Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Aká je výška pokuty, ak máte bez dôvodu zapnuté výstražné svetlá?

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@powerdriftofficial). Nájsť parkovacie miesto môže byť veľmi ťažké, najmä v centre veľkých miest. Preto mnohí vodiči parkujú v zónach zákazu zastavenia a zapínajú výstražné svetlá....

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@powerdriftofficial).

Nájsť parkovacie miesto môže byť veľmi ťažké, najmä v centre veľkých miest. Preto mnohí vodiči parkujú v zónach zákazu zastavenia a zapínajú výstražné svetlá. Tu nájdete výšku pokuty, ak vás policajt pokutoval za neoprávnené zastavenie.

Aká je výška pokuty, ak máte bez dôvodu zapnuté výstražné svetlá?
Foto: youtube.com/@powerdriftofficial

V oblastiach s hustou premávkou alebo bez viditeľnosti nie je zastavenie alebo parkovanie vozidla povolené. Úrady môžu zakázať parkovanie aj na iných miestach, aj keď je tam dostatok miesta.

Napríklad na niektorých hlavných bulvároch vo veľkých mestách nesmieš zastaviť v prvom jazdnom pruhu. Na iných uliciach však v prvom jazdnom pruhu parkovať môžete.

Keď je zastavenie zakázané

Zákaz zastavenia sa často umiestňuje na miestach, kde by zastavené vozidlo mohlo ohroziť bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky, napríklad na križovatkách, prechodoch pre chodcov, v zákrutách alebo na miestach so zníženou viditeľnosťou.

Zákaz zastavenia sa používa aj na miestach, kde by zastavené vozidlo mohlo spôsobiť zápchy alebo iné problémy s plynulosťou premávky.

Aká je výška pokuty, ak máte bez dôvodu zapnuté výstražné svetlá?

Úlohou výstražných svetiel je signalizovať, že vaše vozidlo je v poruche. Alebo keď je zablokovaná premávka a vy chcete upozorniť prichádzajúce vozidlá na nebezpečenstvo.

Existujú však vodiči, ktorí používajú výstražné svetlá, keď chcú zaparkovať na miestach, kde to nie je povolené. Aj keď to znamená, že sa postavia do cesty alebo v niektorých prípadoch úplne zablokujú premávku.

Ak sa zistí, že vodič zastavil bez dôvodu a zapol výstražné svetlá, môže dostať pokutu od 40 eur do 50 eur.
Foto: youtube.com/@GaganChoudhary

Zákon o cestne premávke §31, kedy je možné použiť výstražné znamenie:

Ak je nevyhnutné upozorniť ostatných vodičov cestnej premávky na hroziace nebezpečenstvo, najmä v prípadoch, keď je potrebné náhle znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo, vodič dáva svetelné výstražné znamenie zapnutím výstražnej funkcie smerových svetiel.

Medzi núdzové situácie, ktoré odôvodňujú použitie porúch, patria vo všeobecnosti tieto situácie:

  • vozidlo sa pokazilo;
  • vodič, cestujúci alebo iná osoba potrebuje pomoc;
  • cesta je zablokovaná/poškodená;
  • došlo k dopravnej nehode.

Takže chýbajúce parkovacie miesto alebo nakladanie batožiny do auta nemožno považovať za núdzovú situáciu. Ak bezdôvodne zastavíš vozidlo tam, kde to nie je povolené, polícia ťa môže pokutovať. Toto pravidlo sa týka najmä miest, kde môžeš zastavením ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, alebo kde to zakazujú dopravné značky. Dodržuj všetky dopravné predpisy a zastavuj vozidlo len na vyhradených miestach. Tým prispejete k bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.

Aká je teda výška pokuty

Ak sa zistí, že vodič zastavil bez dôvodu a zapol výstražné svetlá, môže dostať pokutu od 40 eur do 50 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

Nikdy nevieš, kedy ju budeš potrebovať

Kedy prezúvať na zimné pneumatiky? Nezabudnite dodržiavať toto pravidlo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nový Mini Cooper Cabrio (2024) odhalený: Výrazný facelift pre hatch so sviežim vzduchom

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dominiccars). Od 31 270€ v Spojenom kráľovstve Po debute nového elektrického Mini a následnej modernizácii spaľovacieho Mini, troj- aj päťdverového.…

Predpremiéra modelu Fiat Panda fastback

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Náš vizuál predpokladá verziu Fastback modelu Panda, ktorá sa očakáva v rokoch 2025 až 2026. Bude to hybridné vozidlo.…

Volkswagen wallbox-fotovoltaický ekosystém pre domáce nabíjanie

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theGuardian). Dcérska spoločnosť Elli predstavuje nabíjačku Charger 2, ktorá optimalizuje nabíjanie elektromobilov pomocou obnoviteľnej energie z otovských panelov Dcérska spoločnosť…

Ako zistiť, či je v benzíne alebo nafte voda. Čo robiť?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MaxTheCarGuy). Ak sa v benzíne alebo nafte nachádza voda, môže to mať vplyv na motor vášho vozidla a dokonca spôsobiť…

Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR). Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche Ak máte pocit, že na trhu nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov