Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Celoročné pneumatiky. Toto sú mýty, ktorým vodiči veria. Čo by ste mali vedieť pred kúpou

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Igor Link). Mnohí motoristi pri výbere nových pneumatík čoraz častejšie zvažujú celoročné pneumatiky. Pre koho to bude dobré riešenie? O takýchto pneumatikách však stále koluje...

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Igor Link).

Mnohí motoristi pri výbere nových pneumatík čoraz častejšie zvažujú celoročné pneumatiky. Pre koho to bude dobré riešenie? O takýchto pneumatikách však stále koluje niekoľko mýtov.

Mnohí motoristi pri výbere nových pneumatík čoraz častejšie zvažujú celoročné pneumatiky. Pre koho to bude dobré riešenie?
Foto: shutterstock.com/Igor Link

Pneumatikársky priemysel pokračuje vo vývoji svojich produktov z roka na rok, pričom nové pneumatiky sú stále inovatívnejšie a výkonnejšie. To však neznamená, že sa podarilo vyvinúť pneumatiky, ktoré nám zaručia plnú priľnavosť za všetkých podmienok.

„Spoločnosti vyrábajúce pneumatiky sa predháňajú vo vývoji inovatívnych riešení. Dnešné celoročné pneumatiky od renomovaných výrobcov sú však úplne iným produktom ako guma používaná v 80. rokoch 20. storočia. Súčasné technológie umožňujú kombinovať niektoré vlastnosti zimných a letných pneumatík v jednom výrobku,“

– hovorí odborník

Sú však celoročné pneumatiky rovnako dobré ako ich sezónne náprotivky?

Výhody celoročných pneumatík

Mať dve sady pneumatík a meniť ich dvakrát ročne je pre mnohých vodičov dosť nepríjemné, preto je určite veľkým komfortom, že nemusíte meniť celoročné pneumatiky – ako už názov napovedá, tieto pneumatiky sú určené na jazdu vo všetkých štyroch ročných obdobiach. Celoročné pneumatiky majú zmes gumy, ktorá je mäkšia ako letné sady, ale nie taká mäkká ako typické zimné pneumatiky. Majú tiež dezén vybavený lamelami, ktoré sa zahryzávajú do snehu, ale nie sú tak agresívne ako zimné pneumatiky.

Pred kúpou celoročných pneumatík by sme sa mali uistiť, že majú jedinú oficiálnu značku zimnej homologizácie – symbol snehovej vločky na pozadí troch horských vrcholov. Pneumatiku bez tohto symbolu nemožno považovať ani za celoročnú, ani za zimnú pneumatiku, pretože nepoužíva gumovú zmes, ktorá zabezpečuje priľnavosť pri nižších teplotách.

Nevýhody celoročných pneumatík

Celoročné pneumatiky zvyčajne stoja viac ako sezónne, ale ušetríš čas a peniaze za výmenu. Nebudú dobre fungovať, ak najazdíte viac ako 10 000 km ročne – najmä na diaľniciach.

Pre koho sú určené celoročné pneumatiky?

Celoročné pneumatiky sa určite hodia pre tých, ktorí najazdia málo kilometrov – ak prekročíme 10 000 km ročne, celoročné pneumatiky už nebudú ideálne.

Pri kúpe nových pneumatík a zvažovaní, či si vybrať sezónne alebo celoročné pneumatiky, by sme mali v prvom rade zvážiť svoje individuálne potreby. Najlepšie je poradiť sa so servisným poradcom v odbornom pneuservise. Je dôležité zvážiť, ako často auto používame a za akých podmienok najčastejšie jazdíme. Ak často absolvujete dlhé cesty v prvej aj druhej polovici roka a vaše auto je väčšie ako kompakt, je lepšie zaobstarať si dve sady pneumatík. Budú úspornejším a bezpečnejším riešením.“

– dodáva odborník.

Pneumatikársky priemysel zaznamenal v posledných rokoch výrazný nárast záujmu o celoročné pneumatiky, pričom v rokoch 2019 až 2023 sa tento segment v Európe zvýši o 66 %*.

Celoročné pneumatiky spĺňajú certifikáty pre použitie na snehu.
Foto: youtube.com/@transa-pneu

Celoročné pneumatiky nemajú dobré vlastnosti v zimných podmienkach. Pravda alebo mýtus?

Je to mýtus. Celoročné pneumatiky spĺňajú certifikáty pre použitie na snehu.

Celoročné pneumatiky sú označené rovnakým štandardným označením „tri horské vrcholy a snehová vločka“ (3PMSF) ako zimné pneumatiky. To znamená, že spĺňajú všetky požiadavky potrebné na jazdu na snehu. Na získanie tejto certifikácie sa zimné aj celoročné pneumatiky testujú podľa priemyselných noriem.

Výrobcovia napríklad odporúčajú používať celoročné pneumatiky v miernejších zimných podmienkach. V prípade hustého sneženia a zľadovatených podmienok, vodiči by mali zvoliť zimné pneumatiky. Toto odporúčanie je v súlade s výsledkami nedávneho prieskumu, ktorý si objednali výrobcovia a podľa ktorého takmer dve tretiny európskych vodičov považujú zimné pneumatiky za lepšie z hľadiska priľnavosti a brzdenia na zasnežených a zľadovatených cestách.

Celoročné pneumatiky majú v lete horšiu priľnavosť. Pravda alebo mýtus?

Toto je ďalší mýtus. Niektorí vodiči majú mylnú predstavu, že celoročné pneumatiky fungujú len v zime. Najnovšie technológie umožnili vytvoriť moderné celoročné pneumatiky, ktoré výrazne zlepšili výkon na suchých cestách a zároveň zaisťujú dobrú priľnavosť v zimných podmienkach.

Celoročné pneumatiky sa veľmi rýchlo opotrebujú. Pravda alebo mýtus?

Je to mýtus. Životnosť pneumatík je jedným z kľúčových faktorov, ktoré treba pri kúpe zohľadniť. Vďaka moderným technológiám ponúkajú celoročné pneumatiky čoraz vyšší kilometrový výkon. Primeraná konštrukcia zabezpečuje dlhšiu životnosť pneumatík. Rovnomerné rozloženie hmotnosti v kontaktnej ploche pneumatiky vedie k lepšiemu rozloženiu tlaku, čo sa prejavuje rovnomernejším opotrebovaním behúňa a vyšším počtom najazdených kilometrov.

🙂 tak to teda nie 🙂

Celoročné pneumatiky sú vhodné len pre malé mestské vozidlá. Pravda alebo mýtus?

Toto tvrdenie je mýtus. Celoročné pneumatiky sú vhodné pre väčšinu vozidiel. Mnohí vodiči stále tvrdia, že celoročné pneumatiky sú vhodné len pre malé, kompaktné vozidlá, no nie je to tak. Výrobcovia ponúkajú celoročné pneumatiky v rôznych rozmeroch, ktoré sú vhodné aj pre väčšie vozidlá, pretože ich konštrukcia je prispôsobená špecifickým požiadavkám každého rozmeru.

Celoročné pneumatiky sú „len kompromisom“. Pravda alebo mýtus?

Konštruktéri navrhli moderné celoročné pneumatiky tak, aby poskytovali optimálny výkon v rôznych podmienkach, čo ich robí vhodnými na celoročné použitie. Keďže technológia umožňujúca výrobu celoročných pneumatík v priebehu rokov dozrela, používa ich čoraz viac vodičov v celej Európe, ktorí v nich nachádzajú atraktívnu alternatívu k náročnej sezónnej zmene letných a zimných pneumatík.

Výrobcovia odporúčajú celoročné pneumatiky vodičom, ktorí jazdia prevažne po mestských cestách, žijú mimo horských oblastí alebo majú menej náročné zimné podmienky. Konštruktéri navrhli moderné celoročné pneumatiky tak, aby poskytovali optimálny výkon v rôznych podmienkach, čo ich robí vhodnými na celoročné použitie. Vodiči nemusia meniť pneumatiky každú sezónu, čím sa znižuje počet úkonov spojených s vlastníctvom vozidla a zároveň sa zabezpečuje ich pripravenosť na rôzne poveternostné podmienky.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jedna nová pneumatika: smie sa namontovať na vozidlo? Aké sú odporúčania výrobcov?

Jazdite, kým sa neopotrebujú. Nové usmernenia EÚ o pneumatikách automobilov

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

V ponuke Audi debutuje silný konkurent pre Porsche Macan.športové SUV s dojazdom takmer 700 km

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Parížsky autosalón je pre Audi dobrou príležitosťou na predstavenie nového SUV v portfóliu vozidiel s elektrickým pohonom. Porsche Macan…

Ako mám uskladniť svoje pneumatiky? Pozrite sa, ako to urobiť správne

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/gopixa). Ako každý rok sa vracia téma výmeny pneumatík z letných na zimné. Pri tejto príležitosti sa oplatí zvážiť, či…

Vracajú sa žlté svetlomety? Renault 4 si to myslí

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Koncept Renault Fl4wer Power vychádzajúci z modelu Renault 4 E-Tech Electric má vpredu žiarivo žlté svetlomety. Nostalgia alebo realita?…

Nezostávajte v nevedomosti: Čo vám váš uzáver palivovej nádrže nikdy nepovedal!

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ford). Mnoho ľudí verí, že uzáver palivovej nádrže slúži len na tankovanie, no v skutočnosti má aj ďalšie skryté funkcie.…

Prémiové Palivo: Skutočne zlepší výkon a zníži spotrebu vášho auta?

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EngineBuilder). Väčšina vodičov sa rozhoduje pre štandardný benzín alebo naftu, pretože sú cenovo dostupnejšie v porovnaní s prémiovými palivami. Ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov