Zaujímavosti,

10 najnebezpečnejších ciest na svete

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@RealWorldTravelGuide). Spájate si extrémne športy s parašutizmom alebo horolezectvom? Ukazuje sa, že aj jazda autom po verejných komunikáciách môže byť extrémna. Svetová zdravotnícka organizácia každoročne vydáva...

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@RealWorldTravelGuide).

Spájate si extrémne športy s parašutizmom alebo horolezectvom? Ukazuje sa, že aj jazda autom po verejných komunikáciách môže byť extrémna. Svetová zdravotnícka organizácia každoročne vydáva správu o bezpečnosti na cestách. Správa obsahuje údaje o dopravných nehodách, úmrtiach, ako aj o stave ciest a platných predpisoch. Na základe tejto správy odborníci zo spoločnosti Driving Experiences zostavili zoznam najnebezpečnejších ciest na svete. Tu je 10 z nich.

1. Cesta Yungas, Bolívia

Cesta Yungas, nazývaná aj Cesta smrti, je dlhá necelých 70 kilometrov a vedie z mesta La Paz do Coroico. Považuje sa za mimoriadne nebezpečnú, ale je veľmi obľúbená medzi cyklistami. Je to preto, že väčšina cesty vedie z kopca, len jeden krátky úsek sa musí jazdiť do kopca.

Spájate si extrémne športy s parašutizmom alebo horolezectvom? Ukazuje sa, že aj jazda autom po verejných komunikáciách môže byť extrémna.
youtube.com/@RealWorldTravelGuide

2.Dalton Highway, USA, Aljaška

Je to jedna z najizolovanejších ciest v USA. Cesta je dlhá približne 660 kilometrov, ale nachádzajú sa na nej len tri mestá. Dalton Highway vedie pozdĺž ropovodu Trans-Alaska. Bola vytvorená na uľahčenie dopravy pre prieskum a ťažbu ropy.

Je to jedna z najizolovanejších ciest v USA. Cesta je dlhá približne 660 kilometrov, ale nachádzajú sa na nej len tri mestá.
Foto: youtube.com/@OverlandingSophia

3.Transsibírska magistrála, Rusko

Táto trasa je vlastne cestná sieť dlhá približne 11 000 kilometrov. Tiahne sa z Petrohradu do Vladivostoku. Najhoršie podmienky sú v lete, keď je teplo a daždivo a povrch sa začína podobať na perej

4.Tunel Guoliang, Čína

Tunel bol postavený na uľahčenie prístupu do dediny Guoliang. Dedina sa nachádza na vrchole hory a pred vybudovaním tunela Guoliang sa do nej dalo dostať len po strmých skalách a úzkych, klzkých schodoch. Obyvatelia žiadali úrady o vybudovanie cesty, ale ich žiadosti neboli vypočuté, a tak si tunel postavili sami.

Dedina sa nachádza na vrchole hory a pred vybudovaním tunela Guoliang sa do nej dalo dostať len po strmých skalách a úzkych, klzkých schodoch.
Foto: youtube.com/@aerialchina

5.Zoji La, India

Zoji La je horský priesmyk v Himalájach v nadmorskej výške 3528 metrov. Je súčasťou národnej diaľnice, ktorá spája mestá Leh a Šrínagar nachádzajúce sa v štáte Džammú a Kašmír. Vodiči sa jej obávajú pre množstvo slučiek a zákrut nad priepasťou, ako aj pre často drsné poveternostné podmienky.

Zoji La je horský priesmyk v Himalájach v nadmorskej výške 3528 metrov. Je súčasťou národnej diaľnice, ktorá spája mestá Leh a Šrínagar nachádzajúce sa v štáte Džammú a Kašmír.
Foto: youtube.com/@stryder0223

6.Trollstigen, Nórsko

Trollia cesta sa nachádza na severe krajiny a je jednou z najväčších turistických atrakcií Nórska. Cesta je mimoriadne úzka a jej prejazd si vyžaduje mimoriadnu opatrnosť.

Trollia cesta sa nachádza na severe krajiny a je jednou z najväčších turistických atrakcií Nórska. Cesta je mimoriadne úzka a jej prejazd si vyžaduje mimoriadnu opatrnosť.
Foto: youtube.com/@nordicpoint

7.Bachčisaraj, Ukrajina

Oficiálny názov trasy je T0117. Tiahne sa v dĺžke 77 kilometrov z Jalty do Bachčysaraju. Prevládajúce poveternostné podmienky tu môžu veľmi sťažovať jazdu. Najvyšší úsek je vo výške 1234 metrov nad morom. Vo vyšších polohách sa počasie stáva ešte problematickejším a nepredvídateľnejším.

8.Patiopoulo-Perdikaki, Grécko

Cesta sa nachádza v hornatej oblasti Grécka, je úzka a jej povrch je pokrytý množstvom výmoľov. To však nebráni chodcom, zvieratám a vozidlám v chôdzi alebo jazde. Preto je tu veľká premávka, ktorá ešte viac sťažuje jazdu.

Cesta sa nachádza v hornatej oblasti Grécka, je úzka a jej povrch je pokrytý množstvom výmoľov.
Foto: youtube.com/@brainpartner401

9.Americká cesta 431, Spojené štáty, Alabama

Americká cesta 431 sa niekedy označuje ako diaľnica do pekla. Nebezpečenstvo vyplýva zo zlej viditeľnosti, náhlych zmien rýchlosti a zmien jazdných pruhov.

Americká cesta 431 sa niekedy označuje ako diaľnica do pekla. Nebezpečenstvo vyplýva zo zlej viditeľnosti,
Foto: youtube.com/@Whntnews19huntsville

10.Nairobi-Nakuru, Keňa

Na tejto ceste sa často stávajú nehody. Mnohí si myslia, že za to môžu náročné poveternostné podmienky alebo horský terén. Pravda je však taká, že za mnohé nehody na tejto ceste nie sú zodpovedné náročné poveternostné podmienky ani geografická poloha, ale vodiči. Príčinou nehôd je najčastejšie nepozornosť, prekročenie rýchlosti alebo nedodržanie predpisov. Na trase z Nairobi do Nakuru sa často jazdí pod vplyvom alkoholu, prekračuje sa povolená rýchlosť a bezdôvodne sa predbieha.

Na trase z Nairobi do Nakuru sa často jazdí pod vplyvom alkoholu, prekračuje sa povolená rýchlosť a bezdôvodne sa predbieha.
Foto: youtube.com/@KENYAROADSTOURUNCUT

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Koľko stojí cesta do Grécka? Ktorá je najlepšia trasa

Poľná cesta – nezabudnite, že pravidlá sú iné ako na asfalte

Bude to najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nie každý parkuje správne: Zistite, či parkujete správne s automatickou prevodovkou!

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MEYLETV). V súčasnosti, keď sa rozhodujeme pre kúpu automobilu, mnohokrát dávame prednosť vozidlám s automatickou prevodovkou. Tento trend je zrejmý…

Má váš motor záhadné vibrácie? Odhaľte chybu, ktorá vám môže zachrániť peniaze

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BudgetMechanicHawaii). Motor sa trasie, je to nielen počuť, ale aj cítiť. Každému skúsenému vodičovi dávajú výrazné vibrácie motora jasne najavo,…

Vodičský hack, ktorý musíte vyskúšať: Ako telefón drží na volante

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Telefón umiestnený pomocou gumičky na volante je ďalší spôsob nezvyčajného a improvizovaného riešenia, ktoré môže vzniknúť z potreby…

Ste pripravení sa nechať prekvapiť? Odhaľte nevyužité možnosti vášho vozidla

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Adrien Olichon). Auto je pre mnohých ľudí neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Používame ho na cestu do práce, na nákupy, na…

Ak odskrutkuješ uzáver oleja, budeš vedieť, čo je s tvojím autom

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@IMTVLive). Keď sa dostaneš do situácie, že máš podozrenie na problém s tvojím autom, jednou z prvých vecí je odskrutkovanie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov