Pravidlá, Zaujímavosti,

Doplňte brzdovú kvapalinu. Ako zistíte, že je to potrebné?

12.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Stormnetmedia). Brzdový systém automobilov je spravidla hydraulický. Prevod ovládania z pedálu na brzdové doštičky teda zahŕňa použitie špeciálnej kvapaliny nazývanej brzdová kvapalina. Tá sa musí...

12.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Stormnetmedia).

Brzdový systém automobilov je spravidla hydraulický. Prevod ovládania z pedálu na brzdové doštičky teda zahŕňa použitie špeciálnej kvapaliny nazývanej brzdová kvapalina. Tá sa musí neustále kontrolovať a pri zistení poklesu jej hladiny sa musí doplniť.

Doplňte brzdovú kvapalinu. Ako zistíte, že je to potrebné?
Foto: youtube.com/@Stormnetmedia

Brzdový systém vášho vozidla nie sú len brzdové doštičky a kotúče. Je oveľa zložitejší a musí sa starostlivo udržiavať, aby sa predišlo poruchám.

Jednou z položiek, ktoré je potrebné skontrolovať pri každej ročnej alebo polročnej prehliadke, je brzdová kvapalina.

Akú úlohu zohráva brzdová kvapalina

Moderné brzdové systémy obsahujú hydraulické brzdové čerpadlo. To má zásobník kvapaliny a modul ABS, ktorý riadi prietok kvapaliny cez potrubia. Na konci potrubia, ktoré vedie od čerpadla ku všetkým 4 kolesám vozidla, sú namontované pružné hadice. Nazýva sa aj brzdová hadica a tvorí spojenie medzi strmeňom a potrubím.

Do strmeňa sa vkladajú brzdové doštičky, doštičky, ktoré tlačia na brzdový kotúč. Ak má vozidlo bubnové brzdy, namiesto kotúčov a doštičiek budú bubny a čeľuste.

Keď teda vodič stlačí pedál, čerpadlo tlačí brzdovú kvapalinu na všetky 4 kolesá. Čím väčší je tlak na pedál, tým väčší tlak pôsobí na brzdové strmene a tým silnejšie budú brzdové doštičky tlačiť na kotúče.

Úlohou brzdovej kvapaliny je teda prenášať tlak vytvorený brzdovým čerpadlom na brzdové doštičky.

Ako zistíte, kedy potrebujete brzdovú kvapalinu?

Ak v aute dôjde brzdová kvapalina, vodič jednoducho nebude schopný ovládať brzdové doštičky. Brzdový systém je v podstate nefunkčný. Preto by sa hladina brzdovej kvapaliny mala kontrolovať pri každom servise, pri výmene motorového oleja a filtrov. Odporúča sa tiež jej výmena každé 2 roky.

Hladinu brzdovej kvapaliny môžete skontrolovať aj doma. Nádobka je malá, polopriehľadná a má uzáver so šesťuholníkom, kartičkou, trojuholníkom s výkričníkom v strede a nápisom DOT.

V závislosti od vozidla môžete do nej naliať brzdovú kvapalinu DOT3, DOT4 alebo DOT5. Označuje to bod varu kvapaliny. Väčšina vozidiel má DOT4, čo znamená bod varu nad 230 stupňov Celzia.

Pomocou baterky, aby ste sa vyhli otvoreniu uzáveru, by ste sa mali pozrieť do nádoby. Ak zistíte, že hladina kvapaliny je pod minimálnou úrovňou, je potrebné ju doplniť.

Doplnenie brzdovej kvapaliny, ako na to.

Dávajte pozor na to, ako sa táto brzdová kvapalina dopĺňa. Ak sa do nej totiž dostane vzduch, môže to ovplyvniť účinnosť bŕzd.

Hladina brzdovej kvapaliny, by sa mala kontrolovať pri každom servise a výmena každé 2 roky.
Foto: youtube.com/@Stormnetmedia

Dokonca aj vzduchové bublinky môžu spôsobiť synchronizáciu pri brzdení. Konkrétne pri zošliapnutí pedála môžete zaznamenať pomalšiu reakciu alebo dokonca absenciu reakcie. V takom prípade je potrebné brzdový pedál zošliapnuť rýchlo a opakovane.

V brzdovej kvapaline sa tiež časom môžu hromadiť vodné pary, čo môže viesť k zablokovaniu potrubia. To je hlavný dôvod, prečo sa odporúča vymeniť brzdovú kvapalinu každé 2 roky.

Ak teda potrebujete iba doplniť brzdovú kvapalinu, postupujte nasledovne:

  • otvorte viečko, keď je motor vypnutý a studený;
  • doplňte na maximum;
  • pevne zatvorte uzáver;
  • približne po 2 – 3 minútach naštartujte auto a 30 – 60 sekúnd ho nechajte bežať na voľnobeh;
  • dlho stlačte brzdu, potom niekoľkokrát krátko a potom opäť dlho;
  • skontrolujte pod vozidlom, najmä v oblasti kolies, či nedochádza k úniku kvapaliny;
  • znovu skontrolujte hladinu brzdovej kvapaliny.

Ak sa zistia nejaké netesnosti, určite sa obráťte na automechanika. A ak sa oprava nedá vykonať doma, vozidlo treba odviezť k automechanikovi na odťahovke.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako zistíte, či je potrebné vymeniť brzdové doštičky?

Prečo pískajú nové a staré brzdové doštičky? Ako zistiť, kedy ich treba vymeniť

Mäkký brzdový pedál po výmene brzdových doštičiek? Tu je problém a čo robiť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota sa vracia do Formuly 1 prostredníctvom technického partnerstva so spoločnosťou Haas

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Kasinggona). Tím formuly 1 Gene Haas oznámil technické partnerstvo so spoločnosťou Toyota Gazoo Racing. Meno Toyota sa vracia do formuly…

Z konceptu BMW Skytop sa stane sériový model. Vyrobených bude 50 exemplárov

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW oznamuje, že uvedie do výroby verziu konceptu Skytop. Vyrobí sa len 50 kusov v exkluzívnej sérii. BMW pripravilo…

Ako prepravovať psa v aute?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk). Mnoho ľudí prepravuje svojich štvornohých priateľov v aute. Bezpečnosť vášho domáceho zvieraťa je pre nás prioritou. Preto vám poskytneme…

Máte bolesti chrbta a kolien? Skontrolujte tieto nastavenia vo svojom aute

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MikesCarInfo). Správne nastavenie sedadla vodiča je rozhodujúce z hľadiska bezpečnosti jazdy a zabránenia zraneniam, či dokonca záchrany života počas nehody.…

Ako sa vybudoval Eurotunel cez Lamanšský kanál?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wundermich7748). Vybudovanie Eurotunelu, ktorý spája Veľkú Britániu s kontinentálnou Európou trvalo 6 rokov, kým sme dokončili najodvážnejšiu inžiniersku výzvu 20.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov