Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako si sám nastavím stretávacie svetlá

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SYLVANIAAutomotive). Keď sa pripravujete na nastavenie svetiel, mali by ste si najprv nájsť rovný povrch s kolmou stenou. Je dôležité, aby ste umiestnili vozidlo aspoň...

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SYLVANIAAutomotive).

Keď sa pripravujete na nastavenie svetiel, mali by ste si najprv nájsť rovný povrch s kolmou stenou. Je dôležité, aby ste umiestnili vozidlo aspoň 10 metrov od steny. Mali by sme použiť jednofarebnú kolmú stenu vysokú aspoň 1 meter.

Ako si sám nastavím stretávacie svetlá.
Foto: youtube.com/@SYLVANIAAutomotive

Príprava

Vozidlo postavíme na rovnú vodorovnú plochu kolmo pred zvislú stenu.

Veľmi dôležité je aj osvetlenie. Nastavenie svetiel je najlepšie vykonávať v tme, pretože lúč svetlometov dopadajúci na stenu bude dobre viditeľný.

Vozidlo by sme mali mať bez batožiny a natankovať ho do plna. Nastavte korektor sklonu svetlometov podľa pokynov výrobcu. Dôležitý je aj tlak v pneumatikách, ktorý by mal byť primerane nastavený. Pri nastavovaní svetiel by vo vozidle nemala byť viac ako jedna osoba, ktorá obsadí miesto vodiča.

Po príprave vozidla ho umiestnime na zvolený povrch, kolmo na zvislú stenu, najlepšie vo vzdialenosti približne 10 metrov.

Ako nastaviť svetlomety.

Musíme presne označiť na stene stredy svetlometov, teda miesto, kde sa nachádza žiarovka. Na tento účel nie je prekážkou priblížiť vozidlo k stene, ale po dokončení by ste mali odísť do predchádzajúcej vzdialenosti. Umiestni auto tak, aby jeho stredová čiara prechádzala stredom úsečky medzi symbolmi na stene. Ak je auto 10 metrov od steny, čiaru umiestnime 10 cm pod stredy svetlometov. To zodpovedá 10 % vzdialenosti medzi autom a stenou.

Oplatí sa tiež nakresliť ďalšie dve zvislé čiary, ktoré budú pretínať stredy odrazových plôch a zároveň čiaru nakreslenú nižšie. Medzi stredom a čiarami by mal byť uhol 90 stupňov.

Na stene vyznačte krížikmi miesta zodpovedajúce stredom reflektorov vo výške h. Vo vzdialenosti P by sa mala nakresliť vodorovná čiara, ako je to na obrázkoch vyššie. V prípade najčastejšie používanej hodnoty sklonu svetiel 1,0 % to bude P = 10 cm pod hornou čiarou (P/L = 10 cm/10 m = 1 %).

Musíme presne označiť na stene stredy svetlometov, teda miesto, kde sa nachádza žiarovka.
Foto: youtube.com/@SYLVANIAAutomotive

Nastavenie stretávacích svetiel

Akonáhle je všetko pripravené, vodič aktivuje stretávacie svetlá a skontroluje ich svietivosť na stene. Kontrola sa vykonáva pre každé zo svetiel samostatne, takže pre uľahčenie by mal byť svetlomet, ktorý sa práve nekontroluje, zakrytý. Test sa začína kontrolou, či sa vodorovná čiara svetla a tieňa zhoduje s vyznačenou spodnou čiarou na stene.

Bod ohybu hranice, kde ľavý koniec začína stúpať nahor, by mal byť v priesečníku spodnej čiary a čiary na ňu kolmej, oproti kontrolovanému svetlu. Rovnakým spôsobom zopakujte postup s druhým svetlometom.

Ak je vodorovná hranica svetla a tieňa inde, ako má byť, nastavíme ju pomocou ovládacích gombíkov na reflektore.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Máte bolesti chrbta a kolien? Skontrolujte tieto nastavenia vo svojom aute

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

Máme tu jeseň a s ňou prichádza vlhkosť a zahmlievanie čelného skla v našom aute. Ako ju odstrániť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hamiltonov príchod dokazuje, že Ferrari je na správnej ceste

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Jay Hirano Photography). Kým sa Ferrari pripravuje na prijatie Hamiltona do tímu, Vasseur si myslí, že to dokazuje pokrok Šéf…

Tu je jedinečný Land Rover Discovery v štýle Kalahari

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TFLcar). Tento Discovery, ktorý bol predstavený na výstave SEMA 2001, má o 10 cm väčšiu svetlú výšku a vyzerá naozaj…

Parížsky autosalón opäť otvára svoje brány

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AssociatedPress). 90. ročník je v centre pozornosti. Návštevnosť je dobrá a nechýbajú ani nové výrobky, ale základnou témou je neistota.…

Renault 4 sa znovu narodil ako subkompaktný crossover

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PromotorRomania). Francúzsky výrobca oficiálne predstavil nový Renault 4 na autosalóne v Paríži, ale my sme mali možnosť zúčastniť sa na…

Mercedes triedy V Marco Polo: Edičné modely sú teraz k dispozícii

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Pre iný druh kempovania je trieda V Marco Polo inteligentný glampingový obytný automobil od spoločnosti Mercedes-Benz, ktorý je vhodný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov