Elektro, Novinky, Správy,

Odhalenie prototypu Renault Twingo E-Tech: Malé auto, ktoré chce zachrániť európske elektrické vozidlá

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@catacars). Na parížskom salóne sa predstavil prototyp Renault Twingo E-Tech Electric, mestské auto na batérie, ktoré príde v roku 2026 za menej ako 20 300€....

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@catacars).

Na parížskom salóne sa predstavil prototyp Renault Twingo E-Tech Electric, mestské auto na batérie, ktoré príde v roku 2026 za menej ako 20 300€.

Na parížskom salóne sa predstavil prototyp Renault Twingo E-Tech Electric, mestské auto na batérie, ktoré príde v roku 2026 za menej ako 20 300€.
Foto: youtube.com/@catacars

Po uvedení modelu Renault 5 E-Tech Electric na trh a predstavení prvých detailov modelu Renault 4 E-Tech Electric teraz Renault na parížskom autosalóne 2024 predstavuje širokej verejnosti koncepčnú verziu Renault Twingo E-Tech Electric.

Nové sériové Twingo, ktoré bude výhradne elektrické a s potvrdenou cenou pod 20 000 € uvidíme v roku 2026. Zatiaľ sa musíme uspokojiť s bližším pohľadom na prototyp Renault Twingo E-Tech Electric, pričom už teraz vieme, že bude veľmi podobný definitívnemu modelu a že jeho úlohou je tiež „zachrániť“ európske elektromobily pred nástupom lacných čínskych elektromobilov.

Je to epochálna výzva, ktorej čelí Renault so svojou elektrickou divíziou Ampere a čoraz dokonalejšími priemyselnými a inžinierskymi procesmi, ktoré výrazne znížia výrobné náklady nového modelu Twingo.

Výzva pre čínske elektrické zariadenia

Za zaoblenými tvarmi inšpirovanými tvarmi prvého modelu Renault Twingo z roku 1992, ktoré už generálny riaditeľ Luca de Meo predpovedal počas Dňa kapitálových trhov v novembri 2023. sa skrýva snaha spoločnosti Renault urobiť nový skok vpred v oblasti výskumu a vývoja.

Cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť výroby elektromobilov v Európe, pričom ambicióznym cieľom je ponúknuť mestský automobil na batérie vyrobený na starom kontinente s cenníkovou cenou nižšou ako 20 000 EUR.

V súčasnosti sa pod 20 000 eur predávajú iba elektromobily Dacia Spring a Leapmotor T03, oba vyrobené v Číne. Nad touto cenovou hranicou sú naopak zástupcovia európskej „elektrickej novej vlny“, ako napríklad elektrický Fiat Grande Panda a Citroën e-C3, ktoré sa predávajú za 24 900, resp. 23 900 EUR.

Recept na nižšie výrobné náklady a konečnú cenu

Za týmto ambicióznym cieľom, aby sa Renault Twingo stal najúspornejším európskym elektromobilom. Sa skrýva veľké množstvo plánovania a priemyselnej stratégie zameranej na skrátenie výrobného času a nákladov na montážnej linke.

Nikto v Európe nie je v súčasnosti schopný vyrobiť malý elektromobil v rovnakom časovom horizonte. Čo robí Renault mimoriadne konkurencieschopným v priemyselnej a obchodnej oblasti.

Spoločné platformy a komponenty

Pre nové Twingo sa Renault rozhodol použiť upravenú verziu platformy AmpR Small. Ktorá už tvorí základ modelov Renault 5 E-Tech Electric a Renault 4 E-Tech Electric. Preto bude Twingo využívať oceľovú karosériu, ktorá sa formuje tradičnými metódami, a nie pomocou Gigapressu v štýle Tesly.

Podiel spoločných komponentov a dielov pre Renault 5 a Twingo bude 70 %. Čo výrazne prispeje k skráteniu výrobného času a nákladov. Architektúra modelu Twingo bude v podstate rovnaká ako architektúra modelu R5, hovorí Le Borgne. Vrátane celej prednej časti so zníženým rozchodom kolies, ale s tuhou nápravou vzadu namiesto viacprvkovej.

Spolupráca s Číňanmi

Známa veta pripisovaná Júliusovi Cézarovi znie: „Ak nemôžeš poraziť svojho nepriateľa, urob si z neho svojho priateľa“. To je viac-menej to, čo Renault urobil, keď sa rozhodol spoľahnúť na čínskeho partnera pri navrhovaní nového modelu Twingo. Celá fáza projektu bude trvať len dva roky, čo je čas, ktorý sám De Meo označil za „rekordný“. Výroba bude namiesto toho európska.

V súčasnosti nie je známe, ktorá čínska spoločnosť pomôže Renaultu urýchliť a znížiť náklady na vývoj nového modelu Twingo. Toto rozhodnutie prichádza po tom, čo sa Volkswagen rozhodol nepridať sa k Renaultu pri vývoji spoločného malého elektromobilu na báze modelu Twingo.

Výroba v Slovinsku

Na výrobu modelu Renault Twingo od roku 2026 už existuje dohoda so slovinskou vládou o využívaní závodu Renault. Z ktorej pochádzali predchádzajúce modely Twingo a smart forfour a kde sa teraz montuje model Clio.

Plánovaná výrobná kapacita závodu Revoz v slovinskom Novom Meste je 150 000 automobilov ročne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Renault Twingo je odpoveďou na elektrické vozidlá z Číny. Prekvapujúci výber partnera

Alfa Romeo 2025: Všetky pripravované nové modely

10 zaujímavých faktov o modeli Volkswagen Golf v jeho 50-ročnej histórii


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota sa vracia do Formuly 1 prostredníctvom technického partnerstva so spoločnosťou Haas

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Kasinggona). Tím formuly 1 Gene Haas oznámil technické partnerstvo so spoločnosťou Toyota Gazoo Racing. Meno Toyota sa vracia do formuly…

Z konceptu BMW Skytop sa stane sériový model. Vyrobených bude 50 exemplárov

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW oznamuje, že uvedie do výroby verziu konceptu Skytop. Vyrobí sa len 50 kusov v exkluzívnej sérii. BMW pripravilo…

Čínski výrobcovia montujú autá v ruských továrňach, ktoré kedysi patrili západným značkám

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cheryinternational_official). Podľa nových správ čínski výrobcovia začali využívať bývalé továrne Renault, Nissan alebo Mercedes-Benz na výrobu automobilov v Rusku. Pred…

Ako sa vybudoval Eurotunel cez Lamanšský kanál?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wundermich7748). Vybudovanie Eurotunelu, ktorý spája Veľkú Britániu s kontinentálnou Európou trvalo 6 rokov, kým sme dokončili najodvážnejšiu inžiniersku výzvu 20.…

Je to naposledy? Strašiak motoristov sa zapíše do histórie

12.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Oakozhan). Zmena letného času na normálny sa rýchlo blíži. Tentokrát si budeme meniť hodinky v noci z 26. na 27.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov