Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Tretí najpopulárnejší elektromobil v Európe s obrovským množstvom problémov. Volvo vytvorilo bublinu?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews). Najnovšie vozidlá Volvo majú v softvéri množstvo závažných chýb. Sú také nepríjemné, že niektorí majitelia elektrických modelov EX30 vrátili výrobcovi už zakúpené vozidlá. Volvo,...

8.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews).

Najnovšie vozidlá Volvo majú v softvéri množstvo závažných chýb. Sú také nepríjemné, že niektorí majitelia elektrických modelov EX30 vrátili výrobcovi už zakúpené vozidlá.

Tretí najpopulárnejší elektromobil v Európe s obrovským množstvom problémov.
Foto: youtube.com/@VisualCarReviews

Volvo, ktoré vlastní čínska spoločnosť Geely, sa intenzívne približuje k elektromobilite. Švédi už totiž neplánujú uviesť na trh úplne nové spaľovacie modely, ale len aktualizácie súčasných modelov. Ich budúcnosť má byť elektrická.

Zatiaľ to však nie je všetko na ružiach ustlané. Prvým čisto elektrickým modelom značky Volvo, a teda založeným na platforme určenej len pre takéto vozidlá, bol model EX90, ktorý debutoval koncom roka 2022. Kvôli problémom so softvérom sa však toto vozidlo začalo predávať až v júni tohto roka.

Oveľa skôr, aj keď vôbec nie skôr, bol na trhy uvedený menší model EX30. Zaujímavé je, že využíva architektúru SEA, na ktorej má byť založená aj Izera.

Volvo EX30 s mnohými problémami

Bohužiaľ, tento kompaktný elektromobil zatiaľ nie je dokonalý. Podľa jeho majiteľov trpí viacerými detskými problémami. Patrí medzi ne vypínanie obrazovky počas jazdy, nereagujúce tlačidlá na volante, problémy s nabíjaním alebo dokonca náhodná aktivácia systému núdzového brzdenia.

Ako uviedol britský časopis Autocar, niektoré z problémov boli také závažné, že majitelia odmietli so svojím Volvom EX30 jazdiť. V dôsledku toho vracali vozidlá výrobcovi s požiadavkou na vrátenie peňazí v plnej výške.

„Uvedomujeme si, že toto majitelia od svojich vozidiel Volvo neočakávajú. Pracujeme na čo najrýchlejšom odstránení problémov s minimálnymi nepríjemnosťami pre našich zákazníkov.“

– Hovorca spoločnosti Volvo to uvádza vo vyhlásení zaslanom magazínu Autocar.

„Vo veľmi málo prípadoch v Spojenom kráľovstve sa zákazníci rozhodli využiť svoje spotrebiteľské práva a vrátiť svoje vozidlá. Spoločnosť Volvo Cars sa snaží a naďalej podporuje svojich zákazníkov počas celého procesu vlastníctva vozidla. Pozitívna spätná väzba, ktorú dostávame od majiteľov, nás naďalej povzbudzuje,“ dodáva hovorca.

Najdôležitejšia je centrálna obrazovka

Nové Volvo EX30 je vozidlo, v ktorom je väčšina ovládania zverená centrálnej dotykovej obrazovke. V tomto smere si Švédi zjavne zobrali príklad z Tesly a slúži napríklad na ovládanie klimatizácie a nastavenia bočných zrkadiel.

Fyzických tlačidiel tu nie je veľa. Okrem tých na otváranie okien, ktoré sú tiež veľmi šikovné, sú tu tlačidlá na zamykanie dverí a aktiváciu výstražných svetiel. Volvo našťastie zachovalo klasické páčky na volante. Tá je naopak vybavená dotykovými poliami, ktoré okrem iného slúžia na ovládanie podporných systémov.

Nie je prekvapením, že vzhľad čiernej obrazovky sťažuje ovládanie tohto vozidla. O to viac, že tu nie je druhý displej, ktorý by poskytoval informácie, napríklad o rýchlosti.

Problémy boli už aj s digitálnym rýchlomerom. V júni tohto roku totiž Švédi oznámili, že všetky doteraz vyrobené vozidlá, t. j. takmer 72 000 automobilov, musia prejsť servisom.

Ako informovala agentúra Bloomberg, rýchlomer sa po naštartovaní vozidla prepol do testovacieho režimu. V dôsledku toho nemal majiteľ žiadne informácie o rýchlosti, ktorou jazdil. A to je predsa kľúčový údaj v každom aute. Našťastie, uvedená chyba je odstránená bezdrôtovou aktualizáciou.

Niektoré z problémov boli také závažné, že majitelia odmietli so svojím Volvom EX30 jazdiť.
Foto: youtube.com/@VisualCarReviews

Volvo EX30: fóra plné komentárov

Do konca mája tohto roku predalo Volvo v Európe 35 000 kusov modelu EX30. Vďaka tomu je tretím najobľúbenejším elektromobilom na starom kontinente – po Tesle Model Y a 3. Žiaľ, ukazuje sa, že takmer každý exemplár tohto vozidla má svoje chyby.

Ak to chcete zistiť, stačí navštíviť fóra majiteľov týchto vozidiel z rôznych krajín. Áno, s kvalitou vyhotovenia Volva EX30 sú veľmi spokojní, ale „nepekne“ sa vyjadrujú aj k softvéru.

Stačí si však prečítať len niekoľko z nich, aby ste pochopili, že poruchy sa týkajú softvéru v najširšom zmysle slova, ktorý sa našťastie dá opraviť pomocou aktualizácie OTA (over-the-air).

To isté platí aj pre francúzske fórum majiteľov Volva EX30. Zaujímavé je, že mnohé sa tu začínajú príbehmi o nešťastiach pri nabíjaní.

Volvo EX90 tiež plné chýb?

Trhová premiéra modelu Volvo EX30 sa oneskorila práve kvôli problémom so softvérom. Ako však vidíte, nie všetko bolo opravené. To isté sa stalo aj v prípade väčšieho modelu EX90, ktorý, keď sa konečne dostal do predaja, nedostal všetky sľubované funkcie.

Nedávno o tom informoval čitateľ portálu Motor1.com. Nuž, od Švédov dostal e-mail, ktorý obsahoval zoznam funkcií, ktoré „môžu byť oneskorené, keď EX90 dostane“. Obsahuje bezpečnostné aj komfortné prvky.

Príklad? Spočiatku nebudete môcť využívať okrem iného plnú funkcionalitu LiDAR, varovanie pred krížovou premávkou, asistenta rýchlosti v zákrutách, bezdrôtový Apple CarPlay alebo obojsmerné nabíjanie. Tie sa objavia až neskôr prostredníctvom bezplatnej aktualizácie. Rovnako ako téma čierneho displeja.

V rovnakej správe Volvo tiež upozorňuje, že zaparkovaný EX90 môže za deň stratiť až 3 % energie z batérie. Je to spôsobené hlavným počítačom vozidla, ktorý má bežať na pozadí a ovládať pokročilé funkcie. Až po 72 hodinách prejde do režimu spánku, aby šetril energiu. Aj túto nepríjemnosť má odstrániť budúca aktualizácia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť vyrába solárne panely, ktoré nabíjajú elektromobily pri parkovaní

Renault uvádza na trh nové hybridné SUV v Kórei. Nový Grand Koleos má DNA Volva


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vaša bezpečnosť je prvoradá. Skontrolujte ho minimálne mesačne

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lunawebs). Pri každodennom jazdení autom je jedným z najdôležitejších aspektov ovplyvňujúcich bezpečnosť a pohodlie správny tlak v pneumatikách. Správny parameter,…

Keanu Reeves si vyskúša motoristický šport. Herec bude tento víkend debutovať

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SV5Land). Hoci Keanu Reeves má za sebou jednotlivé štarty v pretekoch amerických celebrít, tento víkend ho čaká debut v plnohodnotnom…

Tu je nový francúzsky kráľ SUV segmentu C. Výkon viac ako 200 koní a dlhý zoznam výhod.

6.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). V ponuke značky Peugeot debutovalo nové SUV. Francúzska značka má teraz ďalšiu skvelú ponuku v módnom segmente, ktorá dokonale…

Michael Jordan si doprial jedinečný model Pininfarina Battista

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Battista Targamerica, ktorý ste videli na Monterey Car Week, skončil v rukách bývalého basketbalového šampióna NBA. Jeho hodnota je…

Manhart MHXM 900: Divoký pánsky butik na kolesách

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@coolideas3272). Tuner dodáva kolosu M 900 k a 1 200 Nm Je to jeden z najvýkonnejších, najimpozantnejších a najvýkonnejších modelov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov