená, že môžu prechádzať bez ohľadu na to.

Pretože je zákonnou povinnosťou chodcov, ako aj povinnosťou vlastnej bezpečnosti, aby sa pred prechodom cez cestu presvedčili o svojej bezpečnosti. A to aj vtedy, keď majú prednosť v jazde.

Ako správne prejsť cez cestu

Správne prechádzanie cez cestu sa vykonáva na priechode pre chodcov. Chodci smú prechádzať cez cestu kolmo na jej os len na miestach na to určených a vhodne označených, a ak takéto miesta nie sú, tak až po tom, čo sa presvedčia, že tak môžu urobiť bez ohrozenia seba a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Chodci sú teda povinní presvedčiť sa pred prechodom, aj keď sú im vodiči povinní dať prednosť. A prechádzať môžu až po tom, ako všetky vozidlá zastavili, aby im umožnili prejsť.

Ak chodci prechádzajú cez cestu mimo priechodu pre chodcov, riskujú nielen zranenie alebo smrť, ale aj zodpovednosť za spôsobenú škodu.

Chodci, ktorí boli zranení v dôsledku prechodu cez cestu na nepovolenom mieste, na červenú alebo v dôsledku nedodržania iných pravidiel cestnej premávky, sú plne zodpovední za svoju nehodu za predpokladu, že vodič príslušného vozidla dodržal zákonné ustanovenia o premávke v danej oblasti.

Kedy by mali vodiči dať chodcom prednosť na semaforoch

Zelená na semafore pre vozidlá znamená, že majú prednosť v jazde. Chodci majú zároveň červenú. Keď však chodci dostanú zelenú, vodiči budú mať červenú a sú povinní umožniť im prejsť. Na červený signál musí vozidlo zastaviť pred vodorovným značením „Priechod pre chodcov“.

Na križovatke, kde je dopravné značenie alebo značka pre chodcov, sú vodiči povinní dať chodcom prednosť.
Foto: shutterstock.com/Gorgev

Rovnaké pravidlo platí aj pri rozsvietení žltého svetla na semafore. Podľa zákona však platí, že ak vodič nemôže bezpečne zastaviť, má právo prejsť. Chodci dostanú zelenú až vtedy, keď sa na semafore pre vozidlá rozsvieti červená.

Kto má prednosť na blikajúcej žltej, chodec alebo auto?

Mnohí vodiči presne nevedia, kto má právo prednosti, keď na semafore bliká žltá. Cestný zákon jasne stanovuje, že prednosť majú dopravné značky, značenie a pravidlá.

Blikajúci žltý signál vám umožňuje prejsť, pričom sa riadite dopravným značením a pravidlami cestnej premávky platnými na danom mieste. To isté platí pre blikajúci žltý signál svietidla inštalovaného na nebezpečnom mieste.

Preto sa postupne uplatňujú tieto pravidlá:

  • tie, ktoré sú stanovené dopravnými značkami alebo dopravným značením,
  • prednosť v jazde, ak neexistuje žiadne dopravné značenie alebo značka.

Teda na križovatke, kde je dopravné značenie alebo značka pre chodcov, sú vodiči povinní dať chodcom prednosť. A chodci sú, samozrejme, povinní rešpektovať pravidlá prechodu.

Ak na danom mieste nie je priechod pre chodcov, chodci musia najprv pustiť autá a až potom môžu prejsť cez cestu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako sa vysporiadať so šmykom na vode?

Ako správne predbiehať veľký stroj

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model…

Bola prekonaná ďalšia hranica. Porsche Taycan Turbo GT s novým rekordom v zrýchlení

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Časopis Car and Driver sa rozhodol otestovať, ako rýchlo nemecký elektromobil zrýchli na 60 km/h. Výsledok sa ukázal byť…

Šéf Facebooku jazdí v aute, ktoré nikto nečakal. Ako vyzerá sedan s výkonom 600 koní?

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Uploadvr). Mark Zuckerberg nedávno prezradil, akým autom jazdí. Generálny riaditeľ Facebooku má ako každodenný vodič sedan s výkonom 600 koní.…

Sú poľnohospodárske stroje povolené na verejných cestách? Ako správne predbiehať veľký stroj

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Irkhabar). Poľnohospodári často používajú verejné cesty na presun traktorom, kombajnom alebo iným poľnohospodárskym strojom z jedného miesta na druhé. Tieto…

Vaša bezpečnosť je prvoradá. Skontrolujte ho minimálne mesačne

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lunawebs). Pri každodennom jazdení autom je jedným z najdôležitejších aspektov ovplyvňujúcich bezpečnosť a pohodlie správny tlak v pneumatikách. Správny parameter,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov