Elektro, Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Volkswagen ako Tesla: Jeho robotaxi príde v roku 2026

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Andriy Sharpilo). Nemecká automobilka pracuje na plne autonómnej verzii vozidla ID.Buzz. Tu je jej vzhľad a technológie, ktoré využíva. Aj Volkswagen chce mať vlastný robotaxi,...

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Andriy Sharpilo).

Nemecká automobilka pracuje na plne autonómnej verzii vozidla ID.Buzz. Tu je jej vzhľad a technológie, ktoré využíva. Aj Volkswagen chce mať vlastný robotaxi, ale na rozdiel od Tesly, ktorá navrhla nové vozidlo, sa wolfsburský koncern rozhodol použiť ID.Buzz ako základ pre túto dopravnú službu bez vodiča.

Volkswagen v skutočnosti pracuje na projekte samojazdiaceho vozidla ID.Buzz od roku 2023. V súčasnosti jazdí po uliciach Austinu v Texase flotila 15 experimentálnych vozidiel.
Foto: shutterstock.com/Andriy Sharpilo

Americká dcérska spoločnosť nemeckého giganta oznámila, že sa v súčasnosti pripravuje na uvedenie ID.Buzz na trh v Spojených štátoch (premiéra je naplánovaná na november). Z tohto dôvodu divízia Volkswagen Autonomous Driving Mobility and Transport (ADMT) oznámila, že pracuje na aktualizácii hardvéru a softvéru slávnej elektrickej „dodávky“ s cieľom vytvoriť verziu schopnú pohybovať sa bez potreby zásahu človeka.

Testy v USA a Európe

Volkswagen v skutočnosti pracuje na projekte samojazdiaceho vozidla ID.Buzz od roku 2023. V súčasnosti jazdí po uliciach Austinu v Texase flotila 15 experimentálnych vozidiel.

„Ľudia sú zvedaví, keď vidia prechádzať jedno z našich vozidiel bez vodiča,“ povedala Katrin Lohmann, vedúca oddelenia ADMT. „Ich tváre sa naplnia úžasom, keď si uvedomia, že za volantom nikto nesedí.

Niekoľko samojazdiacich vozidiel ID.Buzz sa testuje aj v Európe, v nemeckých mestách Mníchov a Hamburg. V Mníchove sa vozidlá testujú aj v testovacom centre, ktoré umožňuje simulovať určité situácie v úplnej bezpečnosti.

„My v ADMT sa zaoberáme aj všetkým, čo súvisí s umelou inteligenciou,“ vysvetlil Lohmann. „Máme približne 700 ľudí a vyvíjame softvér a hardvér, aby bol náš ID.Buzz vhodný na úplne autonómny pohyb v mestskom prostredí. Musia to byť schopní robiť v súlade s európskou a americkou legislatívou, pretože chceme vytvoriť globálny produkt‘.

Keďže ID.Buzz sa začne predávať aj v USA, Volkswagen chce začať ponúkať samojazdiacu verziu už v roku 2026. Výrobca plánuje, že uvedie vozidlo na trh do dvoch rokov.
Foto: shutterstock.com/The Global Guy

Od roku 2026

Keďže ID.Buzz sa začne predávať aj v USA, Volkswagen chce začať ponúkať samo jazdiacu verziu už v roku 2026. Výrobca plánuje, že uvedie vozidlo na trh do dvoch rokov. Volkswagen nebude vytvárať flotilu, s ktorou by sám ponúkal taxislužbu bez vodiča. Zámerom je predávať ID.Buzz spoločnostiam pôsobiacim v tomto odvetví, ako je napríklad Uber.

Autá ID.Buzz budú mať v budúcnosti špeciálne senzory a moderné oči, ktoré dodá izraelská firma Innoviz. Volkswagen ukazuje nové pomocné systémy pre autá. Tieto autá budú používať systém EyeQ6, na ktorom pracovali Volkswagen a Mobileye spolu. Tento nový systém pomôže autám jazdiť ešte bezpečnejšie a pohodlnejšie. Vďaka nemu autá lepšie uvidia veci okolo seba, budú si všímať dopravné značky a dokážu predvídať nebezpečné situácie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Volkswagen ID.Buzz GTX je najrýchlejšia verzia elektrického minivanu

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

Volkswagen žalovaný za modely ID. Spor s bývalým dodávateľom sa týka práv na ochrannú známku



Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vodíkové spaľovanie V6 so vstrekovaním vody zdvojnásobuje výkon

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@supercarsofaustria). Po svetovej premiére konceptu v roku 2022 a predvádzacej jazde na okruhu v Le Mans pred niekoľkými mesiacmi sa…

Elektrárenské spoločnosti v otázke ľudských práv. Najhorším páchateľom je výrobca z Číny

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@autodriveauto). Správa Amnesty International o ľudských právach v odvetví elektromobilov neprináša optimistický obraz. Najväčšia spoločnosť z kráľovstva stredu je v nej…

V ponuke Audi debutuje silný konkurent pre Porsche Macan.športové SUV s dojazdom takmer 700 km

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Parížsky autosalón je pre Audi dobrou príležitosťou na predstavenie nového SUV v portfóliu vozidiel s elektrickým pohonom. Porsche Macan…

Dacia Sandman 2024: Nová interpretácia vlajkovej lode obytných vozidiel

26.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@jetestepourtoi9923. Bola by to najlacnejšia možnosť na trhu, preto sa od nej očakáva vysoká úroveň. Dobre vieme, že obchod s…

Pozor! Odhalený nový problém s elektro autami. Môže viesť ku katastrofe – Ste pripravení?

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@ttitamu). Elektromobily opotrebúvajú cesty viac ako ich spaľovacie náprotivky. Okrem toho môžu byť nebezpečné pre ostatných účastníkov cestnej premávky a… Američania…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov