Tipy, Zaujímavosti,

Čím umývať a čím neumývať autá

28.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@epicautomotivedetailing). Umývanie auta, bez ohľadu na ročné obdobie, nie je niečo, čo by sme robili s nadšením. Ak ho vykonávame nedbalo, bez správnych čistiacich prostriedkov...

28.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@epicautomotivedetailing).

Umývanie auta, bez ohľadu na ročné obdobie, nie je niečo, čo by sme robili s nadšením. Ak ho vykonávame nedbalo, bez správnych čistiacich prostriedkov a základných znalostí, môže sa stať, že nielenže nevyčistíme auto, ale poškodíme aj lak a čalúnenie. Dnes sa dozvieme, čím umývať auto a čomu sa za každú cenu vyhnúť.

Čím umývať a čím neumývať autá.
Foto: youtube.com/@epicautomotivedetailing

Funguje v umývadle, bude fungovať aj na kapote? – Nesprávne

Lacnejšie čistiace prostriedky s kuchynským určením sa absolútne nehodia na starostlivosť o karosériu a čalúnenie auta. Ak používate prostriedok na umývanie riadu, kuchynské leštidlo, podlahové krémy a iné prostriedky, okamžite prestaňte!

Dobré čistiace prostriedky určené na jednotlivé komponenty auta stoja od 4 do 10 eur za 750 ml. Používanie nesprávnych čistiacich prostriedkov na auto často znamená náklady na opravu laku alebo výmenu popraskaného čalúnenia. Preto sa oplatí investovať drobné do kvalitnej autokozmetiky.

Čím neumývajte svoje auto

Tu je zoznam čistiacich prostriedkov a domácich doplnkov, ktoré sa síce bežne používajú, ale mali by byť na čiernej listine výrobkov zakázaných v starostlivosti o auto.

Prostriedky na umývanie riadu

Ak pení, pravdepodobne dobre umýva auto, že? Nie! Penia podobne ako autošampóny a veľmi dobre si poradia s mastnou špinou, sú skutočnou pascou na nepoctivcov. Výsledok umývania často sklame – lak po umytí býva matný, čo rozhodne nevyváži nízku cenu čistiaceho prostriedku. Pozor: Niektoré kvapaliny obsahujú napríklad prímes octu, ktorá urýchľuje koróziu.

Čistiace prostriedky na podlahy a dlaždice

Silné čistiace prostriedky pre domácnosť môžu veľmi poškodiť vaše auto. Často obsahujú silné kyseliny, ktoré môžu spôsobiť koróziu kovových súčastí. Bieliace prostriedky tiež odfarbujú pigmenty farieb a plastové časti. Rozhodne sa neodporúča používať na karosériu!

Čistiace mlieka

Na rozdiel od predchádzajúcej kategórie, čistiace mlieka obrusujú lak. Častice abrazívnych látok obsiahnuté v čistiacich prostriedkoch na kúpeľne a kuchyne sú oveľa „ostrejšie“ ako v leštiacich prostriedkoch na karosérie. Ak ich použijete v aute, riskujete poškodenie laku a plastov.

Kuchynské špongie

Nenápadná špongia môže vážne poškodiť lak! Zvyčajne majú na jednej strane extrémne hrubý materiál a na druhej strane nekvalitnú špongiu a sú malé, vďaka čomu sa ich póry ľahko zaplnia hrubou špinou. Nezabudnite, že na nových vozidlách sú šošovky svetlometov vyrobené z Makrolonu – plastového materiálu, ktorý sa kontaktom s drsným povrchom poškodí! Odporúčame vám tiež, aby ste boli opatrní pri používaní drôtených čističov.

Agresívne čistiace prostriedky

Nepoužívajte na vozidla krémy, odvápňovače a bielidlá určené na rozpúšťanie a čistenie silných nečistôt. Stačí kvapka, aby ste poškodili lak alebo čalúnenie. Ich výpary sú také silné, že aj obyčajnú škvrnu, napr. v kufri, treba rýchlo odstrániť opláchnutím veľkým množstvom vody.

Silné čistiace prostriedky pre domácnosť môžu veľmi poškodiť vaše auto.
Foto: youtube.com/@epicautomotivedetailing

Ak sú chemikálie do auta také dobré, prečo ich nepoužívať doma? Aj to predstavuje riziko!

Pamätajte, že tak ako čistiace prostriedky pre domácnosť nevhodne čistia vaše auto, ani autokozmetika nie je testovaná na čistenie povrchov v domácnosti. Je pravda, že ak umyjeme podlahu autošampónom, bude sa lesknúť ako nová, no môže byť prekvapivo klzká. Výnimkou sú čistiace prostriedky na drevené prístrojové dosky; tie sú ideálne na starostlivosť o nábytok.

Čo mám používať pri umývaní auta?

Fľaša autošampónu je zvyčajne dvakrát drahšia ako šampón na vlasy alebo prostriedok na umývanie riadu, ale naozaj sa oplatí zaplatiť o tých 3 eurá viac. Umývací účinok bude oveľa lepší a zaručujeme nulové riziko poškodenia laku a čalúnenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Výrobky na detailné čistenie automobilov

Nezostávajte v nevedomosti: Čo vám váš uzáver palivovej nádrže nikdy nepovedal!

Jeden trik na vyriešenie problému vysokej spotreby paliva v aute


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Leapmotor C10: Interiér čínskeho elektrického SUV

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@XXA843). Nastúpte do vlajkovej lode SUV C10 od čínskej spoločnosti Leapmotor s veľkou obrazovkou infotainmentu a bohatou výbavou. Nastúpte do…

Aký ste vodič podľa znamenia zverokruhu. Cestný pirát alebo majster vodič?

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Vaše znamenie zverokruhu môže veľa napovedať o vašich schopnostiach za volantom. Niektorí ľudia sú rodení vodiči. Jednoducho si…

Celoročné pneumatiky. Toto sú mýty, ktorým vodiči veria. Čo by ste mali vedieť pred kúpou

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Igor Link). Mnohí motoristi pri výbere nových pneumatík čoraz častejšie zvažujú celoročné pneumatiky. Pre koho to bude dobré riešenie? O…

V čom spočíva problém s kontrolkou „Cik cak“ v Dacii a ako ju opraviť

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PSVICE). Niektorí majitelia vozidiel Dacia Logan, Sandero alebo Duster zistili, že sa na prístrojovej doske rozsvietila žltá alebo červená kontrolka…

Tajomstvo okien: Ako zlepšiť pohodlie a bezpečnosť vo vašom aute!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HelpfulDIY). Okná v aute sú neodmysliteľnou súčasťou každého vozidla. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ich hlavná úloha je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov