Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Chystáte sa do Čiernej Hory? Zistite, akou menou sa tam platí

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Mikhail). Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z atrakcií, ktoré čakajú na turistov...

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Mikhail).

Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z atrakcií, ktoré čakajú na turistov v Čiernej Hore. Je to krajina, o ktorú je čoraz väčší záujem, ale jej pravidlá môžu niektorých prekvapiť. Akú menu používa Čierna Hora a prečo sa oplatí pripraviť sa na cestu vopred?

Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z atrakcií, ktoré čakajú na turistov v Čiernej Hore.
Foto: shutterstock.com/A_Mikhail

Cestovný ruch v Čiernej Hore neustále rastie. Je to krajina, ktorá každoročne priťahuje čoraz viac turistov. Mnohí ľudia sú však prekvapení, keď zistia, akú menu používajú jej obyvatelia a že nie je možné vymeniť si peniaze na mieste. Pred cestou sa oplatí poznať podrobnosti.

Čierna Hora. Nie je členom EÚ, ale používa euro

Čierna Hora je štát v južnej Európe, ktorý vznikol po rozpade Srbska a Čiernej Hory. Vznikol na základe referenda o nezávislosti, ktoré sa konalo 21. mája 2006, a vyhlásenia nezávislosti čiernohorským parlamentom 3. júna toho istého roku. Hlavným a najväčším mestom krajiny je Podgorica.

Je potrebné vedieť, že nástupcom doteraz existujúceho štátu Srbsko a Čierna Hora sa stalo Srbsko. Čierna Hora preto po vyhlásení nezávislosti musela podniknúť kroky na vstup do medzinárodných organizácií. Bola prijatá do OSN, Rady Európy a NATO.

Od 17. decembra 2010 je tiež kandidátskou krajinou Európskej únie. Hoci však krajina ešte nie je oficiálne členom Únie, používa európsku menu. Je ňou euro, a ak sa tam chystáte cestovať, oplatí sa to vedieť.

Samozrejme, na mnohých miestach sú k dispozícii bezhotovostné transakcie
Foto: youtube.com/@currencybanknote5552

Dovolenka v Čiernej Hore? Platí sa € ako u nás

Čierna Hora je krajina, ktorá sa čoraz častejšie vyberá ako cieľová destinácia. Krajina zatiaľ nie je turistom príliš známa, napriek tomu im má čo ponúknuť. Malebné pobrežie, hornatý sever a množstvo historických pamiatok lákajú čoraz viac návštevníkov. Veľmi obľúbený je napríklad Kotorský záliv, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je označovaný ako „stredomorský fjord„.

Čiernohorskou menou je euro. Samozrejme, na mnohých miestach sú k dispozícii bezhotovostné transakcie, ale napríklad na miestnych trhoch alebo v sezónnych prevádzkach týmto spôsobom nezaplatíte. Preto odporúčane aj hotovosť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bola vybraná najkrajšia cesta v Európe. Pôsobivý výhľad na more a hory

Transfăgărașan je znovu otvorený. Cesta bude otvorená len počas dňa


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

V tejto krajine môžete dostať pokutu za nosenie slnečných okuliarov. Pokuta je viac ako 5 000 EUR.

7.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/LightField Studios). Pokuta za slnečné okuliare sa môže zdať ako absurdný nápad, ale takýto trest nám môže byť skutočne uložený…

Technické poruchy nenechali posádku Starlineru „uviaznuť“ na ISS na neurčito

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Dima Zel). NASA tvrdí, že astronauti vyslaní na Medzinárodnú vesmírnu stanicu na palube nefunkčnej vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing "neuviazli…

Čína si pripísala 10 svetových rekordov v prekonávaní mora cez nový most/tunel

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChinaViewTV). Minulý víkend Čína otvorila spojenie Shenzhen-Zhongshan, nový prieplavný tunel a mostný systém, ktorý sa nachádza v provincii Guangdong v…

Survue využíva mozog s umelou inteligenciou na rozpoznávanie vozidiel, ktoré môžu naraziť do cyklistov

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@survueai). Radarové systémy na bicykloch by zrejme nepatrili medzi prvé veci, ktoré by vám napadli, keď hovoríme o veciach, ktoré…

Mapy Google dostanú novú funkciu. Cestovanie sa navždy zmení

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Mapy Google nepochybne patria medzi aplikácie, bez ktorých si milióny vodičov na celom svete nevedia predstaviť cestovanie. Ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov