Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Degradácia batérie v Tesle 3/Y. Ako to vyzerá po 320 000 km?

29.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Boli zverejnené dlho očakávané údaje o priemernej degradácii batérie Tesla Model 3 a Y Long Range. Týkajú sa kusov predaných mimo Číny a pochádzajú...

29.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking).

Boli zverejnené dlho očakávané údaje o priemernej degradácii batérie Tesla Model 3 a Y Long Range. Týkajú sa kusov predaných mimo Číny a pochádzajú priamo od výrobcu.

Degradácia batérie v Tesle 3/Y. Ako to vyzerá po 320 000 km?
Foto: youtube.com/@electricviking

Problém degradácie batérie stále znepokojuje niektorých majiteľov elektromobilov alebo častejšie tých, ktorí o prechode na elektrický pohon ešte len uvažujú. Rôzne mýty a skúsenosti s autami vyrobenými pred 15 rokmi pomocou starých technológií niekedy vyvolávajú obavy typu „po niekoľkých rokoch mi zostane polovica dojazdu“.

Všeobecne prevláda názor, že elektromobily rýchlo strácajú svoje pôvodné vlastnosti. Je to naozaj tak? Na pomoc prichádzajú grafy znázorňujúce degradáciu batérií, ktoré možno nájsť na internete.

Degradácia batérie: údaje spoločnosti Tesla

Doteraz však neboli zverejnené žiadne údaje o Tesle. Zainteresované strany sa mohli spoľahnúť napríklad na grafy odvodené z výsledkov prieskumu. Tie vykonáva napríklad užívateľ X na elektromobily, ktorý sa označuje ako eivissacopter.

Z nich vyplýva, že v minulosti používané články Panasonic sú najodolnejšie – podľa zozbieraných údajov sa dá predpokladať, že ich kapacita klesne na 70 % pôvodnej kapacity až po 17,9 roka (v závislosti od verzie), pričom najazdených kilometrov je 480 000 km.

Na oficiálny graf však fanúšikovia a používatelia Tesly čakali. Teraz si ho môžete pozrieť. Zverejnil ho Martin Viecha, zodpovedný za vzťahy s investormi v spoločnosti Elona Muska. Týka sa Modelu 3 a verzie Long Range Modelu Y a vyzerá nasledovne:

Čo ukazuje? Po prvé, výrobná kapacita klesne na približne 84 % až po 320 000 km. To je už vysoký počet najazdených kilometrov a mnohé vozidlá ho počas svojho „života“ nikdy nedosiahnu. Je tiež veľmi zriedkavé, aby vozidlo prešlo túto vzdialenosť v rukách svojho prvého a jediného majiteľa.

Ani po jeho dojazdení však dojazd prudko neklesá. Tesla Model 3 s dlhým dojazdom prejde podľa WLTP až 629 km. Na 84 % z tohto výsledku pripadá 528 km. Takýto výsledok je ťažké označiť za nedostatočný.

Samozrejme, hovoríme tu o priemernom výsledku. Čiara na konci stupnice sa stáva členitou, čo znamená, že napríklad niektoré vozidlá majú po 200 000 km stále 88 % pôvodnej kapacity batérie a niektoré menej ako 80 %. Napriek tomu to nie je zlý výsledok a okrem toho – konkurenti Tesly dosahujú v takýchto súťažiach podobné výsledky.

Graf dlhého dojazdu Modelu 3/Y nie je prekvapivý ani senzačný. Naopak, môže byť upokojujúci pre súčasných aj budúcich majiteľov týchto vozidiel.

Pri najazdení viac ako 300 000 km sú vozidlá schopné prekonať veľké vzdialenosti na jedno nabitie.
Foto: youtube.com/@poloto5638

Niekoľko otáznikov

Ako sa porovnávajú vlastnosti verzií RWD a Standard Range? Tie v tabuľke chýbali, čo môže niektorých neuspokojiť. A čo Tesly predávané v Číne?

Tu musíme nahliadnuť do údajov zo spomínaných prieskumov. Z nich vyplýva, že články LG Energy Solution sa opotrebúvajú o niečo rýchlejšie – po 449 – 455 000 km najazdených kilometrov majú približne 70 % pôvodného výkonu. Pri článkoch CATL zostáva 70 % aj po 14 rokoch (najazdených približne 335-350 000 km). Sú však menšie, takže sa dobíjajú častejšie.

Ako vidíte, straty dojazdu sa netreba obávať. Tešíme sa na grafy budúcich verzií a modelov. Dôležité je, že aj pri najazdení viac ako 300 000 km sú vozidlá schopné prekonať veľké vzdialenosti na jedno nabitie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bezlítiové sodíkové batérie opúšťajú laboratórium a začínajú sa vyrábať v USA

Krivka nabíjania – čo je dobré o nej vedieť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov