Tipy, Zaujímavosti,

Ako znížiť náklady na palivo? 7 osvedčených metód na úsporu paliva

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@auto-salon3492). Nie každý vodič má možnosť natankovať do svojho vozidla lacné palivo LPG. Ale každý, bez ohľadu na svoje auto, môže urobiť niekoľko zmien v...

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@auto-salon3492).

Nie každý vodič má možnosť natankovať do svojho vozidla lacné palivo LPG. Ale každý, bez ohľadu na svoje auto, môže urobiť niekoľko zmien v štýle jazdy a výrazne znížiť svoje účty na čerpacích staniciach. Tu sú vyskúšané a overené metódy na úsporu paliva.

Toto sa v kurzoch neučí – každý držiteľ vodičského preukazu si musí vytvoriť svoj vlastný štýl jazdy.
Foto: youtube.com/@auto-salon3492

Toto sa v kurzoch neučí – každý držiteľ vodičského preukazu si musí vytvoriť svoj vlastný štýl jazdy. Ten sa dá optimalizovať z hľadiska množstva paliva spotrebovaného motorom vozidla. Stačí dodržiavať niekoľko osvedčených metód, ktoré výrazne znížia spotrebu paliva.

Jazdite plynule

Jedným z najdôležitejších pravidiel úspory paliva je plynulá jazda. Časté zmeny tempa, prudké zrýchľovanie a brzdenie výrazne zvyšujú spaľovanie. Preto je dôležité pozerať sa ďaleko dopredu a predvídať situácie na ceste. Namiesto prudkého brzdenia pred križovatkou dajte nohu z plynu skôr. Využívajte výzvy palubného počítača na optimálnu zmenu prevodového stupňa, ktoré pomôžu udržať motor v správnych otáčkach.

Vypnite motor pri zastavení

Stáli ste niekedy pred železničným priecestím so zapnutým motorom a čakali na prejazd vlaku? Ak vaše vozidlo nie je vybavené systémom Start&Stop, vypnite motor, keď to nie je potrebné. Motor bežiaci na voľnobeh môže spotrebovať až liter paliva za hodinu. Jeho vypínaním počas dlhých zastávok dosiahnete skutočnú úsporu. Majte to na pamäti, keď stojíte pred obchodom alebo na niekoho čakáte.

Udržujte konštantnú rýchlosť

Kľúčom k úspornej jazde je konštantná rýchlosť. Motor spotrebuje viac paliva, keď je zaťažený, napríklad pri zrýchľovaní. Keď stratíte rýchlosť, musíte ju neskôr znovu získať, čo motor opäť viac zaťažuje. Používanie tempomatu na diaľnici je skvelý spôsob, ako udržiavať konštantnú rýchlosť. Vyhnite sa častému zrýchľovaniu a spomaľovaniu a vaše vozidlo bude spotrebovávať menej paliva. Predstavte si pokojnú, plynulú jazdu bez náhlych zmien rýchlosti – je to nielen pohodlné, ale aj šetrí peniaze.

Brzdenie motorom je technika, ktorá nielen znižuje spotrebu paliva, ale aj predlžuje životnosť vašich bŕzd.
Foto: shutterstock.com/Motortion Films

Používajte brzdenie motorom

Brzdenie motorom je technika, ktorá nielen znižuje spotrebu paliva, ale aj predlžuje životnosť vašich bŕzd. Keď sa blížite ku križovatke, dajte nohu z plynu a nechajte motor spomaliť. Toto je skvelé riešenie pri zjazde z kopca alebo pri jazde v horách. Umožňuje kontrolované spomalenie bez nadmernej spotreby paliva alebo brzdového systému.

Otvorte „okná

Podľa odborníkov môže klimatizácia zvýšiť spotrebu paliva o 4 až 10 %. V južnej Európe, kde sú vysoké teploty, vodiči pri jazde v mestách často namiesto klimatizácie spúšťajú okná. Je to jednoduchý spôsob, ako ušetriť palivo. Samozrejme, pri vyšších rýchlostiach, napríklad na diaľnici, môže otvorenie okien narušiť aerodynamiku vozidla a zvýšiť spotrebu paliva.

Nedostatočný tlak v pneumatikách zvyšuje valivý odpor, čo sa prejavuje vo vyššej spotrebe paliva.
Foto: shutterstock.com/Minerva Studio

Skontrolujte úroveň tlaku v pneumatikách

Nedostatočný tlak v pneumatikách zvyšuje valivý odpor, čo sa prejavuje vo vyššej spotrebe paliva. Pravidelná kontrola tlaku a jeho udržiavanie na správnej úrovni môže výrazne zlepšiť spotrebu paliva vášho vozidla. Príliš nízky tlak o 0,6 baru môže zvýšiť spaľovanie o 4 %. Pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách by sa mala stať zvykom, ktorý prináša skutočné úspory.

Naplánujte si cesty

Dobre naplánovaná cesta znamená nižšiu spotrebu paliva. Pri príprave na jazdu si overte, kde sa na trase môžu vyskytnúť problémy. Cestu si môžete naplánovať aj tak, aby ste sa vyhli najviac preťaženým oblastiam počas dopravnej špičky. Používajte navigačné aplikácie, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa dopravným zápcham a vybrať optimálne trasy.

Úspora paliva je jednoduchá, ak viete, ako na to. Uplatňovanie uvedených metód vám pomôže ušetriť peniaze a zároveň sa postarať o životné prostredie znížením emisií CO2. Plynulá jazda, vypínanie motora pri státí, udržiavanie konštantnej rýchlosti, brzdenie motorom, spustenie okien, kontrola tlaku v pneumatikách a plánovanie ciest sú jednoduché, ale účinné spôsoby, ako znížiť spotrebu paliva.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spotreba paliva v reálnom svete je vyššia v priemere o 20 %. Najhorší typ pohonu

Už nie sú žiadne pochybnosti. Tieto autá majú najnižšiu spotrebu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov