Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

MIT odhaľuje hodváb blokujúci hluk. Je tenký ako vlas

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InsiderTech). Vedci vyvinuli špeciálnu hodvábnu tkaninu, tenšiu ako ľudský vlas, ktorá je ideálna na tlmenie hluku. Podľa nich sú možnosti využitia veľmi široké, od odhlučnenia...

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InsiderTech).

Vedci vyvinuli špeciálnu hodvábnu tkaninu, tenšiu ako ľudský vlas, ktorá je ideálna na tlmenie hluku. Podľa nich sú možnosti využitia veľmi široké, od odhlučnenia domov až po vojenské účely.

MIT odhaľuje hodváb blokujúci hluk. Je tenký ako vlas.
Foto: youtube.com/@InsiderTech

Nežiaduci hluk je veľkým problémom, ktorý ruší prácu, štúdium alebo odpočinok, najmä preto, že v súčasnosti je čoraz ťažšie nájsť skutočne tiché prostredie. Výskumníci z MIT však veria, že majú spôsob, ako to vyriešiť, konkrétne sa inšpirovali technológiou používanou v slúchadlách s potlačením hluku a vyvinuli inovatívnu hodvábnu tkaninu, ktorá je dokonale tichá.

Hodváb tenší ako vlas

Podľa výskumníkov je tenký ako ľudský vlas a vo vnútri tohto špeciálneho materiálu sa nachádza vlákno, ktoré „ožije“ po privedení elektrického náboja. Látka začne vibrovať hneď, ako počuje zvuk, čo pomáha zastaviť hluk dvoma rôznymi spôsobmi. Po prvé, vysielaním zvukových vĺn, ktoré rušia nežiaduci hluk, toto riešenie pomáha utíšiť malé priestory, ako sú miestnosti alebo autá (takúto tkaninu môžete použiť na vytvorenie priečok v otvorených pracovných priestoroch alebo tenkých stenách).

Vo svete, kde hluk akoby potláčal pokoj, bolo naším cieľom vytvoriť ticho, komoditu ešte cennejšiu ako zlato. Využitím sily vibrácií látky sme otvorili novú sféru možností na vytváranie tichých priestorov.

– Grace Yangová, hlavná autorka štúdie, uviedla.

Využitím sily vibrácií látky sa otvorila nová sféru možností na vytváranie tichých priestorov.

Chráni pred hlukom dvoma spôsobmi

Vedci však objavili niečo iné, v istom okamihu si uvedomili, že udržiavanie látky v pokoji môže tiež pomôcť zastaviť šírenie zvuku. Tkanina sa stáva silným ochranným prvkom, ktorý zabraňuje prenikaniu hluku cez steny alebo priečky, a dokonca môže odrážať zvuk tak, ako zrkadlo odráža svetlo.

Ich experimenty ukázali, že mechanické vlastnosti látky aj veľkosť jej pórov ovplyvňujú účinnosť generovania zvuku. Hoci hodváb a mušelín majú podobné mechanické vlastnosti, hodváb je vďaka menšej veľkosti pórov lepším textilným reproduktorom.

Pri testovaní hodvábnej tkaniny v režime priameho tlmenia zistili, že dokáže výrazne znížiť hlasitosť zvukov až o 65 decibelov a v režime tlmenia vibrácií dokáže tkanina znížiť prenos zvuku až o 75 %.

Existuje nespočetné množstvo možností, ktoré treba preskúmať. Zatiaľ sme sa len poškriabali na povrch toho, čo táto zvuk tlmiaca tkanina dokáže. Toto je len začiatok cesty k tichšiemu a pokojnejšiemu svetu.

– povedala Yangová.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

Celoročné pneumatiky: Koľko kilometrov s nimi môžete najazdiť? Aký je ich hlavný problém


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov