Tipy, Zaujímavosti,

7 najčastejších chýb pri bezdotykovom umývaní áut

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer). Ak si myslíte, že umývanie auta na bezdotykovej umývačke nie je spojené s veľkou filozofiou, možno budete trochu prekvapení. Nestačí len prísť, vybrať umývací...

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer).

Ak si myslíte, že umývanie auta na bezdotykovej umývačke nie je spojené s veľkou filozofiou, možno budete trochu prekvapení. Nestačí len prísť, vybrať umývací program, auto nahrubo umyť, opláchnuť a hotovo. Ak chcete svoje auto na bezdotykovej umyvárni umyť naozaj spoľahlivo a hlavne správne a bezpečne, pozývam vás prečítať si o najčastejších chybách, ktoré sa na bezdotykovej umývačke robia.

7 najčastejších chýb pri bezdotykovom umývaní áut.
Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer

1. Začínate nanášať penu z hora – chyba.

Činnosť nanášania aktívnej peny je pri umývaní vozidla na bezdotykovej umyvárni kľúčová. Je však dôležité si uvedomiť, že pena na tomto type autoumyvárne je nestabilná, zriedená a líši sa kvalitou od profesionálnych autodoplnkov. Pena s takýmito vlastnosťami z vozidla rýchlo stečie, preto je rozhodujúce správne pokrytie.

Nanášanie aktívnej peny zhora, t. j. od strechy nadol, spôsobuje, že pena steká nižšie a nižšie a vytvára špinavé šmuhy. Týmto spôsobom môžete vynechať niektoré oblasti a neumývať auto dôkladne.

Vždy začnite zdola, t. j. od najviac znečistených miest – prahov, kolies a podbehov kolies. Postupne sa prepracujte nahor tak, že budete pištoľou prechádzať dlhými horizontálnymi ťahmi pozdĺž línie vozidla.

2. Nasmerujete prúd vody príliš blízko a presne – chyba.

Na laku vášho vozidla môžete často spozorovať nečistoty, napríklad zvyšky hmyzu na kapote alebo vtáčí trus. Prvé, čo napadne človeka neskúseného v starostlivosti o auto, je odstrániť nečistoty vysokotlakovou vodou. A to zvyčajne z naozaj krátkej vzdialenosti! To je vážna chyba!

Prečo? Odpoveď je jednoduchá – je to agresívne voči laku a často neúčinné. Kým odstránite vtáčie výkaly, vylejete hektolitre vody a zbytočne vyhodíte peniaze.

Rozbitý hmyz alebo vtáčí trus by ste mali najprv odmáčať pod aktívnou penou a až po niekoľkých minútach ich môžete opláchnuť čistou vodou. Samozrejme, pokiaľ je to možné. Zvyšky takýchto nečistôt je najlepšie vyčistiť vo vlastnej garáži pomocou leštidla na autá alebo špeciálneho prípravku proti hmyzu.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov nasmerujte prúd vody pod uhlom 45 stupňov.
Foto: shutterstock.com/Olga Alper

3. Nasmerujete prúd vody kolmo na lak – chyba.

Pri oplachovaní peny nesmerujte vodný lúč kolmo na lak vozidla. Takýto postup môže spôsobiť len rozstrekovanie nečistôt a chemikálií na už opláchnuté časti.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov nasmerujte prúd vody pod uhlom 45 stupňov. Stojte teda skôr jemne do strany ako kolmo. Auto by ste mali oplachovať zhora nadol, aby voda mohla stekať. Táto technika je pre lak najoptimálnejšia a najbezpečnejšia.

4. Používanie kefky a stierky – chyba.

Vo väčšine bezdotykových autoumyvární sú k dispozícii kefy, ktorými môžete umyť svoje vozidlo. Je však zbytočné ich používať. Po prvé, tieto kefy sú zvyčajne špinavé, pretože s nimi predtým mohli umývať kolesá, podbehy alebo disky iní vodiči, takže sa v štetinách kefy hromadí piesok a iné tvrdé nečistoty, ktoré poškriabu lak.

Po druhé, samotné štetiny kefy nie sú bezpečné pre lak. Trenie kefou (aj keď sa zdá byť mäkká) vždy spôsobí mikroškrabance. Ak pravidelne používate kefu v autoumyvárni, môžete si byť istí, že po čase váš lak stratí lesk a zmatnie. Potom ho môže zachrániť len profesionálna korekcia laku v autodetailingovom štúdiu.

Vodné stierky tiež nie sú najlepšou voľbou. Zvyčajne sa používajú na odvádzanie vody z povrchu okien. To môžete prehliadnuť… Niekedy sa však niektorí vodiči nechajú uniesť hlúposťou a pokúsia sa stierky použiť na vysušenie laku. Škrabance sú zaručené.

5. Zabudli ste na ochranu svojho auta – chyba.

Hovoríme o voskoch a ochranných náteroch (keramických, kremenných alebo polymérových). Stojí za to ich spomenúť v súvislosti s umývaním auta. Ak toto čítate, pravdepodobne sa vám na aute povaľuje nejaký ochranný náter alebo klasický vosk.

Majte to na pamäti, ak sa chystáte na bezdotykové umývanie auta. Prečo? Nuž, bezdotykové umývanie auta je umývanie vášho auta bez toho, aby ste sa ho mechanicky dotýkali nejakým predmetom. Chémia používaná v bezdotykových autoumyvárňach musí byť veľmi silná, najčastejšie ide o silne alkalické prostriedky, ktoré majú na našu ochranu smrtiaci účinok.

Nikdy nevieme, ako k tejto téme pristupuje majiteľ konkrétnej autoumyvárne. Či je umývacia chémia vysoko koncentrovaná, alebo skôr slabá a bezpečná, alebo dokonca úplne zriedená kvôli lakomosti majiteľa. Môže sa stať, že chémia v bezdotykovej autoumyvárni rozpustí len nečistoty z nášho auta, zatiaľ čo v inej autoumyvárni utrpí povlak na laku alebo sa zmyje vosk.

6. Neberiete si so sebou čistič diskov – chyba.

V bezdotykovej autoumyvárni je skutočne nemožné dôkladne umyť disky. Ako pravdepodobne viete, na diskoch sa hromadí prach z brzdových doštičiek a iné silné nečistoty, ako napríklad čiastočky asfaltu. Samotná vysokotlaková voda a čistiaci prostriedok tieto nečistoty neodstránia. Preto sa odporúča vziať si so sebou prípravok na umývanie diskov. Najlepšie bude fungovať prípravok v spreji, ktorý sa rýchlo a ľahko aplikuje.

Nestačí len prísť, vybrať umývací program, auto nahrubo umyť, opláchnuť a hotovo.
Foto: youtube.com/@PanTheOrganizer

7. Po umytí lak nevysušíte – chyba.

Keď opustíte bezdotykovú autoumyváreň s mokrým vozidlom, môžete si byť istí, že sa na ňom prilepí prach, peľ a iné nečistoty zo vzduchu. Aby ste tomu zabránili, vyberte na samom konci program „lesk-suchý“. Výber tejto možnosti vám ponúka opláchnutie vozidla vodou s pridaným hydrovoskom.

Hydrovosk alebo odvlhčovač je prípravok na báze polymérov s hydrofóbnymi vlastnosťami (odpudzuje kvapky vody). Po použití programu s hydrovoskom, keď opustíte umyvárku, voda z vozidla sama stečie pod vplyvom prúdu vzduchu. Ak však chcete mať istotu, že na laku nezostanú takzvané vodné škvrny, t. j. zaschnuté kvapky vody, vezmite si so sebou absorpčnú utierku z mikrovlákna na detailné čistenie, ktorý vám umožní utrieť celé auto jedným ťahom bez toho, aby ste museli utierku žmýkať.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Máme tu jeseň a s ňou prichádza vlhkosť a zahmlievanie čelného skla v našom aute. Ako ju odstrániť

Vezmem z kuchyne a posypem sedadlá v aute. Stačí pár minút a sú ako nové. Žiadne chemikálie a žiadne umývanie auta

Potieranie čelného skla auta jablkom. Geniálny trik nielen pre vodičov nákladných vozidiel


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hyundai a Waymo oznámili partnerstvo pre autonómne riadenie

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MichalKarpatAutozurnal). Ioniq 5 ako prvé testovacie vozidlo. Autonómna jazda ponúka viacero výhod. Okrem zníženia rizika nehôd a dopravných zápch by…

Nastavenie ručnej brzdy. Ako nastaviť ručnú brzdu?

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AliMECH). Ručná brzda nedrží? Zhoršená funkčnosť ručnej brzdy nemusí vždy znamenať poruchu. V mnohých prípadoch stačí základné nastavenie. Pozrite si,…

Ako si sám nastavím stretávacie svetlá

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SYLVANIAAutomotive). Keď sa pripravujete na nastavenie svetiel, mali by ste si najprv nájsť rovný povrch s kolmou stenou. Je dôležité,…

Ako čistiť a udržiavať palubný priestor v mojom aute?

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61). Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou nášho dňa a ako všetci vieme, najlepšie si ho vychutnáme pri stole. Pridajme k…

Zázrak nazvaný WD-40. Na čo všetko sa dá použiť

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WD40Specialist). Prípravok WD-40 si získal celosvetovú slávu a bol vyvinutý na objednávku výrobcov lietadiel a rakiet v USA (spoločnosť Convair).…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov