Tipy, Zaujímavosti,

Ako čistiť a udržiavať palubný priestor v mojom aute?

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61). Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou nášho dňa a ako všetci vieme, najlepšie si ho vychutnáme pri stole. Pridajme k tomu aj čistý; neviem si...

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61).

Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou nášho dňa a ako všetci vieme, najlepšie si ho vychutnáme pri stole. Pridajme k tomu aj čistý; neviem si predstaviť, že by sme používali špinavý riad a príbor. Pozrime sa na to takto… kabína v aute. Nie, nemýľte sa, veď aj my trávime veľkú časť dňa za volantom. Preto sa snažme, aby to boli príjemné chvíle, a budeme lepšie zvládať státie v premávke.

Ako čistiť a udržiavať palubný priestor v mojom aute?
Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer

Na začiatok definujem hranice kokpitu

Samozrejme sa tiahne od ľavého po pravý A-stĺpik, má priestor pre volant, sadu hodín, stredový panel s ovládaním klimatizácie a palubného rádia a odkladací priestor pred spolujazdcom. Pre mňa je to však aj kryt pod stĺpikom riadenia, radiaca páka a stredový tunel s lakťovou opierkou a vnútorná strana čelného skla, slnečné clony a spätné zrkadlo. Prečo? Pretože sa to dá ľahšie komplexne vyčistiť, najmä keď budeme používať rovnakú autokozmetiku.

Skôr než sa dostaneme k ich výberu, krátky prehľad kokpitov v našich vozidlách. V minulosti sa vyrábali z jednoduchého lakovaného plechu, dnes sú prakticky všetky časti odliate z plastu. Vo svetlej alebo tmavej farbe, prípadne v kombinácii farieb, ktoré buď kontrastujú s čalúnením, alebo ladia s farbou karosérie. Vďaka tomu si každý môže vybrať, ktorá vyhovuje jeho vkusu.

V kokpite sa čoraz častejšie objavujú akcenty imitujúce chróm alebo drevené prvky. V poslednom čase sa presadzujú časti alebo dokonca celé panely v tzv. klavírnej farbe. Vyzerá nápadne, najmä keď sa odráža v pouličných lampách a výkladoch obchodov, ale nie je ľahké udržať ju v bezchybnom stave.

Podľa mňa rozhodne viac šarmu – ale za určitú cenu – dodávajú kožené prvky a autentický chróm alebo prírodné drevo. Tie sú zvyčajne z niekoľkých vrstiev dyhy chránené bezfarebným lakom. A aké umelecké diela sa z toho dajú vytvoriť, ukazujú umelci v Rolls-Royce. Vráťme sa však späť na zem…

Ako vyčistiť vnútro auta?

Starostlivosť o auto zvonku je oveľa jednoduchšia ako čistenie interiéru. Vo vnútri sa nachádza toľko rôznych častí z rôznych materiálov, že často vzniká otázka, čím čistiť vnútro auta? Vieme, že každý materiál reaguje na rôzne čistiace prostriedky inak, ako teda postupovať? Ako sa hovorí, „čert nie je taký strašný, ako je namaľovaný“! Ako sa ukázalo, postup nie je až taký zložitý a vyžaduje si len použitie testovaných a bezpečných výrobkov. Stačí vám niekoľko základných prípravkov, mäkká handrička a ochota, aby interiér auta vyzeral a voňal krásne.

Čo alebo skôr ako vyčistiť kokpit?

Výber prípravkov na starostlivosť o kokpit auta závisí predovšetkým od materiálov, z ktorých je vyrobený. Bez ohľadu na to odporúčam začať s dôkladným čistením. Na to sa vám bude hodiť jedna z farebných utierok z mikrovlákna. Jemne ju namočím do teplej vody, do ktorej môžem pridať doslova kvapku autošampónu. Ňou utriem vnútornú stranu čelného skla (alebo použijem na to určený prípravok, skúste ten s obsahom čpavku) a potom už spomínané časti, medzi ktoré počítam aj kokpit. Na šťastie sa prach skrýva v mnohých štrbinách a úzkych vetracích otvoroch. K dôkladnému vyčisteniu nám môže pomôcť malý štetec alebo v krajnom prípade vatová tyčinka používaná na čistenie uší.

Moje auto prechádza takouto kozmetikou kokpitu raz za mesiac. Samozrejme, nie je to sterilná čistota na dennej báze, ale nezachádzajme do extrémov. Medzi tým – asi raz za týždeň – siahnem po prípravku podľa vlastného výberu. Predtým tiež dokončujem dôkladné čistenie. Čistenie plastov v aute mikrovláknom je najbezpečnejší spôsob starostlivosti o ne. V kombinácii so správnym prípravkom dokáže zázraky!

Výrobky na čistenie palubnej dosky sú k dispozícii vo forme aerosólu, rozprašovača, tekutého leštidla a namočených handričiek. Navyše väčšina z nich po sebe zanecháva vôňu – zvyčajne vanilkovú, jahodovú, citrónovú (to mám rád!), jablkovú alebo nejakú neidentifikovanú sviežosť.

Čistenie plastov v aute mikrovláknom je najbezpečnejší spôsob starostlivosti o ne.
Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer

Ako dosiahnem najlepší účinok?

Rovnako dôležitý je konečný výsledok – lesklý alebo matný, ktorý používam. Ďalšou vlastnosťou výrobku by mali byť jeho antistatické vlastnosti, ktoré oddialia opätovné usadzovanie prachu. Nehovorím o neutrálnom zložení bez obsahu rozpúšťadiel alebo o pridávaní voskov na oddialenie procesu starnutia. Predpokladám, že každý si pred kúpou výrobku prečíta etiketu.

Čím čistím plasty v aute, domácimi prostriedkami alebo špecializovanými produktmi?

Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť prístrojovú dosku v aute. Bohužiaľ, domáce prostriedky, ktorých je na internete veľa, nie sú príliš účinné. Okrem toho nechránia povrch, takže časom plasty vyblednú a stratia svoj estetický vzhľad. Niektoré tipy sú dokonca pre čistené povrchy škodlivé. Ak siahnete po prípravkoch na to určených, kokpit svojho auta nielen účinne vyčistíte, ale aj zakonzervujete! Zabezpečíte tak bezpečnosť a skvelý vzhľad vášho vozidla, o ktorý ide predovšetkým! Navyše, čistiace prostriedky na kokpit auta majú antistatické vlastnosti, takže prach v aute sa neusadzuje hneď na palubnej doske. Čistota preto vydrží dlhšie.

Na čelnom skle ho používam na utieranie spätného zrkadla, hodín, displeja klimatizácie a rádia. Dá sa použiť aj na čistenie multifunkčného dotykového displeja, ktorý sa čoraz častejšie nachádza v strede kokpitu. Je na ňom vidieť každý odtlačok prsta!

Posledná vec, ktorú musíte urobiť, je vyčistiť gombíky ovládania rádia a klimatizácie a tlačidlá rôznych systémov. Zabudli sme na niečo?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Na šmuhy na oknách auta si už ani nespomínam. Umývací prostriedok si vyrábam doma a čistím len takto

Vezmem z kuchyne a posypem sedadlá v aute. Stačí pár minút a sú ako nové. Žiadne chemikálie a žiadne umývanie auta

Zelená vlnovka na semafore. Čo to je?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Hamiltonov príchod dokazuje, že Ferrari je na správnej ceste

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Jay Hirano Photography). Kým sa Ferrari pripravuje na prijatie Hamiltona do tímu, Vasseur si myslí, že to dokazuje pokrok Šéf…

Tu je jedinečný Land Rover Discovery v štýle Kalahari

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TFLcar). Tento Discovery, ktorý bol predstavený na výstave SEMA 2001, má o 10 cm väčšiu svetlú výšku a vyzerá naozaj…

Parížsky autosalón opäť otvára svoje brány

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AssociatedPress). 90. ročník je v centre pozornosti. Návštevnosť je dobrá a nechýbajú ani nové výrobky, ale základnou témou je neistota.…

Renault 4 sa znovu narodil ako subkompaktný crossover

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PromotorRomania). Francúzsky výrobca oficiálne predstavil nový Renault 4 na autosalóne v Paríži, ale my sme mali možnosť zúčastniť sa na…

Mercedes triedy V Marco Polo: Edičné modely sú teraz k dispozícii

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Pre iný druh kempovania je trieda V Marco Polo inteligentný glampingový obytný automobil od spoločnosti Mercedes-Benz, ktorý je vhodný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov