Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Nastavenie ručnej brzdy. Ako nastaviť ručnú brzdu?

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AliMECH). Ručná brzda nedrží? Zhoršená funkčnosť ručnej brzdy nemusí vždy znamenať poruchu. V mnohých prípadoch stačí základné nastavenie. Pozrite si, ako sa ručná brzda nastavuje...

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AliMECH).

Ručná brzda nedrží? Zhoršená funkčnosť ručnej brzdy nemusí vždy znamenať poruchu. V mnohých prípadoch stačí základné nastavenie. Pozrite si, ako sa ručná brzda nastavuje a ako skontrolovať jej činnosť.

Nastavenie ručnej brzdy. Ako nastaviť ručnú brzdu?
Foto: youtube.com/@AliMECH

Ako kontrolujete ručnú brzdu?

Funguje vaša ručná brzda? Táto otázka nie je taká jednoduchá, pretože mnohí vodiči nekontrolujú jej účinnosť. To, že vozidlo po zatiahnutí parkovacej brzdy stojí, ešte neznamená, že ručná brzda je v dobrom stave.

Často funguje s minimálnou silou a zvládne len mierny náklon do kopca. To je riskantné, pretože na svahovitejšej ceste sa môže vozidlo pohnúť.

Ak si nie ste istí, ako funguje vaša ručná brzda, urobte niekoľko testov. Najskôr vyskúšajte jej účinnosť na čo najviac naklonenom úseku cesty vo vašom okolí. Môžete tiež vyskúšať rozjazd so zatiahnutou brzdou. Ak brzda nekladie veľký odpor alebo nedrží veľmi pevne, je čas na nastavenie alebo opravu ručnej brzdy.

Typy ručných bŕzd

Nastavenie si vyžadujú len staršie parkovacie brzdy ovládané pákou. S opotrebovaním trecieho obloženia sa predlžuje pracovný rozsah páky, čo znamená, že ručná brzda vyžaduje čoraz silnejšie ťahy.

V určitom okamihu sa aj silný ťah za páku stane neúčinným. Dobre nastavená ručná brzda by mala zabrať po 3-6 kliknutiach.

Elektrické ručné brzdy používané v nových vozidlách nevyžadujú ťahanie lanka nahor. Elektromotory sú zodpovedné za znehybnenie zadných kolies po stlačení tlačidla. Automatické spätné brzdenie nie vždy funguje správne.

Vlastné nastavenie ručnej brzdy

Ručná brzda sa nastavuje pomocou nastavovacej skrutky, ktorá sa zvyčajne nachádza v stredovom tuneli. Aby ste sa k nej dostali, musíte odstrániť časť tunela alebo gumového obloženia na spodku riadiacej páky. V niektorých vozidlách sú nastavovacie skrutky prístupné len zospodu. V takom prípade môžete namiesto jednej centrálnej skrutky nájsť dve nezávislé skrutky pre každé koleso.

Na nastavenie ručnej brzdy budete potrebovať kľúč, zvyčajne veľkosti 10. Otáčaním skrutky utiahnete brzdové lanko tak, aby sa páka zopla po niekoľkých kliknutiach. Na správne nastavenie ručnej brzdy je však potrebné zdvihnúť zadnú časť vozidla a nastaviť ju na kolesách.

Tým sa zároveň skontroluje, či sa kolesá po uvoľnení brzdy voľne otáčajú. Dobre nastavená parkovacia brzda by mala po prvom cvaknutí ešte umožniť otáčanie kolies a po troch cvaknutiach kolesá úplne znehybniť.

Dobre nastavená ručná brzda by mala zabrať po 3-6 kliknutiach.
Foto: youtube.com/@ConduiteFacile

Ak je brzda zablokovaná, oplatí sa vymeniť brzdové lanká a skontrolovať stav tiahiel strmeňov. V mnohých prípadoch pomôže jednoduché vyčistenie komponentov od nečistôt a korózie.

Použiť alebo nepoužiť ručnú brzdu?

Mnohí vodiči sa vyhýbajú používaniu ručnej brzdy. Je to dôsledok problémov so starými konštrukciami parkovacích bŕzd, ktoré boli náchylné na zaseknutie, najmä v chladnom počasí.

Alternatívou k „ručnej brzde“ je nechať vozidlo zaradený rýchlostný stupeň, čo však v mnohých prípadoch nestačí. Ručná brzda preto musí byť v dobrom stave bez ohľadu na to, ako často ju používate.

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa starať o ručnú brzdu, je jednoducho ju pravidelne používať. To však neznamená, že musíte svoje auto takto nechávať celé týždne. Ručnú brzdu používajte počas jazdy, napríklad pri rozjazde do kopca alebo pri čakaní na zelenú.

Za takýto krátky čas ručná brzda určite nezamrzne, a navyše rozhýbete celý mechanizmus. Ďalšou vecou je, že komponent by mal byť jednoducho v dobrom stave. Potom je riziko zablokovania minimálne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dilema vodičov. Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto so zaradeným rýchlostným stupňom?

Mäkký brzdový pedál po výmene brzdových doštičiek? Tu je problém a čo robiť

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čínsky „Maybach“ už svojimi rozmermi zahanbuje Range Rover. Luxusné SUV sa dostane na trh neskôr v roku 2024

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDBKPS02). Nedávno značka patriaca čínskemu gigantovi BYD oficiálne predstavila svoju odpoveď na luxusný Maybach. Veľké SUV, nový vlajkový model spoločnosti…

Hamiltonov príchod dokazuje, že Ferrari je na správnej ceste

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Jay Hirano Photography). Kým sa Ferrari pripravuje na prijatie Hamiltona do tímu, Vasseur si myslí, že to dokazuje pokrok Šéf…

AC Schnitzer konečne dáva Mini Cooperu výfuky

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bottaexclusive). Nový výfukový systém, zníženie a prispôsobené aerodynamické diely Spoločnosť AC Schnitzer spustila nový tuningový program pre Mini Cooper. Program…

Tu je jedinečný Land Rover Discovery v štýle Kalahari

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TFLcar). Tento Discovery, ktorý bol predstavený na výstave SEMA 2001, má o 10 cm väčšiu svetlú výšku a vyzerá naozaj…

Parížsky autosalón opäť otvára svoje brány

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AssociatedPress). 90. ročník je v centre pozornosti. Návštevnosť je dobrá a nechýbajú ani nové výrobky, ale základnou témou je neistota.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov