Pravidlá, Zaujímavosti,

Príznaky chýbajúceho oleja v posilňovači riadenia. Čo robiť v takejto situácii

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@easyautofix). Posilňovač riadenia je systém, ktorý posilňuje manévrovacie schopnosti vodiča a pomáha kolesám bez námahy zatáčať. Spolieha sa však na rôzne komponenty, ktoré môžu časom...

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@easyautofix).

Posilňovač riadenia je systém, ktorý posilňuje manévrovacie schopnosti vodiča a pomáha kolesám bez námahy zatáčať. Spolieha sa však na rôzne komponenty, ktoré môžu časom pokaziť, a na špeciálnu kvapalinu. Tu sú príznaky, keď v systéme posilňovača riadenia dôjde olej, a čo v takejto situácii robiť.

Príznaky chýbajúceho oleja v posilňovači riadenia. Čo robiť v takejto situácii.
Foto: youtube.com/@easyautofix

Posilňovač riadenia je navrhnutý tak, aby vodičom uľahčoval život. Prijíma povely z volantu, zosilňuje ich a potom riadi kolesá smerom, ktorý vodič určí.

Najjednoduchšie je porovnať model Dacia 1310 z 90. rokov s modelom Dacia Logan z roku 2024. V modeli spred 30 rokov si zatáčanie doľava alebo doprava pri stojacom vozidle vyžadovalo dve ruky a značné úsilie. Zatiaľ čo v Logane môžete plynulo riadiť prstom na ruke.

Posilňovač riadenia je v podstate motorický hydraulický mechanizmus, ktorý pomáha vodičovi pri manévrovaní s vozidlom. Uľahčuje zatáčanie tým, že zosilňuje rotačnú silu, ktorou vodič pôsobí na volant. Tým sa šetrí námaha vodiča.

Príznaky zlého čerpadla posilňovača riadenia.

Príznaky chýbajúceho oleja v posilňovači riadenia

Systém posilňovača riadenia pozostáva z malého motora, ktorý je na jednej strane pripojený k volantu a na druhej strane k riadiacej skrini. Keď sa volantom otáča, impulz sa zachytí, zosilní a prenesie do skrinky riadenia.

V závislosti od amplitúdy pohybu volantu sa kolesá otáčajú viac alebo menej. Tento tlak sa vyvíja pomocou oleja na posilňovač riadenia.

Tento systém je v zásade navrhnutý tak, aby vydržal počas celej životnosti vozidla. Ako pri každom mechanickom systéme však môže dôjsť k poruchám. Môžu napríklad vzniknúť trhliny a olej z posilňovača riadenia môže vytekať.

Príznaky nedostatku oleja v posilňovači riadenia sú:

  • väčšia námaha pri otáčaní kolies;
  • nezvyčajné zvuky pri otáčaní volantom.

Keď si tieto javy všimnete, mali by ste zastaviť vozidlo a pokúsiť otočiť čo najviac doľava a doprava. Ak zatáčate s námahou alebo počujete zvuky, je veľmi pravdepodobné, že musíte vyhľadať odbornú pomoc.

Čo robiť, ak vám nefunguje servo?

Ak vám nefunguje servo, znamená to, že nemôžete ľahko ovládať auto, ale že musíte vynaložiť väčšie úsilie na riadenie. Stáva sa to vtedy, keď sa vám stratí v serve olej alebo ak sa pokazilo čerpadlo.

Príznaky nedostatku oleja v posilňovači riadenia sú, väčšia námaha pri otáčaní kolies a nezvyčajné zvuky pri otáčaní volantom.
Foto: youtube.com/@easyautofix

Najzreteľnejšie si to uvedomíte, keď auto jazdí nízkou rýchlosťou alebo stojí na mieste. Môže sa stať, že volantom jednoducho nebudete môcť otáčať alebo sa bude otáčať veľmi ťažko.

Ak ste v pohybe, čo najrýchlejšie zastavte. Po vypnutí motora a zapnutí výstražných svetiel počkajte niekoľko sekúnd a znovu naštartujte motor. Vyskúšajte riadenie a zistite, či ste zaznamenali nejaké zlepšenie. Tento postup zopakujte 2-3 krát, aby ste zistili, či sa čerpadlo posilňovača riadenia resetuje.

Ak zostane rovnako tuhé ako predtým, mali by ste zavolať odťahovú službu a odviesť vozidlo do najbližšieho servisu.

Neodporúča sa pokračovať v ceste s vozidlom, ktorému nefunguje posilňovač riadenia. Systém riadenia by sa mohol úplne zablokovať alebo by mohlo dôjsť k nákladnejším škodám.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Posilňovač riadenia – ako funguje, aké sú jeho typy a najčastejšie poruchy?

Doplňte brzdovú kvapalinu. Ako zistíte, že je to potrebné?

Koľko oleja by malo auto spotrebovať? Ako zistiť, či má váš motor problém


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Predpremiéra modelu Fiat Panda fastback

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Náš vizuál predpokladá verziu Fastback modelu Panda, ktorá sa očakáva v rokoch 2025 až 2026. Bude to hybridné vozidlo.…

Volkswagen wallbox-fotovoltaický ekosystém pre domáce nabíjanie

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theGuardian). Dcérska spoločnosť Elli predstavuje nabíjačku Charger 2, ktorá optimalizuje nabíjanie elektromobilov pomocou obnoviteľnej energie z otovských panelov Dcérska spoločnosť…

Ako zistiť, či je v benzíne alebo nafte voda. Čo robiť?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MaxTheCarGuy). Ak sa v benzíne alebo nafte nachádza voda, môže to mať vplyv na motor vášho vozidla a dokonca spôsobiť…

Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR). Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche Ak máte pocit, že na trhu nie…

Mobilizujte Duo: Renault Twizy sa znovuzrodil

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotoOfficiel). Malá elektrická štvorkolka s tandemovými sedadlami je opäť určená pre 14-ročných a tých, ktorí sa chcú ľahko pohybovať po…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov