Novinky, Suv/Crossover, Zaujímavosti,

Dacia predstavila Bigstera, staršieho brata modelu Duster. SUV sa bude vyrábať aj v Pitesti – VIDEO

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Dacia rozširuje svoju ponuku vozidiel oficiálnym uvedením modelu Bigster, plnohodnotného SUV, ktoré predstavuje dôležitý krok v stratégii značky. Bigster je starším bratom známeho modelu...

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars).

Dacia rozširuje svoju ponuku vozidiel oficiálnym uvedením modelu Bigster, plnohodnotného SUV, ktoré predstavuje dôležitý krok v stratégii značky.

Dacia rozširuje svoju ponuku vozidiel oficiálnym uvedením modelu Bigster, plnohodnotného SUV, ktoré predstavuje dôležitý krok v stratégii značky.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Bigster je starším bratom známeho modelu Duster a bude sa vyrábať v Rumunsku v závode Dacia v Pitesti. S cenami začínajúcimi sa pod 25 000 EUR za verziu s benzínovým motorom a pod 30 000 EUR za verziu Full Hybrid prináša Bigster do portfólia značky Dacia dôležité novinky.

Zdieľajú rovnakú platformu CMF-B

Bigster je vstupom značky Dacia do segmentu C-SUV, ktorý je novým prírastkom v ponuke rumunského výrobcu po tom, ako pred približne tri a pol rokom debutoval ako koncepčné vozidlo.

Aj keď obe vozidlá vyzerajú podobne a stoja na rovnakej platforme CMF-B, stále sa medzi nimi dajú nájsť rozdiely.

Nárazník Bigstera má iný dizajn. Kapota má tvarovaný vzhľad a predná časť má širokú, lesklo čiernu mriežku chladiča s logom „Dacia link“ v strede. Bočné strany zdobia obdĺžnikové ozdobné prvky, podobné tým na modeli Duster. Vyrábame predný a zadný štít spolu s bočnými krytmi na podbehy kolies z recyklovaného plastu.

Strecha sa ďalej predlžuje

Bigster má štandardne 17- alebo 18-palcové zliatinové kolesá. Za príplatok môžeš pre najvyšší stupeň výbavy Journey zvoliť 19-palcové kolesá. Vo vyšších úrovniach si zákazníci môžu vybrať dvojfarebne lakovanú karosériu (čierna farba strešného panelu), čo je prvýkrát pre veľkopriestorový model značky Dacia. K dispozícii je aj nová farba karosérie: Indigo Blue. V oblasti, kde sa tieto dva farebné tóny stretávajú, sa nachádza veľké logo Bigster.

Zadná časť modelu Dacia Bigster sa od modelu Duster líši tým, že strecha sa ďalej predlžuje, vďaka čomu zadná časť pôsobí rovnejšie. Zadné dvere uľahčujú prístup do batožinového priestoru, ktorý je väčší. Prístup do vozidla uľahčuje hands-free karta a elektrické zadné dvere. Tú nájdeme štandardne vo výbave Bigster Journey a ako voliteľnú súčasť výbavy verzie Extreme. Batožinový priestor modelu Bigster má objem 667 litrov. Podobne ako v modeli Duster, kryty dverí nezakrývajú prahy dverí, čo by mohlo byť nevýhodou.

Vo verzii Bigster je k dispozícii dvojzónová klimatizácia pre predné sedadlá a samostatné výduchy pre cestujúcich vzadu, ako aj indukčná nabíjačka smartfónov.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Bigster má moderný interiér a pokročilé technológie

V interiéri nájdete rovnakú atmosféru ako v jeho mladšom bratovi, modeli Duster. Všetky informácie o jazde sú zhromaždené na 7-palcovom alebo 10,1-palcovom (v závislosti od úrovne výbavy) digitálnom prístrojovom paneli a multimediálny systém je vybavený 10,1-palcovým centrálnym dotykovým displejom. Verzie Bigster Essential a Expression sú vybavené multimediálnym systémom Media Display so 4 reproduktormi a bezdrôtovým pripojením Apple CarPlay a Android Auto.

Vo verzii Bigster je k dispozícii dvojzónová klimatizácia pre predné sedadlá a samostatné výduchy pre cestujúcich vzadu, ako aj indukčná nabíjačka smartfónov.

Prvá novinka značky Dacia – Bigster má panoramatickú strechu s výklopným otvorom

Je dlhá 120 cm a poklop sa môže buď zasunúť, alebo úplne otvoriť do vzdialenosti 35 cm, čím poskytuje svetlú atmosféru na palube, panoramatická strecha je k dispozícii v štandardnej výbave modelu Extreme a na želanie v modeli Journey.

Bigster Extreme a Journey sa dodávajú s multimediálnym systémom Media Nav Live, ktorý ponúka aj prepojenú navigáciu s dopravnými informáciami v reálnom čase a 8 rokov aktuálnou kartografiou.

K dispozícii sú tri typy stredovej konzoly pre predné sedadlá: nízka, stredná alebo, po prvýkrát v modeli Dacia, vysoká konzola obsahujúca lakťovú opierku (s chladiacou priehradkou), indukčnú nabíjačku a priestranný odkladací priestor.

Čo sa týka priestoru, Bigster pojme 5 osôb a ich batožinu. Sedadlo vodiča môžeš pohodlne nastaviť podľa svojich potrieb pomocou elektrického ovládania výšky a sklonu operadla.

Bigster sa dodáva so zvýšeným akustickým komfortom interiéru, pričom čelné sklo je odhlučnené.

Dacia Bigster sa dodáva so štyrmi motormi

Dacia Bigster HYBRID 155 (automatická prevodovka)

Je to prvý model skupiny Renault, ktorý využíva nové pohonné ústrojenstvo HYBRID 155: benzínový štvorvalec s objemom 1,8 l a výkonom 107 k (vyrábaný v Španielsku), dva elektromotory (motor s výkonom 50 k a vysokonapäťový štartér/generátor), batériu s kapacitou 1,4 kWh (230 V) a elektrifikovanú automatickú prevodovku. Rekuperačné brzdenie umožňuje dobíjanie 0,8 kWh batérie pre vodiča úplne transparentným spôsobom.

Dacia Bigster TCe 140

Tento motor je odvodený od motora TCe 130, ktorý je k dispozícii v novom modeli Duster. Tento prvý stupeň elektrifikácie kombinuje 1,2-litrový benzínový 3-valec s turbodúchadlom so 48V mild-hybridným systémom a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Mild-hybridný systém podporuje spaľovací motor pri rozjazde a akcelerácii, čím znižuje priemernú spotrebu paliva (5,6 l/100 km) a emisie CO2 (129 g/km) približne o 10 % v porovnaní so spaľovacím motorom s rovnakým výkonom. Rekuperačné brzdenie umožňuje nabíjanie batérie o 0,8 kWh pre vodiča úplne transparentným spôsobom.

Dacia Bigster ECO-G 140 (dojazd 1 450 km)

Dacia Bigster ponúka motor, ktorý kombinuje zmiešané karburátory a 48V mild-hybridný systém. Ten podporuje 1,2-litrový trojvalcový motor s turbodúchadlom, či už pracuje na benzín alebo LPG, vo fáze rozjazdu a zrýchľovania, čím optimalizuje pôžitok z jazdy a účinnosť motora. Rekuperačné brzdenie umožňuje dobíjanie 0,8 kWh batérie pre vodiča úplne transparentným spôsobom.

Dojazd môže dosiahnuť až 1 450 km vďaka dvom nádržiam s celkovou kapacitou 99 litrov paliva (50 litrov benzínu a 49 litrov LPG). Nádrž na LPG sme umiestnili pod podlahu batožinového priestoru, takže objem kufra zostal nezmenený.

Dacia Bigster TCe 130 4×4

Nový Bigster je prispôsobený na jazdu v teréne vďaka pohonu všetkých štyroch kolies v kombinácii so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a 48V mild-hybridným systémom. Ten podporuje preplňovaný trojvalcový motor s objemom 1,2 l vo fáze rozjazdu a zrýchľovania. Rekuperačné brzdenie umožňuje nabíjanie 0,8 kWh batérie pre vodiča úplne transparentným spôsobom.

Uvedenie modelu Dacia Bigster vdychuje nový život do segmentu stredne veľkých a veľkých SUV a ponúka kompletný balík robustného dizajnu, vyspelých technológií a účinných pohonných jednotiek.

Konkurenčná cena modelu Bigster sľubuje, že bude konkurentom ostatných SUV segmentu C, pričom si zachová hodnoty, ktoré etablovali značku Dacia: cenovú dostupnosť, funkčnosť a robustnosť. Jeho výroba v závode v Pitesti nadväzuje na rumunskú automobilovú tradíciu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové upútavky na model Dacia Bigster. Čo zatiaľ vieme o najdrahšom modeli značky Dacia?

Dacia Sandero: Interiér rumunského bestselleru

Dacia Bigster oficiálne predstavená 14. septembra na parížskom autosalóne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Z konceptu BMW Skytop sa stane sériový model. Vyrobených bude 50 exemplárov

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW oznamuje, že uvedie do výroby verziu konceptu Skytop. Vyrobí sa len 50 kusov v exkluzívnej sérii. BMW pripravilo…

Čínski výrobcovia montujú autá v ruských továrňach, ktoré kedysi patrili západným značkám

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cheryinternational_official). Podľa nových správ čínski výrobcovia začali využívať bývalé továrne Renault, Nissan alebo Mercedes-Benz na výrobu automobilov v Rusku. Pred…

Ako prepravovať psa v aute?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk). Mnoho ľudí prepravuje svojich štvornohých priateľov v aute. Bezpečnosť vášho domáceho zvieraťa je pre nás prioritou. Preto vám poskytneme…

Máte bolesti chrbta a kolien? Skontrolujte tieto nastavenia vo svojom aute

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MikesCarInfo). Správne nastavenie sedadla vodiča je rozhodujúce z hľadiska bezpečnosti jazdy a zabránenia zraneniam, či dokonca záchrany života počas nehody.…

Ako sa vybudoval Eurotunel cez Lamanšský kanál?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wundermich7748). Vybudovanie Eurotunelu, ktorý spája Veľkú Britániu s kontinentálnou Európou trvalo 6 rokov, kým sme dokončili najodvážnejšiu inžiniersku výzvu 20.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov