Správy, Zaujímavosti,

Nemecko zavádza daň za každý prejdený kilometer. Budú platiť aj Slováci?

28.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dweuromaxx). Nemecká štátna pokladnica sa pomaly vyčerpáva, a tak sa objavujú čoraz bláznivejšie nápady, odkiaľ by sa mali vziať peniaze na jej doplnenie. Jedna skupina...

28.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dweuromaxx).

Nemecká štátna pokladnica sa pomaly vyčerpáva, a tak sa objavujú čoraz bláznivejšie nápady, odkiaľ by sa mali vziať peniaze na jej doplnenie. Jedna skupina odborníkov chce zaviesť ďalšiu daň pre vodičov, ktorí sú už teraz zaťažení vysokými poplatkami. Zdá sa, že je to mimoriadne absurdné. A to všetko preto, aby sa im z vreciek vytiahlo ešte viac peňazí.

Nemecko zavádza daň za každý prejdený kilometer. Budú platiť aj Slováci?
Foto: youtube.com/@dweuromaxx

Nová daň za prejdený kilometer nie je vtip

Doprava, presúvanie sa autom alebo všeobecne na dlhšie vzdialenosti, ako je len cesta do obchodu, prejde v najbližších rokoch obrovskou revolúciou. Čoraz viac sa hovorí o tom, že by sme mali všetci prejsť na elektromobily, alebo ak nie, tak aspoň na mestskú dopravu. A samozrejme, v zásade sú takéto myšlienky veľmi dobré. Jediným problémom je, že sieť mestskej dopravy na väčšine miest jednoducho nefunguje.

Ľuďom sa nepáči všetko. Rovnako ako väčšina z nás nechce prejsť z dieselových vozidiel na elektrické. Rovnako tak nechceme platiť absurdné poplatky. A táto daň pravdepodobne prekračuje všetky hranice.

Skupina expertov, ktorú zriadila nemecká spolková vláda, prišla s návrhom, aby vodiči platili daň za každý kilometer jazdy. A to bez ohľadu na to, či jazdia na benzínovom, elektrickom alebo naftovom aute. Informuje o tom portál Focus, ktorý tvrdí, že dôvodom je zlý stav mnohých ciest, na ktorých opravu nie sú peniaze.

Nemecko má pred sebou ťažký oriešok

Automobilový klub AvD (Automobilclub von Deutschland) sa proti takémuto kroku dôrazne postavil. Poukazuje na to, že vodiči sú už teraz zaťažení neuveriteľným množstvom najrôznejších poplatkov a daní, ktoré sa neustále zvyšujú. Samozrejme, každú novozavedenú daň politici „propagovali“ ako nevyhnutnosť na opravu ciest. Podľa štatistík sa však na tento účel použije len 62 % vybraných peňazí. Zvyšok nachádza iné využitie.

Nemecko v posledných rokoch plytvalo peniazmi daňových poplatníkov (napríklad na gigantické dotácie pre elektrické vozidlá), takže táto situácia nie je prekvapujúca. Na elektriku sa minuli stovky miliónov eur a teraz tieto peniaze logicky chýbajú inde. Zároveň by ľudia, ktorí už koniec koncov zaplatili dane na opravu ciest, museli platiť znova. Dôležité však je, že prispeli na drahú elektriku.

Dôvodom je zlý stav mnohých ciest, na ktorých opravu nie sú peniaze. Vodiči v tranzite pravdepodobne nebudú musieť daň platiť.
Foto: youtube.com/@dweuromaxx

Nový návrh ešte viac prehlbuje sociálnu priepasť. Vedie tiež k čoraz depresívnejšej nálade. Michael Habersland, šéf ďalšieho nemeckého klubu Mobil in Deutschland, uviedol, že „niektorí vodiči ani nemajú možnosť prestúpiť na verejnú dopravu, pretože žiadna neexistuje, najmä v odľahlých oblastiach“. Pre mnohých ľudí v Nemecku sa už šoférovanie stáva nerentabilným. Nová daň by mohla tento problém ešte viac prehĺbiť.

V súčasnosti nie je jasné, ako presne bude nová daň vyzerať. Zdá sa však, že sa bude vzťahovať len na vodičov s vozidlom registrovaným v Nemecku. Vodiči v tranzite teda pravdepodobne nebudú musieť daň platiť. Nedá sa však vylúčiť, že Nemcov budú nasledovať vlády ďalších krajín.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové dane pre majiteľov elektromobilov. Už to nie je vtipné

Na splnenie cieľov EÚ je potrebné vybudovať 3142 nabíjačiek denne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov