Tipy, Zaujímavosti,

Dobrodružstvo, na ktoré nikdy nezabudnete

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carbhaari). Od fjordov Nórska a Islandu až po talianske pobrežie Amalfi a kaňony francúzskych riek – každý si tu nájde niečo pre seba. Pozývam vás...

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carbhaari).

Od fjordov Nórska a Islandu až po talianske pobrežie Amalfi a kaňony francúzskych riek – každý si tu nájde niečo pre seba. Pozývam vás na dobrodružstvo.

Dobrodružstvo, na ktoré nikdy nezabudnete.
Foto: youtube.com/@carbhaari

Z Bergenu do Geirangeru, Nórsko, 370 km.

Začíname v krásnom meste Bergen, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Cesta trvá približne sedem a pol hodiny – ak ju absolvujete v jednom úseku. Prevedie vás scenériou, ktorá nie je z tohto sveta, kde sa pozeráte do ľadovcových údolí obklopených vysokými tisícmetrovými útesmi a na trajektoch prechádzate cez čarovné fjordy.

Bergen do Stranda, Geiranger. Cesty cez fjordy.

Pri jazde pozdĺž najdlhšieho fjordu krajiny, Sognefjorden, sa ocitnete v Geirangerfjorde, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, neuveriteľnom mieste, ktoré Lonely Planet označil za najlepšiu škandinávsku cestovateľskú destináciu a kde sa nachádzajú vodopády Sedem sestier.

Z Trabzonu do Şavşatu, Turecko, 300 km.

Počas tejto jazdy si vychutnáte nádherné kontrastné scenérie, počnúc pobrežím Čierneho mora klesajúcim na severe a dramatickými horami na juhu. Po ceste takmer k gruzínskym hraniciam výhľad na more vystriedajú svieže čajové plantáže, ktoré sa po odbočení do vnútrozemia rýchlo presunú do neúrodnej krajiny východnej Anatólie. V Savşatahead sa scenéria opäť mení, lesy voňajú vzduchom s borovicami a sviežimi lúkami, ktoré zlepšujú náladu na poslednom úseku cesty.

Z Trabzonu do Şavşatu.
Foto: youtube.com/@halilbekar

Transfagarasan, Rumunsko, 156 km.

Túto cestu, známu ako „Ceauşescovo šialenstvo“, opísal Jeremy Clarkson pozitívnejšie ako „najúžasnejšiu cestu, akú kedy videl“. Cesta vedie cez Karpaty, kde vás čakajú veľkolepé zákruty, široké zákruty a dlhé tmavé tunely. Silné sneženie často zastaví zábavu od polovice októbra do začiatku júna. Preto si pred vyrazením skontrolujte, či je trasa otvorená. Transfagarasan bude pre každého motorkára nezabudnuteľným zážitkom, ktorý si nesmiete nechať ujsť.

Najkrajšia cesta na svete.

Sarandë do Vlorë, Albánsko 125 km.

Nechajte si to pre seba, ale Albánsko ponúka neuveriteľné scenérie a cesty, ktoré najlepšie uvidíte na tejto 125 km dlhej ceste. Olivové háje a ovocné sady vám budú robiť spoločnosť, keď vyrazíte z letoviska Saranda, jedného z klenotov albánskej Rivérie. Keď sa pozriete doľava, uvidíte trblietavé pobrežie Iónskeho mora, zatiaľ čo napravo sa nad vami týčia vysoké hory. Táto záležitosť je ešte pôsobivejšia, keď dosiahnete priesmyk Longher s 1 000-metrovým stúpaním k moru. Záverečný úsek vedie do Vlory, významného mesta, ktoré bolo kedysi hlavným mestom krajiny.

Sarandë do Vlorë.
Foto: youtube.com/@MyExpatDiary

Pobrežie Amalfi, Taliansko, 136 km.

Ľudia vždy obľubovali pobrežie Amalfi vďaka jeho úžasnej prírode a nádherným výhľadom. Ak sa však na túto trasu vyberiete mimo hlavnej turistickej sezóny, odmenou vám budú pokojné cesty, nádherné výhľady na pobrežie, tyrkysové more a kľukaté cesty. Tento 31-kilometrový úsek južného Talianska spája klasické prímorské mestá, ako sú Positano a Ravellom, s lákavými piesočnatými plážami, pozdĺž tzv. „Cesty tisícich zákutí“.

Pobrežie Amalfi.
Foto: youtube.com/@TouristWalkTours

Verdon Gorge, Francúzsko, 89 km.

„Veľký kaňon Európy“ ponúka všetko, čo si len dokážete predstaviť na náročných cestách, so zákrutami na každom kilometri. Zdvihnite oči od asfaltu a oceníte dramatickosť samotnej Verdonskej rokliny, keď budete jazdiť po jej okraji. Alebo prečo sa nevydáte na diaľnicu D23, ktorá pretína dno kaňonu? Technická a malebná trasa so strmými stúpaniami, úzkymi zákrutami a užitočnými miestami na predbiehanie – túto 55 km dlhú trasu si nemôžete nechať ujsť.

Verdon Gorge „Veľký kaňon Európy“.
Foto: youtube.com/@LiewerLine

Divoká Atlantická cesta. vo Francúzsku, 255 km.

Pri ceste z Rouenu k stredovekému kláštoru Le Mont Saint-Michel môžeme obdivovať sugestívne miesta, ako sú pláže, kde sa uskutočnilo vylodenie v deň D, staré nemecké bunkre a vojnové hroby, kde po druhej svetovej vojne pochovali tisíce ľudí. Normandia sa pýši nádherným pobrežím a Caen je jedným z najatraktívnejších francúzskych prístavov. Trajekt z Doveru do Calais je pravdepodobne najlacnejší a najrýchlejší, ale trasa z Portsmouthu alebo Poole do Le Havre, Cherbourgu alebo Caen vás priblíži k východiskovému bodu vašej cesty.

Trasa z Rouenu k stredovekému kláštoru Le Mont Saint-Michel.
Foto: youtube.com/@DWTravel

Divoká Atlantická cesta, ÍRSKO, 588 km

Výborný prístup trajektom nám umožňuje ľahko sa dostať na túto trasu. Je to jedna z najdlhších pobrežných ciest v Európe, takže ju nemusíte absolvovať celú naraz, ale nech si vyberiete akýkoľvek úsek, budete mať zaručený pôžitok. Vysoké útesy a opustené zátoky, horské chodníky a svieže vnútrozemie, to je fantastická cesta po mýtickej írskej krajine, možno ešte obohacujúcejšia ako Alpy a Pyreneje. Pre milovníkov filmov zahŕňa dokonca aj ďaleké výhľady na Veľký ostrov Skellig, ktorý sa objavil v posledných filmoch Hviezdnych vojen.

Divoká Atlantická cesta.
Foto: youtube.com/@FreddieDobbs

Okružná cesta Islandu, 1324 km.

Táto trasa, ktorá tvorí okruh okolo celého ostrova, vás prevedie nádhernými scenériami a umožní vám spoznať hlavné islandské mestá. Cesty, ktoré si vyberiete, budú náročné a vyžadujú si vašu fyzickú aj psychickú odolnosť. Budú vás viesť cez sopky, ľadovce, vodopády a prechádzať touto pútavou a pozoruhodnou krajinou. Dostať sa tam môžete buď dvojdňovým trajektom z Dánska, alebo si môžete nechať poslať motorku prepravnou spoločnosťou.

Okružná cesta Islandu.
Foto: youtube.com/@IcelandwithaView

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najkrajšia cesta v Európe. Pôsobivý výhľad na more a hory

Najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov

Toto je najopustenejšia cesta v USA.


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vozidlá Volvo, Polestar a Audi možno zamknúť/odomknúť pomocou jednoduchej funkcie iPhonu

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Spoločnosti Volvo, Polestar a Audi oznámili, že majitelia budú môcť zamykať a odomykať svoje vozidlá pomocou digitálneho kľúča. Ten…

BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené: Štýlová alternatíva vo svete SUV

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Nová generácia modelu BMW si zachovala svoju zvodnú siluetu a bola modernizovaná. BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené:…

Kia Tasman, prvý kórejský pick-up, bude predstavený koncom októbra

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KiaWorldwideOfficial). Prvý pick-up kórejského výrobcu má byť predstavený koncom tohto mesiaca. Čo zatiaľ vieme o modeli Kia Tasman? Prvý pick-up…

Šéf BMW našiel spôsob, ako zrušiť zákaz EÚ na predaj spaľovacích vozidiel? Tento argument by mohol zmeniť pravidlá hry

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoMotoTV). Ak Európska únia od roku 2035 nezruší zákaz predaja nových spaľovacích automobilov, stane sa výrazne závislou od Číny. Takýto…

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AllNewCars2026). Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov