Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Volkswagen medzi značkami s najväčším rizikom zlyhania? Senzačné zistenia po preskúmaní 276 modelov

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/vladiksir). Prieskumu o frekvencii výskytu porúch na vozidlách sa zúčastnilo takmer 30 000 vodičov z deviatich európskych krajín. Závery? Medzi desiatimi najbezchybnejšími značkami je až...

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/vladiksir).

Prieskumu o frekvencii výskytu porúch na vozidlách sa zúčastnilo takmer 30 000 vodičov z deviatich európskych krajín. Závery? Medzi desiatimi najbezchybnejšími značkami je až osem z Ázie, ale na chvoste je okrem iného Volkswagen. A aký typ pohonu sa ukázal ako najmenej problematický?

Prieskumu o frekvencii výskytu porúch na vozidlách sa zúčastnilo takmer 30 000 vodičov.
Foto: shutterstock.com/vladiksir

Aká je miera poruchovosti automobilov na trhu? To je otázka, ktorá mnohým vodičom nedáva v noci spať. Odpoveď na ňu sa snaží nájsť mnoho inštitúcií vrátane Organizácie spotrebiteľov a používateľov (OCU). Tá uskutočnila prieskum a vytvorila špeciálny index spoľahlivosti.

Čo spôsobila porucha?

Ten zohľadňuje nielen počet porúch, ale aj to, aké závažné boli. Zisťovalo sa, či porucha bránila ďalšej jazde autom alebo nepriaznivo ovplyvnila bezpečnosť jazdy, alebo či išlo o menej závažný problém. Výsledkom bol zoznam rozdelený na ojazdené a nové modely (stále dostupné v showroomoch).

Výsledný rebríček je v krajných prípadoch celkom predvídateľný – aspoň s ohľadom na prevládajúce stereotypy v automobilovom svete. Ako najspoľahlivejšie sa ukázali japonské značky, na opačnom konci rebríčka sa ocitli Land Rover a francúzski výrobcovia.

Ako najspoľahlivejšie sa ukázali japonské značky.
Foto: youtube.com/@CarGurusUK

Ak sa však na rebríček pozrieme zo širšej perspektívy, nájdeme v ňom aspoň niekoľko prekvapivých zvratov. Napríklad skutočnosť, že Volkswagen s povesťou spoľahlivého vozidla sa umiestnil v TOP 5, ale… najproblematickejších automobilov. Hoci sa mu darilo lepšie ako Citroenu a Peugeotu, musel sa popasovať okrem iných aj s Lanciou, Renaultom a Alfou Romeo.

Ďalším nečakaným – ale zároveň optimistickým – záverom je skutočnosť, že v rebríčku OCU sú v podstate…. nie sú žiadni porazení. Dokonca aj teoreticky najhoršie umiestnený Land Rover dopadol „pomerne dobre“, keď získal 64 bodov zo 100 možných. A čo viac, toto hodnotenie si vyslúžila len táto značka. Ostatní hodnotení výrobcovia už boli hodnotení „dobre“, pričom autori prieskumu zdôraznili, že opýtaní vodiči sú so svojimi vozidlami „veľmi spokojní“.

Aký druh pohonu zaručuje spoľahlivosť?

Možno ju vyvrátiť informáciou, že takmer tri štvrtiny opýtaných vodičov si necháva svoje vozidlá servisovať v ASO. To svedčí buď o veľkej starostlivosti o servis zo strany respondentov, alebo o… relatívne nízky vek opýtaných vozidiel. Patria sem aj vozidlá klasifikované ako „ojazdené“, keďže metodika použitá v tejto správe definuje modely, ktoré už nie sú dostupné v showroomoch.

Aké typy pohonu spôsobujú najmenej problémov? Ukázalo sa, že elektrifikované systémy sú na čele. Hybridné vozidlá bez možnosti pripojenia napájania zo zásuvky (tzv. soft a full hybridy) sú nesporným lídrom. Až 17 modelov tohto typu preukázalo úroveň spoľahlivosti, pričom získali 95 a viac bodov (zo 100).

V prvej desiatke najspoľahlivejších automobilov bolo až 6 hybridov, 2 elektromobily a najvyššie umiestnený model len so spaľovacím motorom sa umiestnil na 9. mieste a pod kapotou mal benzínový motor. Naopak, najlepší dieselový automobil sa umiestnil až na 25. mieste.

Medzi spoľahlivé nové vozidla patrí aj Mazda CX-5.
Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial

Spoľahlivé nové vozidlá

Spomedzi áut, ktoré sú stále k dispozícii v showroomoch, boli najlepšie:

  • benzínové hybridy: Fiat Panda (od roku 2012) a Suzuki Ignis (od roku 2017).
  • elektrické: Tesla Model Y (od roku 2021).
  • plug-in hybridy: Ford Kuga PHEV (od roku 2019).
  • benzínové: Audi A1 (od roku 2018), Volkswagen T-Cross (od roku 2018) a Mazda CX-5 (od roku 2017).
  • dieselové motory: Audi Q5 (od roku 2016)

Spoľahlivé ojazdené vozidlá

Na druhej strane, medzi ojazdenými vozidlami v rebríčku OCU vedú tieto vozidlá:

  • benzínové hybridy: Lexus NX (roky výroby: 2014-2021)
  • elektrické: BMX i3 (roky výroby: 2014-2023)
  • plug-in hybridy: Mitsubishi Outlander (roky výroby: 2013-2022)
  • benzínové: Suzuki S-Cross/SX4 (roky výroby: 2013-2021)
  • dieselové motory: BMW radu 2 (roky výroby: 2013-2021)

Najčastejšie chyby

Autori štúdie uviedli aj zoznam typov porúch, ktoré najčastejšie postihujú opýtaných vodičov, spolu s uvedením značiek, u ktorých sa poruchy konkrétneho typu vyskytujú najčastejšie.

  • elektrické poruchy (13 %) – Alfa Romeo, Fiat, Opel, Dacia, Renault, Škoda
  • poruchy brzdového systému (9 %) – Citroen, Ford, Lancia, Mazda, Opel, Škoda, Volkswagen, Volvo
  • poruchy zapaľovania/elektroniky (8 %) – Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Lancia, Opel, Peugeot, Renault
  • poruchy riadenia motora (7 %) – Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Lancia, Opel, Peugeot
  • poruchy tlmičov, systémov riadenia, poloosí (7 %) – Fiat, Subaru, Tesla
  • poruchy komponentov motora (9 %) – Citroen, Land Rover, Opel, Peugeot
  • poruchy klimatizačného systému (7 %) – Alfa Romeo, Citroen, Ford, Nissan, Opel a Renault
  • poruchy elektromotora (3 %) – Audi, Peugeot a Volkswagen
  • poruchy trakčných batérií (5 %) – Peugeot a Volkswagen

Je však potrebné pripomenúť, že metodika, ktorú prijala OCU – prieskum medzi vlastníkmi – má svoje obmedzenia. To na druhej strane znamená, že výsledky, hoci sú zaujímavé a podnetné na zamyslenie, treba brať s určitým odstupom. Najmä preto, že nemáme k dispozícii informácie o počte najazdených kilometrov vozidiel ani o veľkosti prieskumných vzoriek.

Problémy s reprezentatívnosťou sa však týkajú všetkých rebríčkov spoľahlivosti, vrátane tých najznámejších, ako je napríklad štúdia ADAC.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spotreba paliva v reálnom svete je vyššia v priemere o 20 %. Najhorší typ pohonu

Pravda o plug-in hybridoch. Výsledky výskumu nenechávajú žiadne ilúzie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Passionauto458). Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.…

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov