Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Vylepšenia auta nie sú vždy povolené. Ktorých by ste sa mali vyvarovať?

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@97robin997). Ak upravíme vozidlo, môžeme si spôsobiť problémy. Ak chceme vykonať úpravy na svojom vozidle, mali by sme si najskôr zistiť, ktoré zmeny sú povolené....

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@97robin997).

Ak upravíme vozidlo, môžeme si spôsobiť problémy. Ak chceme vykonať úpravy na svojom vozidle, mali by sme si najskôr zistiť, ktoré zmeny sú povolené. Nepovolené úpravy môžu mať za následok problémy pri technickej kontrole, poistení a dokonca aj pri prevádzke vozidla.

Vylepšenia auta nie sú vždy povolené. Ktorých by ste sa mali vyvarovať?
Foto: youtube.com/@97robin997

Keď chcete na svojom aute niečo zmeniť, oplatí sa dodržiavať dve pravidlá. Ak upravujete bezpečnostné komponenty, inštalujte len schválené diely. Na druhej strane je dobré dodržiavať technické predpisy pri zmenách výbavy, napríklad pri inštalácii denných svetiel.

Upozorňujeme, že nie všetky úpravy môžeme povoliť a často platí viacero obmedzení.

Podmienečne povolené úpravy na vozidle

Na Slovensku je nelegálne vymeniť halogénovú žiarovku v predných svetlometoch za LED žiarovku, pretože každá žiarovka je schválená pre konkrétny typ svetla. Hoci v niektorých krajinách, napríklad v Nemecku, je to podmienečne povolené. U nás, aby bolo možné takúto úpravu aplikovať, je potrebné vymeniť celý svetlomet, čo môže byť v prípade starších vozidiel zložité alebo nemožné.

Taktiež pridanie „obočia“ alebo stmavenie svetiel je nezákonné a môže dokonca viesť k zadržaniu osvedčenia o registrácii. Podobne nie je možné použiť žiarovky s vyšším výkonom, ako je povolené, pretože nespĺňajú podmienky pre schválenie. Zaujímavé však je, že žiarovky od renomovaných výrobcov, ktoré sú označované napr. ako „o 200 % viac svetla“, sú zvyčajne schválené a majú správny výkon, čo znamená, že ich používanie je naďalej úplne legálne.

To najlepšie z Tuner Cars 2023.

Najmä v starších vozidlách sa ich používatelia rozhodujú pre inštaláciu denných svetiel. Je potrebné zdôrazniť, že musia spĺňať špecifické požiadavky vrátane označenia denné svetlá a s identifikačným číslom krajiny schválenia.

Po inštalácii ich musíme umiestniť podľa technických predpisov, pričom musíme dodržať určité vzdialenosti a výšky, aby neoslňovali ostatných vodičov.

Pozor na tuning

Tmavé fólie na čelných sklách síce zvyšujú pohodlie, no musíme pamätať, že čelné sklá musia prepúšťať dostatok svetla.

Zákon jasne stanovuje, že na čelné sklo a predné bočné sklá vozidla sa nesmú umiestňovať žiadne fólie, ktoré by znižovali priepustnosť svetla. Toto opatrenie má niekoľko dôvodov:

  • Bezpečnosť: Znížená viditeľnosť cez čelné sklo môže ohroziť bezpečnosť vodiča a ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Legislatíva: Toto obmedzenie je zakotvené v zákone o cestnej premávke a jeho porušenie sa trestá pokutami.

Čo je povolené?

  • Zatemňovací pás: Na čelnom skle je povolený iba úzky zatemňovací pás, ktorý musí spĺňať určité normy týkajúce sa priepustnosti svetla a umiestnenia.
  • Fólie na zadných sklách: Na zadných bočných sklách a zadnom skle je možné použiť fólie, avšak musia spĺňať požiadavky na minimálnu priepustnosť svetla a vozidlo musí byť vybavené pravým vonkajším spätným zrkadlom.
Ak zvolíte nesprávne rozmery pneumatík, môže to mať negatívny vplyv na bezpečnosť jazdy a životnosť vášho vozidla.
Foto: youtube.com/@97robin997

Výmena pneumatík je tiež obľúbenou úpravou, ale je dôležité si uvedomiť, že nie všetky rozmery pneumatík sú povolené (kolesá nesmú presahovať obrys vozidla) a na jednej náprave musia byť použité rovnaké pneumatiky.

Úpravy zavesenia a bŕzd musia spĺňať osobitné požiadavky a musia prejsť schvaľovacím procesom. Závažnejšie úpravy môžu viesť k problémom počas technickej kontroly.

Zmeny na motore si môžu vyžadovať zápis do osvedčenia o evidencii, hoci tu treba uznať, že je to len teoretické. Čipový tuning alebo úpravy výfuku môžu mať vplyv na predpisy o hluku a emisiách.

Ak chceme vymeniť niektoré vnútorné diely, musíme si overiť, či spĺňajú všetky potrebné požiadavky. Nové diely musia byť schválené a zaručovať bezpečnosť vozidla.

Úpravou je aj odstránenie komponentov

Vylepšenia vozidla niekedy zahŕňajú odstránenie určitých komponentov z vozidla. Tu je potrebné pripomenúť, že odstránenie nepovinnej výbavy je povolené, ale vyžaduje si dodržanie bezpečnostných pravidiel (v kabíne, ale aj mimo nej nesmú byť žiadne ostré hrany). Rovnako nie je povolené odstrániť prvky vozidla, ktoré sú povinné – t. j. z vozidla nesmie zmiznúť bezpečnostný airbag (napr. po výmene volantu za tzv. športový volant) alebo katalyzátor.

Je potrebné pripomenúť, že každá úprava vykonaná v rozpore so zákonom môže mať následky v podobe odobratia osvedčenia o evidencii, ktoré je možné získať späť po absolvovaní technickej kontroly. Okrem toho, ak policajt dospeje k záveru, že vozidlo predstavuje nebezpečenstvo, má právo zakázať ďalšiu jazdu a nariadiť jeho odstránenie z cesty. Ďalšia jazda bude možná len na prívesnom vozíku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kupujete ojazdené auto? Najhoršie ojazdené autá

Koľko oleja by malo auto spotrebovať? Ako zistiť, či má váš motor problém

Dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Hongqi Guoya (2024): Čínsky Rolls-Royce

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Veľa chrómu, dĺžka vyše päť metrov a červená vlajka na kapote. Poznáte Hongqi? Nie? Ale pravdepodobne ste už videli…

Jaecoo 7: Koľko kilometrov prejdeme na plnú nádrž?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@IDCarsTV). Jazdíme s novým SUV Jaecoo v Číne, z Guangzhou do Wuhu. Výsledky sú tu. Jazdíme s novým SUV Jaecoo…

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1.…

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov