Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je lepšie to policajtovi počas kontroly nehovoriť. Bude to len horšie

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/matuszetak). Pri bežnej cestnej kontrole políciou je dôležité zachovať pokoj a dodržiavať pravidlá. Takto sa vyhnete zbytočným problémom a prípadnej pokute. Nižšie uvádzame zoznam vecí,...

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/matuszetak).

Pri bežnej cestnej kontrole políciou je dôležité zachovať pokoj a dodržiavať pravidlá. Takto sa vyhnete zbytočným problémom a prípadnej pokute. Nižšie uvádzame zoznam vecí, ktorým je lepšie sa pri rozhovore s policajtom vyhnúť, aby kontrola prebehla hladko a bez konfliktov.

Jedným z najhorších nápadov je spochybňovať oprávnenie policajta vykonávať cestnú kontrolu.
Foto: shutterstock.com/matuszetak

„Nemáte právo ma zastaviť!“

Jedným z najhorších nápadov je spochybňovať oprávnenie policajta vykonávať cestnú kontrolu. Policajti majú právo zastavovať vozidlá na kontrolu dokladov, technického stavu vozidla a triezvosti vodiča. Spochybňovanie ich oprávnenia môže situáciu len zhoršiť a viesť k ďalším problémom.

„Ponáhľam sa, môžem už ísť?“

Prejavovanie náhlenia sa môže byť vnímané ako neúctivé a vyvíjanie tlaku na policajta. Policajt sa môže cítiť nútený podrobne skontrolovať vašu osobu a vozidlo, čo môže kontrolu predĺžiť. Je lepšie pokojne počkať na vybavenie všetkých formalít.

„Nevedel som, že je to nezákonné.“

Nevedomosť nie je ospravedlnením pre porušenie zákona. Vodiči sú povinní poznať a dodržiavať dopravné predpisy. Tento typ vysvetlenia môže byť vnímaný ako snaha vyhnúť sa zodpovednosti, čo môže vašu situáciu len zhoršiť.

„Naozaj nemáte nič lepšie na práci?“

Poznámky tohto typu sú nevhodné a môžu byť vnímané ako neúcta k práci polície. Policajti majú dôležitú úlohu pri zabezpečovaní bezpečnosti na cestách a podobné poznámky môžu situáciu len zhoršiť a zvýšiť pravdepodobnosť pokuty.

„Môj priateľ policajt povedal, že to nie je problém.“

Odvolávanie sa na známosť s inými policajtmi s cieľom vyhnúť sa zodpovednosti je zlý nápad. Policajt vykonávajúci kontrolu to môže vnímať ako pokus o nátlak alebo manipuláciu, čo môže mať za následok prísnejšie zaobchádzanie.

„Nemám pri sebe svoje doklady.“

Ak nemáte pri sebe požadované doklady, ako vodičský preukaz, osvedčenie o evidencii alebo poistnú zmluvu, neporušujete zákon. Policajti si všetky potrebné informácie nájdu sami v elektronickom systéme. Na druhej strane, preklad tohto typu v zahraničí neprejde Vždy sa uistite, že pri ceste do zahraničia máte pri sebe všetky potrebné doklady.

„Nič som nepil, nemáš právo ma skúšať!“

Ak má policajt dôvodné podozrenie, že ste mohli šoférovať pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok, má právo vykonať príslušné testy. Odmietnutie spolupráce môže mať za následok vážne dôsledky a odvoz do nemocnice na odber krvi.

Pokusy zastrašiť policajtov svojím spoločenským alebo profesionálnym postavením sú veľmi zlým nápadom.
Foto: shutterstock.com/Free Wind 2014

„Viete, kto som?“

Pokusy zastrašiť policajtov svojím spoločenským alebo profesionálnym postavením sú veľmi zlým nápadom. Policajti majú za úlohu zaobchádzať so všetkými občanmi rovnako a v súlade so zákonom. Takéto poznámky môžu situáciu len vyhrotiť a viesť k ďalším problémom.

„Môžeme to nejako vyriešiť?“

Ponúkanie úplatku je trestný čin, ktorý sa prísne trestá. Takéto správanie môže viesť k okamžitému zatknutiu a vážnym právnym následkom.

„Tu je všetko v poriadku, nemusíte nič kontrolovať.“

Vyhýbanie sa kontrole a naznačovanie, že všetko je v poriadku bez toho, aby policajt mohol vykonávať svoje povinnosti, môže vyvolať podozrenie a viesť k dôkladnejšej kontrole.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jazdíte autom a nemáte zapnutý bezpečnostný pás?

Nikdy sa takto počas kontroly nesprávajte. Situáciu len zhoršíte


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov