Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Nemecký závod spoločnosti Tesla bude väčší. Protesty bez výsledku

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoundaryView). Tesla chce rozšíriť svoj závod v blízkosti Berlína. Obyvatelia okolia sú proti plánom americkej značky okrem iného aj kvôli súvisiacemu odlesňovaniu. Miestne úrady však...

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoundaryView).

Tesla chce rozšíriť svoj závod v blízkosti Berlína. Obyvatelia okolia sú proti plánom americkej značky okrem iného aj kvôli súvisiacemu odlesňovaniu. Miestne úrady však s investíciou súhlasili.

Nemecký závod spoločnosti Tesla bude väčší. Protesty bez výsledku.
Foto: youtube.com/@BoundaryView

Tesla chce závod rozšíriť. Vyžaduje sa výrub lesov

Elon Musk plánuje zvýšiť výrobu v závode Gigafactory Berlin-Brandenburg, ktorý sa nachádza v obci Gruenheide, a rozšíriť tak závod. Pôvodný plán bol rozšíriť súčasný 300-hektárový areál o 170 hektárov. Na tejto ploche chcela Tesla postaviť sklady, železničnú vlečku alebo materskú škôlku v areáli. Rozšírenie by si však vyžiadalo vyrúbanie viac ako 100 hektárov lesa.

To sa zasa nepáči mnohým obyvateľom a environmentálnym organizáciám. Referendum o rozšírení sa konalo vo februári 2024. Väčšina obyvateľov sa vyslovila proti plánom, pričom 3 499 obyvateľov hlasovalo za. Naopak, myšlienku amerického výrobcu podporilo 1 882 oprávnených voličov. Tesla sa nakoniec rozhodla svoje plány mierne upraviť. Rozloha plánovaných skladov sa zmenšila a upustilo sa okrem iného od výstavby denného centra pre zamestnancov. Zmenšila sa tak plocha lesa, ktorý by sa mal vyrúbať.

Odporcovia rozšírenia označujú svoj postoj k tejto otázke aj iným spôsobom. Minulý týždeň sa pred závodom Tesla v Gruenheide konal protest. Podľa nemeckého denníka The Guardian sa na ňom zúčastnilo viac ako 1 000 ľudí. Došlo k zrážkam s policajtmi. Nechýbali ani zranenia. Boli medzi nimi aj policajti.

Protest proti rozširovaniu továrne Tesla. Demonštranti môžu zostať v domčekoch na stromoch

Proti plánom spoločnosti Tesla sa ozývajú aj ďalšie hlasy. Od konca februára obsadili environmentálni aktivisti časť lesa v blízkosti továrne Tesla. Postavili tiež domčeky na stromoch. Polícia však nariadila tábor opustiť. V dôsledku toho podali environmentalisti sťažnosť na správny súd. V marci súd v Postupime rozhodol v prospech protestujúcich. Brandenburská polícia následne podala sťažnosť na Vyšší správny súd Berlín – Brandenbursko. Ten ju následne zamietol. To znamená, že demonštranti môžu zostať vo svojich domčekoch na stromoch.

Obecná rada v Gruenheide schválila rozšírenie závodu Tesla napriek odporu environmentálnych organizácií a časti obyvateľov.
Foto: youtube.com/@BoundaryView

Rozšírenie továrne Tesla. Existuje súhlas mestského zastupiteľstva

Zaujímavé je, že napriek nesúhlasu environmentálnych organizácií a niektorých obyvateľov hlasovala obecná rada v Gruenheide za rozšírenie závodu Tesla. V hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo pod policajnou ochranou, radní väčšinou hlasov schválili zmenený plán rozvoja, informuje nemecká tlačová agentúra dpa. Obecné orgány poukazujú na to, že Tesla má v úmysle vybudovať okrem iného nákladnú stanicu, čo by mohlo odľahčiť dopravné zápchy.

Brandenburský minister hospodárstva Jorg Steinbach sa už odvolal na hlasovanie. Uviedol, že pre neho je rozhodnutie obecného zastupiteľstva „silným signálom“, pokiaľ ide o rozvoj Grunheide a Tesly, informuje portál rbb24.de. K hlasovaniu sa vyjadrila aj aliancia „Zatvorte kohútik Tesly“, ktorá je proti rozširovaniu závodu. Rozhodnutie rady označila za „katastrofu“. Svoje sklamanie neskrýva ani Manu Hoyer z občianskej iniciatívy Gruenheide.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

Tesla Cybertruck sa predstaví vo veľkých mestách po celej Európe. Elektrický model prichádza aj ku nám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov