Prechod z letného na zimný čas. Ako meníte hodiny v aute?

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Artic_photo). Na Slovensku stále platí prechod z letného na zimný (normálny) čas. To znamená, že si musíte posunúť hodinky. Ako si môžem zmeniť čas v...

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Artic_photo).

Na Slovensku stále platí prechod z letného na zimný (normálny) čas. To znamená, že si musíte posunúť hodinky. Ako si môžem zmeniť čas v aute? Je to potrebné v nových autách?

Na Slovensku stále platí prechod z letného na zimný (normálny) čas.
Foto: shutterstock.com/Artic_photo

Kedy sa uskutoční zmena letného/zimného času v roku 2024?

Na Slovensku meníme čas dvakrát ročne. Posledný marcový víkend prechádzame na letný čas. Posledný októbrový víkend vstupuje do platnosti normálny, tzv. zimný čas.

Už dnes v noci, 26. a 27. októbra, meníme hodiny na zimný čas. Spíme o hodinu dlhšie, pretože ručičky hodín sa v noci posunú z tretej na druhú hodinu.

Ako sa menia hodiny v aute? V starších autách je to takto

V starších autách stačí niekoľkokrát otočiť malým ciferníkom správnym smerom a je to hotové – hodiny ukazujú správny čas. Tak je to napríklad v staršej Škode Fabia. Hodiny sa nastavujú pomocou gombíka umiestneného na prístrojovej doske.

Neskôr sa namiesto číselníkov objavili tlačidlá a ani v tomto prípade nie je potrebné pri zmene času nahliadať do návodu na obsluhu. Toto riešenie sa používalo napríklad vo vozidle Suzuki Swift.

A potom sa v autách začalo objavovať čoraz viac elektroniky.

Ako sa menia hodiny v aute? Je to v nových autách potrebné?

V nových modeloch by sa mali hodiny prepínať automaticky. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť bez nášho zásahu.

Pomocou rádia
Napríklad v Audi hodiny korigujú svoje nastavenia na základe rádiových signálov z atómových hodín.
Prostredníctvom GPS
Na nastavenie správneho času sa používajú signály zo satelitov GPS. Túto technológiu používa napríklad Mercedes
Prostredníctvom RDS
V tomto prípade sa čas koriguje na základe signálov RDS vysielaných väčšinou rozhlasových staníc UKF. Takýto systém sa používa vo vybraných modeloch Opel.

Už dnes, 26. a 27. októbra, meníme hodiny na zimný čas. Vtedy spíme o hodinu dlhšie, pretože ručičky hodín sa v noci posunú z tretej na druhú hodinu.
Foto: shutterstock.com/Oakozhan

Ako nastavím hodiny vo vozidle? Niekedy príde vhod návod na obsluhu

Ak sa hodiny v našom vozidle nenastavili samé a my nevieme, ako to urobiť, najlepšie je pozrieť si návod na obsluhu vozidla.
Vo Forde Fiesta sa čas nastavuje pomocou ovládacieho panela displeja audiosystému a vo Volkswagene Golf VI sa hodiny nastavujú pomocou tlačidiel na multifunkčnom volante. V BMW 320d je potrebné použiť príslušné funkcie v systéme iDrive.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je to naposledy? Strašiak motoristov sa zapíše do histórie

Máš záujem o kúpu jedného z nákladných áut, ktoré sprevádzali Metallicku na turné? Teraz máš túto možnosť.

Dôležité vyhlásenie spoločnosti Volvo. Všetko sa to týka nákladných vozidiel



Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zabuchnuté dvere auta? Vyskúšajte tento trik s lepiacou páskou a ušetrite čas a peniaze!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Nicoleta Ionescu). Zabudnutie kľúčov v zamknutom aute môže byť frustrujúce skúsenosť, no existuje niekoľko spôsobov, ako túto situáciu vyriešiť. Zabuchnuté…

Prečo je váš bezpečnostný pás viac než len ochrana pri jazde? 4 odhalenia, ktoré vás prekvapia!

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscom). Bezpečnostné pásy môžu byť skutočným pomocníkom nielen počas jazdy, ale nesú v sebe štyri tajomstvá, ktoré ešte stále nepozná…

Malo vzniknúť 100 000 nových pracovných miest, ale došlo k masívnym škrtom. Európsky automobilový priemysel v pasci?

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Nad európskym automobilovým priemyslom sa sťahujú čierne mraky. Od roku 2020 prišlo o prácu približne 86 000 ľudí, a…

Ušetrite čas i peniaze: Objavte, ako jednoducho vymeniť komponenty vášho auta domácim spôsobom!

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dial2fast). Vymieňanie zapaľovacích sviečok v aute je úloha, ktorú zvládne väčšina ľudí so základnými mechanickými znalosťami a správnymi nástrojmi. Môžeš…

Varovanie pred používaním služby Google Maps. V čom je problém? Aplikácia vám nepovie všetko

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KevinStratvert). Mapy Google sú nástrojom, ktorý používa drvivá väčšina vodičov. Dosiahol taký stupeň, že si cestovanie bez tejto aplikácie vieme…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov