Tipy,

Môžete jazdiť s vozidlom so zapnutou kontrolkou oleja? Aké problémy signalizuje

21.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Olenev Nikita). Rozsvietený indikátor oleja na prístrojovej doske signalizuje možný problém s mazacím systémom motora. Môžete však pokračovať v jazde, ak sa táto kontrolka rozsvietila,...

21.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Olenev Nikita).

Rozsvietený indikátor oleja na prístrojovej doske signalizuje možný problém s mazacím systémom motora. Môžete však pokračovať v jazde, ak sa táto kontrolka rozsvietila, alebo ste nútení zastaviť?

Rozsvietený indikátor oleja na prístrojovej doske signalizuje možný problém
Foto: shutterstock.com/Olenev Nikita

Keď sa vám pred očami objaví „červená“, nie je to dobré! Vo všeobecnosti sa palubné kontrolky delia do troch hlavných kategórií.

Niektoré sú informačné, iné výstražné a treťou kategóriou sú výstražné svetlá, ktoré signalizujú poruchu.

Aké problémy signalizujú informačné kontrolky

Po zapnutí zapaľovania sa na centrálnom displeji vozidla rozsvieti niekoľko rôznofarebných kontroliek.

Ich súčasným rozsvietením palubný počítač kontroluje, či systémy vozidla fungujú správne.

Keď niektoré z nich zhasnú, môžeme spustiť zapaľovanie motora. Ak všetko funguje správne, zhasnú všetky žlté, červené alebo oranžové kontrolky.

Zelené, biele alebo modré svetlá slúžia na informáciu. Napríklad upozorňujú vodiča, keď sú zapnuté stretávacie svetlá alebo keď sú aktivované diaľkové svetlá.

Žlté alebo oranžové kontrolky signalizujú možnú nebezpečnú poruchu. V niektorých prípadoch sa problém vyrieši sám, ale v iných prípadoch by malo byť vozidlo čo najskôr v servise.

Keď sa však aktivuje červená kontrolka, bola zistená nebezpečná porucha.

Jednou z takýchto kontroliek je problém s motorovým olejom.

Môžete jazdiť s vozidlom so zapnutou kontrolkou oleja?

Tento symbol sa rozsvieti, keď je olej v motore znehodnotený alebo kontaminovaný palivom. Alebo ak hladina oleja nebezpečne klesla.

Môže sa však rozsvietiť aj vtedy, ak sa opotreboval ventil olejového filtra alebo ak zlyhalo olejové čerpadlo.

Tento symbol sa rozsvieti, keď je olej v motore znehodnotený alebo kontaminovaný palivom. Alebo ak hladina oleja nebezpečne klesla.
Foto: youtube.com/@ChavezDIY

Preto v okamihu, keď sa rozsvieti táto kontrolka na prístrojovej doske, mali by ste čo najskôr zastaviť a vypnúť motor.

Pretože ak vám napríklad dôjde olej, motor čoskoro zlyhá. Kovové komponenty v ňom už nebudú premazávané, čo povedie k ich úplnému poškodeniu.

Po zastavení motora by sa mala vykonať kontrola hladiny oleja. Vizuálne skontrolujte aj motor a priestor pod ním, či nedochádza k úniku oleja.

Potom sa obráťte na mechanika alebo odťahovú službu, ktorá vám pomôže problém odstrániť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dieselový motor: Ako často kontrolovať olej. Veľmi dôležitý detail

Čo robiť, keď do motora nalejete príliš veľa oleja? Čo sa stane


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Fiat 500e mal byť bestsellerom. Stellantis zastavil výrobu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Fiat 500e, vozidlo ponúkané výlučne v elektrickom variante, malo byť bestsellerom, rovnako ako jeho predchodca z roku 2007. Trh…

Ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla?

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChavezDIY). Mnohí vodiči nevedia, ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla. A možno sa zdá, že…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov