Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Bezpečná jazda začína tu: Odhaľte dôležité funkcie symbolov na ľavej páčke vedľa volantu!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HelpfulDIY). Symboly na ľavej páčke vedľa volantu označujú rôzne funkcie, ktoré vodič využíva pri ovládaní svetiel. Symbol a ovládanie Prvým symbolom, ktorý sa nachádza na...

28.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HelpfulDIY).

Symboly na ľavej páčke vedľa volantu označujú rôzne funkcie, ktoré vodič využíva pri ovládaní svetiel.

Bezpečná jazda začína tu: Odhaľte dôležité funkcie symbolov na ľavej páčke vedľa volantu!
Foto: youtube.com/@HelpfulDIY

Symbol a ovládanie

Prvým symbolom, ktorý sa nachádza na tejto páčke, je biely kruh (nula). Tento symbol je jednoduchý a jasný: biely kruh nám jasne hovorí, že všetky svetlá na vozidle nesvietia. V tejto polohe nie sú aktívne žiadne vonkajšie svetlá, čo znamená, že vozidlo môže byť ťažko viditeľné najmä za zníženej viditeľnosti alebo v noci.

Ďalší symbol, ktorý je často označovaný ako „tvár mačky“, je spojený so zapnutím predných obrysových svetiel. Keď vodič prepne páčku do tejto polohy, aktivujú sa nielen predné obrysové svetlá, ale aj osvetlenie evidenčného čísla a osvetlenie prístrojovej dosky. Vodiči často využívajú tento režim pri parkovaní alebo pri jazde za miernej tmy, keď nechcú osvetliť cestu v plnom rozsahu prednými svetlometmi. Je dôležité si uvedomiť, že v tomto režime vodič sám vypne predné svetlomety, čím zníži osvetlenie vozidla. Tento režim je užitočný pre šetrenie energie a tiež pre to, aby nerušil ostatných účastníkov cestnej premávky.

Keď vodič prepne páčku na symbol, ktorý je známy ako „svetlo s rezancami“, dochádza k zapnutiu viacerých svetelných prvkov. V tomto nastavení zapínajú predné obrysové svetlá, koncové svetlá, osvetlenie evidenčného čísla, osvetlenie prístrojovej dosky a predné svetlomety. V tomto režime celé vozidlo svieti, čo je nevyhnutné pri nočnej jazde alebo v zníženej viditeľnosti.

Čo musia začínajúci vodiči vedieť o osvetlení auta.

„AUTO“ režim

Nasledujúcou funkciou je nastavenie „AUTO“. V tomto režime sa predné svetlá a obrysové svetlá automaticky zapnú alebo vypnú na základe množstva vonkajšieho svetla. Toto ovládanie je riadené svetelným snímačom, ktorý neustále monitoruje vonkajšie svetelné podmienky. Automatický režim je veľmi pohodlný, pretože umožňuje vodičovi sústrediť sa na jazdu bez potreby manuálneho prepínania svetiel. Je to ideálne riešenie pre vodičov, ktorí často jazdia v premenlivých svetelných podmienkach.

Okrem týchto základných funkcií svetiel, ľavá páčka vedľa volantu umožňuje aj ovládanie smerových svetiel. Keď vodič zdvihne spínač smerom nahor, zapne pravú smerovku, čo signalizuje úmysel odbočiť doprava. Naopak, stlačením spínača smerom nadol sa aktivuje ľavé smerové svetlo, čo indikuje odbočenie doľava. Tieto signály sú nevyhnutné pre bezpečnú jazdu, pretože informujú ostatných účastníkov cestnej premávky o zamýšľaných manévroch vozidla.

Zatlačením páčky od seba aktivuje vodič diaľkové svetlá. Tieto svetlá poskytujú maximálne osvetlenie cesty pred vozidlom, čo je dôležité pri jazde po tmavých cestách mimo mesta. Ak vodič potrebuje na chvíľu upozorniť iných vodičov, môže páčku zatiahnuť viac krát k sebe, čím spôsobí zablikanie, často používané ako varovný signál alebo pozdrav.

Aby sme jazdili bezpečne, musíme správne používať svetlá.
Foto: youtube.com/@ConduiteFacile

Preškrtnuté rezančeky a svetlo

Ak vidíš bielu čiarku zarovnanú so symbolom „svetlo s preškrtnutými rezančekmi“, znamená to, že vodič zapol predné hmlové svetlá. Tento režim vodič využíva v hustej hmle alebo za veľmi zlých poveternostných podmienok, keď potrebuje, aby ho ostatní vodiči lepšie videli. Na druhej strane, ak vidíš bielu čiarku zarovnanú so symbolom „preškrtnuté rezančeky a svetlo“, znamená to, že vodič zapol zadné hmlové svetlo. Aj toto svetlo slúži na to, aby ostatní vodiči lepšie videli vozidlo, najmä zozadu.

Napokon, zatlačením červeného trojuholníka v strede palubnej dosky znamená, že aktivujem výstražné svetlá. Tieto svetlá sú dôležité, keď vozidlo musí zostať stáť na ceste alebo v jej blízkosti v prípade núdzovej situácie. Výstražné svetlá upozorňujú ostatných účastníkov cestnej premávky na prítomnosť statického alebo pomaly sa pohybujúceho vozidla, čím prispievajú k bezpečnosti na cestách.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

V čom spočíva problém s kontrolkou „Cik cak“ v Dacii a ako ju opraviť

Tajomstvo okien: Ako zlepšiť pohodlie a bezpečnosť vo vašom aute!

Parkuje vám niekto iný na príjazdovej ceste? Čo môžete urobiť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Leapmotor C10: Interiér čínskeho elektrického SUV

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@XXA843). Nastúpte do vlajkovej lode SUV C10 od čínskej spoločnosti Leapmotor s veľkou obrazovkou infotainmentu a bohatou výbavou. Nastúpte do…

Aký ste vodič podľa znamenia zverokruhu. Cestný pirát alebo majster vodič?

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Vaše znamenie zverokruhu môže veľa napovedať o vašich schopnostiach za volantom. Niektorí ľudia sú rodení vodiči. Jednoducho si…

Celoročné pneumatiky. Toto sú mýty, ktorým vodiči veria. Čo by ste mali vedieť pred kúpou

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Igor Link). Mnohí motoristi pri výbere nových pneumatík čoraz častejšie zvažujú celoročné pneumatiky. Pre koho to bude dobré riešenie? O…

V čom spočíva problém s kontrolkou „Cik cak“ v Dacii a ako ju opraviť

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PSVICE). Niektorí majitelia vozidiel Dacia Logan, Sandero alebo Duster zistili, že sa na prístrojovej doske rozsvietila žltá alebo červená kontrolka…

Tajomstvo okien: Ako zlepšiť pohodlie a bezpečnosť vo vašom aute!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HelpfulDIY). Okná v aute sú neodmysliteľnou súčasťou každého vozidla. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ich hlavná úloha je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov