Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Kontrolky v aute. Čo znamenajú červené symboly?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NissanOwnerChannel). Zvyčajne sú zelené, oranžové alebo červené. Hovoríme o kontrolkách na prístrojovej doske vozidla. Dnes sa pozrieme na to, čo znamená, keď sa rozsvietia červené...

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NissanOwnerChannel).

Zvyčajne sú zelené, oranžové alebo červené. Hovoríme o kontrolkách na prístrojovej doske vozidla. Dnes sa pozrieme na to, čo znamená, keď sa rozsvietia červené symboly.

Kontrolky v aute. Čo znamenajú červené symboly?
Foto: youtube.com/@NissanOwnerChannel

Červené sú výstražné kontrolky. V takom prípade okamžite zastavte vozidlo a skontrolujte, čo sa deje. Niekedy budete musieť navštíviť autoservis.

Upozorňujeme, že nie všetky vozidlá majú rovnaké kontrolky. Výrobcovia často pridávajú nové funkcie, s ktorými sa musíte oboznámiť prečítaním návodu na obsluhu vášho vozidla.

Akumulátor

Po naštartovaní motora by mala kontrolka zhasnúť. Ak sa tak nestane, pravdepodobne ide o problém s nabíjaním. Ak alternátor nefunguje, vozidlo prejde len takú vzdialenosť, aká je dostatočná zásoba prúdu v batérii. V niektorých vozidlách môže kontrolka, ktorá z času na čas bliká, signalizovať aj opotrebovaný remeň alternátora.

Teplota motora

Ide o jeden z najdôležitejších parametrov, ktoré sú zodpovedné za správnu prevádzku vozidla. Ak ukazovateľ prekročí 100 stupňov Celzia, radšej auto zastavte. Okrem rozsvietenia červenej kontrolky teploty chladiacej kvapaliny (teplomer a vlnovka) je takmer isté, že prehriaty motor má problémy s kompresiou a je potrebná oprava. Na druhej strane príliš nízka teplota môže naznačovať problémy s termostatom. Motor potom nebude mať také následky ako v prípade prehriatia, ale nedostatočne zohriaty motor bude spotrebovávať podstatne viac paliva.

Motorový olej

Po naštartovaní motora by mala kontrolka zhasnúť. Ak sa tak nestane, zastavte vozidlo na rovnom povrchu a počkajte, kým olej pretečie do olejovej vane. Potom skontrolujte jeho hladinu. Motor s najväčšou pravdepodobnosťou signalizuje problém s mazaním, pretože mu chýba olej. Ak budeš pokračovať v jazde, riskuješ, že motor a turbodúchadlo sa zadrú. Turbodúchadlo totiž tiež potrebuje olej na mazanie.

Ručná brzda

Opotrebované brzdy môžu mať za následok nehodu, pretože vodič nemusí mať dostatočnú kontrolu nad vozidlom. V takom prípade sa to signalizuje červeným svetlom s výkričníkom. To sa môže ukázať ako veľmi užitočné, pretože dlhá jazda aj s minimálne zatiahnutou ručnou brzdou znamená zvýšené opotrebovanie paliva a bŕzd. Na problémy s brzdovou kvapalinou sa často zameriava aj táto kontrolka.

Červené kontrolky majú priamy vplyv na prevádzku vozidla a bezpečnosť cestujúcich.
Foto: shutterstock.com/Vladimka production

Bezpečnostné pásy

Ak si vodič alebo niektorý zo spolujazdcov nezapne bezpečnostné pásy, na prístrojovej doske sa rozsvieti červená kontrolka so symbolom človeka na sedadle a bezpečnostného pásu.

Výstražné svetlá

Červená kontrolka môže tiež signalizovať, že fungujú (sú zapnuté) výstražné svetlá. Každý vodič je zodpovedný za to, aby používal výstražné svetlá správne.

Prečo by ste nemali ignorovať červenú kontrolku?

Červené kontrolky v aute nás často nútia navštíviť servis, pretože nám signalizujú:

  • porucha airbagu,
  • porucha systému ABS,
  • porucha elektronického systému,
  • opotrebované brzdové doštičky.

Uvedené faktory majú priamy vplyv na prevádzku vozidla a bezpečnosť cestujúcich. V žiadnom prípade by sa preto nemali ignorovať.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Svieti kontrolka motora. Dá sa vypnúť

Stačí bežná batéria, ak vypneme systém štart-stop?

Problematická ikona na prístrojovke. Čo znamená porucha EPC?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Systém elektronického boja vytvára flotily fantómových lietadiel

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LeonardoCompany). Spoločnosť Leonardo UK verejne predstavila svoj systém elektronického boja BriteStorm, ktorý umožňuje vzdušným silám preniknúť do nepriateľského vzdušného priestoru…

Nová Corvette ZR1 láme ďalšie rekordy. Je to najlacnejší hypercar na trhu

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheTopher). Nová Corvette ZR1 je auto, ktoré ohromilo už v deň svojho uvedenia na trh. Je to najrýchlejšie americké sériové…

Ako sa v priebehu rokov zvýšil dojazd vozidla Tesla Model 3?

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AdamWellinformed). S debutom modelu Long Range s pohonom zadných kolies prejde elektrický sedan až 702 km: tu sú míľniky. Ako…

Prevádzkové náklady nových elektrických modelov Toyota

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CARSARENA). Elektromobily sa stávajú čoraz populárnejšími, a to nielen pre svoje ekologické výhody, ale aj pre nižšie prevádzkové náklady v…

Prelomový Hyundai dostane nástupcu. Aký bude?

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TechShowYoutube). Hyundai Nexo nie je veľmi populárny, najmä v našich končinách. Automobil však dostane novú generáciu. Aká bude a je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov