Novinky, Správy,

Mercedes ukazuje elektrické CLA Coupé takmer bez maskovania

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercedesBenz). Kľučky dverí sa zrejme vysúvajú len v prípade potreby Postriekal niekto sedan Mercedes? Tak to vyzerá na prvý pohľad, ale na našom obrázku na...

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercedesBenz).

Kľučky dverí sa zrejme vysúvajú len v prípade potreby Postriekal niekto sedan Mercedes? Tak to vyzerá na prvý pohľad, ale na našom obrázku na obálke je dôležitý model budúcnosti: elektrický CLA, prvý model založený na novej modulárnej architektúre Mercedes (MMA).

Kľučky dverí sa zrejme vysúvajú len v prípade potreby Postriekal niekto sedan Mercedes? Tak to vyzerá na prvý pohľad,
Foto: youtube.com/@MercedesBenz

Hviezdna značka teraz predstavuje sotva maskované vozidlo na módnom festivale v Hyères na juhu Francúzska.

Základný tvar vozidla sa prekvapivo málo líši od dnešných modelov Mercedesu, najmä ak si uvedomíme, aký radikálny dizajnový zlom bude mať BMW Neue Klasse. Mercedes sa pri novom CLA očividne zameriava na kontinuitu.

Mnohé detaily ešte nie sú rozpoznateľné

Mnohé detaily, ktoré spolu tvoria vzhľad novinky, ako napríklad svetelný podpis v tvare hviezdy alebo povrch mriežky chladiča, ktorý mal v štúdii osvetlený hviezdicový vzor, však na nových snímkach ešte nie sú rozpoznateľné.

Je však rozpoznateľné, že kľučky dverí budú pravdepodobne ležať na plocho v karosérii, keď je vozidlo v pohybe, a pri státí budú zablokované; zrejme sa vysunú len vtedy, keď sú potrebné – vtedy vyzerajú ako na obrázku prototypu CLA vyššie. Je tiež vidieť, že bočné lišty vyzerajú veľmi podobne ako na súčasnom modeli.

Z bočného pohľadu nie je medzi starým a novým modelom CLA takmer žiadny rozdiel. Súčasné kupé (existuje aj kombi CLA Shooting Brake) je dlhé 4,69 metra a má rázvor 2,73 metra. Výška je 1,43 metra. Ak dojem nie je klamlivý, proporcie zostávajú rovnaké, takže nový model nebude oveľa vyšší a bacuľatejší kvôli batérii v podbehu.

Vzadu bude mať nový CLA zrejme súvislú svetelnú líniu a dve zaoblené zadné svetlá vľavo a vpravo, pravdepodobne tiež so svetelným podpisom v tvare hviezdy.
Foto: youtube.com/@martinzmartinaTV

Vzadu bude mať nový CLA zrejme súvislú svetelnú líniu a dve zaoblené zadné svetlá vľavo a vpravo, pravdepodobne tiež so svetelným podpisom v tvare hviezdy. Tu je rozdiel oproti súčasnému modelu s veľkými zadnými svetlami jasný.

800-voltová architektúra

Pokiaľ ide o techniku, zatiaľ je známe, že vozidlo bude mať 800-voltovú architektúru, ktorá zabezpečí rýchle nabíjanie. Okrem elektrických verzií budú k dispozícii aj spaľovacie motory a plug-in hybridy, keďže platforma je v prvom rade elektrická, ale nie iba elektrická.

Použije sa aj nové hnacie ústrojenstvo eATS 2.0 s dvojstupňovou prevodovkou. Štúdia Concept CLA mala na zadnej náprave motor s permanentným magnetom s výkonom 238 k. Očakáva sa aj dojazd až 466 kilometrov. Pre porovnanie, EQE s 96 kWh batériou dosahuje dojazd až 429 míľ, zatiaľ čo EQS so 118 kWh batériou má maximálny dojazd 507 míľ.

Ak rázvor nového CLA zostane rovnaký ako doteraz (2,73 metra v porovnaní s 3,12 metra v prípade EQE a 3,21 metra v prípade EQS), možno očakávať menšie batérie s maximálnou kapacitou 90 kWh. Na dosiahnutie väčšieho dojazdu ako v prípade EQE má CLA veľmi nízku spotrebu energie. Štúdia by mala vystačiť s 5,18 míľ/kWh. Okrem modelov s vysokým dojazdom a vysokým obsahom kremíka v anódach batérií budú k dispozícii aj cenovo dostupné základné modely s batériami LFP.

Mercedes je sponzorom spomínaného 39. ročníka Festivalu d’Hyères. Okrem kolekcií finalistov súťaže sa na festivale módy predstavil aj nový Mercedes CLA v maskáčovom vzhľade. O novom modeli neboli poskytnuté žiadne informácie. Nový CLA však bude uvedený na trh až v roku 2025 a dovtedy budú pravdepodobne nasledovať početné ďalšie upútavky. Vozidlá MMA sa budú spočiatku vyrábať v Rastatte, neskôr v maďarskom Kecskeméte a v Pekingu.

Záver

Mercedes má už dnes na trhu veľké množstvo elektromobilov, od modelu EQB až po SUV EQS. Všetky sú však pomerne vysoké – aj sedany EQE a EQS merajú na výšku 1,51 metra. Elektrický Mercedes CLA by mohol byť nižší, čo by malo prospieť nielen aerodynamike, ale aj jazdnej dynamike. Bude zaujímavé pozrieť si novinku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Clá sa rozšíria aj na európske značky. Zoznam modelov je dlhý

Nemecko ostro kritizuje clá na autá z Číny. „Je to prejav slabosti Európskej únie.“

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čínsky „Maybach“ už svojimi rozmermi zahanbuje Range Rover. Luxusné SUV sa dostane na trh neskôr v roku 2024

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDBKPS02). Nedávno značka patriaca čínskemu gigantovi BYD oficiálne predstavila svoju odpoveď na luxusný Maybach. Veľké SUV, nový vlajkový model spoločnosti…

Hamiltonov príchod dokazuje, že Ferrari je na správnej ceste

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Jay Hirano Photography). Kým sa Ferrari pripravuje na prijatie Hamiltona do tímu, Vasseur si myslí, že to dokazuje pokrok Šéf…

AC Schnitzer konečne dáva Mini Cooperu výfuky

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bottaexclusive). Nový výfukový systém, zníženie a prispôsobené aerodynamické diely Spoločnosť AC Schnitzer spustila nový tuningový program pre Mini Cooper. Program…

Tu je jedinečný Land Rover Discovery v štýle Kalahari

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TFLcar). Tento Discovery, ktorý bol predstavený na výstave SEMA 2001, má o 10 cm väčšiu svetlú výšku a vyzerá naozaj…

Parížsky autosalón opäť otvára svoje brány

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AssociatedPress). 90. ročník je v centre pozornosti. Návštevnosť je dobrá a nechýbajú ani nové výrobky, ale základnou témou je neistota.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov