Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Čo je asistent núdzového zastavenia? Ako funguje a aké má ďalšie funkcie?

25.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen_usa). Hoci ho používajú len niektorí výrobcovia, plní veľmi dôležitú funkciu. Pomáha zabrániť kolízii, napríklad ak je vodič ospalý. Čo je asistent núdzového zastavenia a...

25.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen_usa).

Hoci ho používajú len niektorí výrobcovia, plní veľmi dôležitú funkciu. Pomáha zabrániť kolízii, napríklad ak je vodič ospalý. Čo je asistent núdzového zastavenia a ako funguje?

Čo je asistent núdzového zastavenia? Ako funguje a aké má ďalšie funkcie?
Foto: youtube.com/@volkswagen_usa

V automobiloch sa bežne nenachádza asistent núdzového zastavenia, ale iba systém núdzového brzdenia. Medzi týmito dvoma systémami je dôležitý rozdiel. Áno, oba systémy brzdia vozidlo, ale v rôznych situáciách.

Účelom systému núdzového brzdenia je zabrániť kolízii alebo minimalizovať jej následky v prípade nepozornosti vodiča. Moderné systémy môžu reagovať nielen na iné vozidlo, ale aj na chodcov alebo motocyklistov.

Asistent núdzového brzdenia prichádza do akcie v inom prípade.

Asistent núdzového zastavenia: ako funguje?

Predstavte si vodiča, ktorý počas jazdy autom, napríklad na diaľnici, náhle dostane infarkt alebo jednoducho z iného dôvodu omdlie. V dôsledku toho stratí vedomie a nie je schopný riadiť. Čo potom?

V aute spred rokov by bol vodič bez šance. Moderné technológie však dokážu v takejto situácii zrážke zabrániť. To je úloha asistenta núdzového zastavenia.

Spustí sa, keď vodič dlhší čas nevykazuje žiadne známky činnosti. To znamená, že nehýbe volantom ani inak neovplyvňuje vozidlo.

Asistent núdzového zastavenia spočiatku vyšle jeho smerom vizuálne a zvukové varovania. Ak na ne naďalej nereaguje, dôjde k núdzovému brzdeniu. Vtedy sa aktivujú výstražné svetlá, ktoré zostanú zapnuté až do úplného zastavenia vozidla.

Emergency Assist.

To však nie je všetko. Niektoré systémy automaticky aktivujú aj systém eCall, ktorý dokáže automaticky zavolať príslušné služby.

Kde možno tento systém nájsť?

Asistent núdzového zastavenia sa zvyčajne nachádza v luxusných vozidlách. Často je súčasťou balíka, ktorý okrem iného obsahuje adaptívny tempomat alebo systém udržiavania v jazdnom pruhu.

Pomerne bežne tento systém používa skupina Volkswagen. Preto ho možno nájsť nielen v modeloch Audi, ale aj v modeloch Seat, Škoda a Volkswagen. V prípade modelov nemeckého koncernu sa nazýva Emergency Assist.

Ďalšie funkcie asistenta

Asistent núdzového zastavenia najprv vysiela tiché zvukové signály. Keď však vodič nereaguje, stáva sa čoraz naliehavejším. Tento proces sa však dá prerušiť – stačí, ak vodič urobí napríklad niekoľko pohybov volantom.

Ak zostane pasívny voči pôsobeniu systému, systém začne brzdiť, aby vozidlo zastavil. Jeho činnosť však môže zahŕňať aj:

  • prudké a náhle brzdenie s cieľom upútať pozornosť vodiča
  • zastavenie na okraji cesty so zapnutými výstražnými svetlami
  • automatické odomknutie dverí, ktoré pomôže záchranárom dostať sa do vozidla
  • automatické privolanie pomoci prostredníctvom systému eCall

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako zistíte, či je potrebné vymeniť brzdové doštičky?

Kontroluje sa olej, keď je motor horúci alebo keď je studený? Ako doplniť olej


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov