Tipy, Zaujímavosti,

Plnenie pneumatík dusíkom. Koľko to stojí a aké sú výhody tohto „zázračného plynu“?

15.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@prioritytire51). Na internete a vo veľkých mestách sa vodiči čoraz častejšie stretávajú s reklamami na „plnenie pneumatík dusíkom“. Tento plyn, o ktorom niektorí tvrdia, že...

15.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@prioritytire51).

Na internete a vo veľkých mestách sa vodiči čoraz častejšie stretávajú s reklamami na „plnenie pneumatík dusíkom“. Tento plyn, o ktorom niektorí tvrdia, že „robí zázraky“, je drahší ako obyčajný vzduch, ktorý väčšina ľudí používa na hustenie pneumatík.

Plnenie pneumatík dusíkom. Koľko to stojí a aké sú výhody tohto „zázračného plynu“?
Foto: youtube.com/@prioritytire51

Už mnoho rokov sa podporuje používanie dusíka na hustenie automobilových pneumatík. Niektorí mechanici tvrdia, že tento plyn je pre pneumatiky oveľa vhodnejší ako vzduch. Podľa nich dusík udržiava konštantný tlak v kolesách, vďaka čomu má vozidlo nižšiu spotrebu paliva.

Plnenie pneumatík dusíkom

Vodiči sa čoraz častejšie stretávajú s reklamami na „plnenie pneumatík dusíkom“, ktoré ich nabádajú na používanie tohto „zázračného plynu“ v rôznych servisoch.

V porovnaní s bežným vzduchom má plnenie dusíkom pneumatiky niekoľko výhod:

  • Pomalejšie unikanie tlaku: Molekuly dusíka sú menšie ako molekuly kyslíka, takže cez póry v pneumatike unikajú pomalšie. To znamená, že pneumatiky plnené dusíkom je potrebné hustiť menej často.
  • Väčšia stabilita tlaku: Dusík je menej citlivý na výkyvy teplôt ako vzduch. To znamená, že tlak v pneumatikách plnených dusíkom zostáva stabilnejší v rôznych klimatických podmienkach.
  • Znížené opotrebenie: Stabilný tlak v pneumatikách môže znížiť nerovnomerné opotrebenie a predĺžiť životnosť pneumatík.
  • Lepšia trakcia a ovladanie: Niektorí vodiči uvádzajú, že pneumatiky plnené dusíkom im prinášajú lepšiu trakciu a ovladanie vozidla.
Dusík udržiava konštantný tlak v kolesách, vďaka čomu má vozidlo nižšiu spotrebu paliva.
Foto: shutterstock.com/Minerva Studio

Cena plnenia pneumatik dusíkom

Cena plnenia pneumatík dusíkom sa líši v závislosti od servisu a lokality. Vo všeobecnosti sa pohybuje od 5 € do 15 € za pneumatiku.

Treba však poznamenať, že plnenie pneumatík dusíkom má aj určité nevýhody:

Nafúknutie kolies vzduchom je bezplatné a možno ho vykonať na väčšine veľkých čerpacích staníc. Jediná vec, na ktorú si treba dať pozor, je tlak v pneumatikách. Automobily majú zvyčajne štítok, na ktorom je uvedené, aký tlak sa odporúča v závislosti od počtu cestujúcich. Tento štítok je nalepený buď v oblasti dverí, alebo na palivovej klapke. Ak ho nemôžete nájsť, všetky tieto informácie nájdete aj v technickom preukaze vozidla.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Celoročné pneumatiky – rozumná úspora alebo pasca? Každý sa nad tým musí zamyslieť

Tlak v pneumatikách pre bicykle: Tento tlak je ideálny


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1.…

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Zamrznuté okno ráno a meškáte do práce. Čo teraz?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@smartfoxofficial). Zamrznuté okno ráno je jedna z najnepríjemnejších situácií na jeseň a v zime. Vy sa ponáhľate a teraz toto.…

Porsche 911 GT3 (2025) odhalené: Prvý facelift bez prídavného výkonu

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Napriek tomu je na motore veľa noviniek, po prvý raz aj balík Weissach, nové super sedadlo a výrazné zvýšenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov