Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Parkuje vám niekto iný na príjazdovej ceste? Čo môžete urobiť

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheGregg1969). Hádky medzi susedmi sa často začínajú tým, kde jeden z nich zaparkoval svoje auto. Niektorí ľudia sa sťažujú, že iní parkujú svoje autá pred...

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheGregg1969).

Hádky medzi susedmi sa často začínajú tým, kde jeden z nich zaparkoval svoje auto. Niektorí ľudia sa sťažujú, že iní parkujú svoje autá pred ich domom, na príjazdovej ceste alebo na chodníku a zaberajú tak príliš veľa miesta. Tu nájdete informácie o tom, čo môžete oprávnene urobiť, keď niekto zaparkuje svoje auto na vašej príjazdovej ceste.

Parkuje vám niekto iný na príjazdovej ceste? Čo môžete urobiť.
Foto: youtube.com/@TheGregg1969

Chodníky, príjazdové cesty či zelené plochy často slúžia ako neoficiálne parkovacie miesta. Mnohí majitelia domov informujú vodičov prostredníctvom rôznych oznámení, že parkovanie v blízkosti ich obydlia je zakázané.

Ale čo robiť, keď niekto tieto upozornenia ignoruje a zaparkuje svoje auto na vašej príjazdovej ceste?

Je vôbec povolené zakázať parkovanie pred vaším domom alebo pozemkom?

Podľa zákona je cesta pred domom verejným majetkom. Zelené plochy a príjazdové cesty, ktoré spravuje mestský úrad alebo iná verejná inštitúcia, sa tiež riadia inými právnymi predpismi ako súkromný majetok.

Ak by ste chceli, aby cesta, chodník či zelená plocha boli vo vašom vlastníctve, museli by ste ich odkúpiť, platiť z nich daň a označiť ich ako súkromný majetok.

Alternatívne si môžete prenajať parkovacie miesto od mestského úradu, v takom prípade na ňom môže parkovať len ten, kto platí nájom.

Majiteľ domu teda nie je majiteľom zelenej plochy či chodníka pred domom a nemá právo zakázať parkovanie na tomto pozemku, pokiaľ nie je jeho vlastníkom alebo nájomcom.

Čo môžete urobiť, ak niekto zaparkuje na vašej príjazdovej ceste?

Ak vám sused alebo iný motorista parkuje na príjazdovej ceste, chodníku alebo verejnej komunikácii, existuje niekoľko vecí, ktoré by ste mali zvážiť.

V prvom rade nesmieme blokovať alebo obmedzovať prístup do dvora. Ak niekto parkuje na chodníku bez príslušného dopravného značenia, musí zabezpečiť dostatočný priestor pre chodcov.

Zákon zakazuje parkovanie na chodníkoch, a ak vodiči na nich parkujú, sú sankcionovaní. Dopúšťajú sa priestupku aj v prípade, že obmedzujú prístup na verejnú alebo súkromnú cestu či vjazd do dvora.

Nesmieme sa blokovať alebo obmedzovať prístup do dvora.
Foto: youtube.com/@TheGregg1969

Za nesprávne parkovanie hrozí pokuta 50 eur a odtiahnutie vozidla, ktoré stojí minimálne 150 eur. Ak zaparkujete správne, aj na pozemku pri vašom dome, ktorého nie ste vlastníkom či nájomcom, vy sa vystavujete problému.

Je možné umiestniť značky „Zákaz parkovania“ okolo vášho pozemku?

Niektorí vlastníci nehnuteľností sa snažia „rezervovať“ si parkovacie miesto pomocou škatúľ, debien, kvetináčov, kameňov či tlačených oznámení. To však môže byť nelegálne.

Ak niekto bez povolenia príslušných orgánov nainštaluje alebo presunie predmety či dopravné značky, musí počítať s pokutou. V minulosti už súdy potrestali viacerých ľudí za takéto konanie. Niektoré prípady dokonca skončili dopravnými nehodami. Napríklad, keď niekto umiestnil na okraj cesty kamene, aby si vyznačil parkovacie miesto, a spôsobil tak nehodu, súd ho uznal za vinného.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bude stačiť bežná batéria, vypneš systém štart-stop?

Ako prežiť každú daždivú jazdu: 6 kľúčových tipov pre vodičov

Ste si istí, že dodržiavate správnu vzdialenosť? Prečítajte si, čo vás môže stáť pokutu!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V ponuke Audi debutuje silný konkurent pre Porsche Macan.športové SUV s dojazdom takmer 700 km

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Parížsky autosalón je pre Audi dobrou príležitosťou na predstavenie nového SUV v portfóliu vozidiel s elektrickým pohonom. Porsche Macan…

Uľavte si od bolesti: Revolučný spôsob, ako rodičia môžu bez stresu prenášať detské autosedačky.

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). Nosenie detskej autosedačky typu "vajíčko" môže byť pre mnohých rodičov výzvou, najmä keď sa snažia zabezpečiť pohodlie a bezpečnosť…

Sú domáce spôsoby čistenia plastov v aute lepšie ako profesionálne prostriedky?

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock/Ana Portal). Starostlivosť o auto je náročný proces, ktorý však prináša veľké výhody. Ak ste niekedy obdivovali pohľad na čisté…

Vyhnite sa nástrahám: Ako 3 jednoduché kroky odhalia skryté chyby v ojazdenom aute!

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ArtFamily). Investovanie do ojazdeného vozidla je rozhodnutie, ktoré môže mať významný vplyv na vašu finančnú situáciu, ako aj na bezpečnosť…

Objavte úplne novú tvár Kia Sportage: SUV, ktoré prekonáva očakávania!

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KiaKorea). Nie je žiadnym tajomstvom, že Kia mení imidž svojho špičkového SUV Sportage. Prvý zverejnený náhľad modelu naznačuje, že výrobca…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov