Tipy, Zaujímavosti,

Chybné ložisko kolesa – príznaky

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DantheFixitMan). Hukot, hrkotanie, bzučanie? Nové pneumatiky s vyššími decibelmi? Skutočne môžu zvýšiť hladinu hluku. Takéto príznaky však môžu naznačovať chybné ložisko kolesa. Diagnostikujte poruchu a...

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DantheFixitMan).

Hukot, hrkotanie, bzučanie? Nové pneumatiky s vyššími decibelmi? Skutočne môžu zvýšiť hladinu hluku. Takéto príznaky však môžu naznačovať chybné ložisko kolesa. Diagnostikujte poruchu a čo najskôr ju opravte!

Chybné ložisko kolesa – príznaky.
Foto: youtube.com/@DantheFixitMan

Charakteristické príznaky chybného ložiska kolesa

Na začiatok trochu teórie. Najčastejšie ide o guľôčkové alebo kuželíkové ložisko. Mazivo zabezpečuje otáčanie ložiska a udržuje celú súčiastku v optimálnej polohe. Ložisko v kombinácii s nábojom spája kolesá so systémom riadenia.

V starších vozidlách je najbežnejším riešením ložiska kolesa použitie dvoch kuželíkových ložísk, ktoré prenášajú radiálne a axiálne zaťaženie. V novších konštrukciách sa používajú radové guľôčkové ložiská.

Ložisko kolesa je dôležitou súčasťou celého hnacieho ústrojenstva a jeho hlavnou úlohou je zabezpečiť nízku úroveň vibrácií počas jazdy. Ložisko kolesa musí byť tiež odolné voči extrémne vysokým teplotám a korózii. Dôležitá je aj špecifická hmotnosť samotného ložiska.

Príznaky poškodeného ložiska kolesa – rozpoznajte ich skôr, ako opotrebované ložisko znehybní vaše vozidlo

Základné príznaky poškodeného alebo opotrebovaného ložiska kolesa na vozidle dokáže rozpoznať každý, kto má minimálne znalosti o systéme zavesenia vozidla. Prvými príznakmi poškodeného ložiska kolesa sú najmä hluk vychádzajúci zo strany kolesa a hlasný zvuk. Hrkotanie, bzučanie alebo hučanie by malo byť podnetom na kontrolu mechanikom. Okrem toho môžu byť príznakom chybného ložiska aj akékoľvek vibrácie na volante.

Ložisko pracuje hlučne aj vtedy, ak je preťažené, bolo nesprávne namontované alebo je jednoducho najlacnejšou náhradou na trhu pochybnej kvality.

Preto ak ste nevymenili ložisko kolesa a počujete a cítite niektorý z uvedených príznakov, odporúčame vám, aby ste ho dali skontrolovať mechanikovi a poruchu odstránili. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o zvuk poškodeného ložiska.

Ako vymeniť ložisko predného kolesa s nábojom.

Chybné ložisko kolesa má pomerne výrazné príznaky a mali by ste ho bez problémov rozpoznať.

Aké sú príčiny poruchy ložiska? Prečo sa ložisko pokazí?

Ložiská kolies sa rýchlejšie opotrebúvajú aj v dôsledku chýb, ako je nesprávne nastavenie geometrie kolies alebo dokonca nevhodná prevádzka vozidla. Na opotrebovanie ložísk môže mať vplyv aj porucha iných komponentov, napríklad vôľa riadenia.

Najčastejšie príčiny poruchy ložiska kolesa:

  • opotrebenie (150 až 200 000 km pri kvalitných ložiskách a 50 000 km pri najlacnejších náhradách)
  • korózia
  • príliš vysoká teplota ložiska
  • opotrebované brzdové kotúče

Poškodené ložisko kolesa vykazuje rovnaké príznaky v prípade opotrebovania ako v prípade poškodenia spôsobeného chybami pri montáži alebo prevádzke. Patria k nim napr:

  • mechanické poškodenie – napr. náraz kolesa do obrubníka,
  • mechanické poškodenie po nehode,
  • nesprávna prevádzka vozidla, napr. športový štýl jazdy v malom mestskom vozidle,
  • zlý výber kolesa a nesprávna montáž,
  • nesprávne nastavenie predpätia matice,
  • nedostatočné vyváženie kolesa (znižuje životnosť ložiska).

Príznaky poškodeného ložiska predného kolesa

Príznaky poškodeného ložiska predného kolesa sú pomerne charakteristické. Pri otáčaní alebo zatáčaní sa z predných kolies ozýva hluk. Najčastejšie sa opisuje ako kovový zvuk.

Na druhej strane, ložiská zadných kolies budete počuť, keď koleso roztočíte rukou, t. j. musíte vozidlo zdvihnúť a uviesť koleso do pohybu. Zvuk poškodeného ložiska kolesa bude tiež kovový.

Príznaky poškodeného ložiska predného kolesa je hluk a plechový zvuk.
Foto: youtube.com/@DantheFixitMan

Poškodené ložisko kolesa – ako ho opraviť?

Samozrejme, ak sa na to necítite, trváme na tom, aby ste navštívili mechanika. V opačnom prípade vymeňte ložisko za nové, pričom zohľadnite niekoľko aspektov.

Po prvé, ložisko môže byť integrované do zavesenia; po druhé, možno bude potrebné demontovať náboj kolesa. V ostatných prípadoch je potrebné odstrániť koleso, brzdový bubon alebo brzdový kotúč. Vyberte ložisko a vložte nové. Nezabudnite ložiská namazať mazivom.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Grafitové mazivo – na čo sa používa?

Zázrak nazvaný WD-40. Na čo všetko sa dá použiť

Ako si sám nastavím stretávacie svetlá


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorMatchCars). Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť.…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@News4JAX). Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@americancarsandracing). Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/zedspider). Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@imjoshv). Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov