Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Dva lacné modely na vlne popularity. Jeden z nich zaujme výkonom a siluetou mini SUV

12.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autozeitung). Na európskom trhu sa objavuje čoraz viac modelov s módnou karosériou SUV za čoraz prijateľnejšie ceny. Medzi nimi stále drží víťaznú kartu nízkonákladový kráľ...

12.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autozeitung).

Na európskom trhu sa objavuje čoraz viac modelov s módnou karosériou SUV za čoraz prijateľnejšie ceny. Medzi nimi stále drží víťaznú kartu nízkonákladový kráľ Dacia, ale jej francúzsky konkurent v boji nízkych cien a módnej ponuky tiež vykazuje výrazný pokrok oproti svojmu predchodcovi.

Dva lacné modely na vlne popularity. Jeden z nich zaujme výkonom a siluetou mini SUV.
Foto: youtube.com/@autozeitung

Dva nízkonákladové úžitkové modely majú na európskom trhu veľký úspech

Úspech, ktorým sa môže pochváliť rumunská Dacia Sandero, je ťažko spochybniteľný. Treba si však uvedomiť, že na európskom trhu je toho veľa a výrobcovia obohatili ponuku o lacnejšie modely v módnej karosérii typu crossover. Cenoví súperi Dacie tak neustále prichádzajú.

Obnovená Dacia Sandero predstavuje výrazný pokrok oproti svojim predchodcom. Cena sa síce mierne zvýšila, ale je odôvodnená použitím nových technológií a systémov. Rumunský výrobca je však stále šampiónom, pokiaľ ide o pomer ceny a kvality. Sandero s rozmermi 4088 mm a šírkou 1848 ponúka batožinový priestor s objemom 328 litrov, ktorý môžeme zväčšiť na 1108 litrov. Na zákazníkov s tenšími peňaženkami tak naďalej robí dobrý dojem. Je však pravda, že modernizované francúzske mini SUV je veľmi lákavou alternatívou k Dacii Sandero.

Nie je žiadnym tajomstvom, že si už môžete zaobstarať renovovaný Citroën C3 v konfigurácii. Je to model, ktorý je k dispozícii za necelých 17 000 eur, hoci na dodanie si treba trochu počkať. Je to možnosť, ktorá stojí za zváženie, ak uvažujete o zmene na nové, cenovo dostupné a užitočné auto.

Francúzi urobili všetko pre to, aby ich mini SUV bolo príkladom dokonalej rovnováhy medzi cenou a výkonom. Fakt: pokiaľ ide o rozmery, je kompaktnejší ako Sandero. Na dĺžku totiž meria 4015 mm a na šírku 1755 mm. Vďaka tomu ponúka batožinový priestor s minimálnym objemom 300 litrov. Aká je otázka výbavy a motora?

Citroën C3.
Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT

Mini SUV Citroën C3 môže byť zdrojom problémov pre Daciu Sandero

Pre značku Dacia je model k dispozícii v 3 úrovniach výbavy: Essential, Expression a Extreme. Štandardne ponúkajú prvky ako zadný parkovací asistent, súmrakový a dažďový senzor a pokročilý systém núdzového brzdenia. Pokiaľ ide o motor, Dacia Sandero ponúka dve možnosti motorov. Prvým je benzínový motor TCe s výkonom 90 k (160 Nm), druhým motor ECO-G s výkonom 100 k (170 Nm) s továrenskou inštaláciou LPG. Táto možnosť šetrí náklady na tankovanie a nesie označenie eco. Obnovené Sandero zrýchli na 180 km/h a na 100 km/h sa dostane za 12,2 sekundy. Ceny modelu Sandero sa začínajú od 13 800 eur, ale za verziu s LPG zaplatíte od 15 700 v najnižšej výbave.

Citroën C3, ktorý príde Daciu Sandero zahnať do problémov, oznámil cenu verzie s najzákladnejšou výbavou, ktorá je od 12 990 eur. Model je k dispozícii v 2 stupňoch výbavy. Zoznam prvkov výbavy zahŕňa Citroën Head Up displej, zadné parkovacie senzory, systém SPS (Smartphone Station) so zosilňovačom, modulátorom a držiakom smartfónu, zabudovaný držiak smartfónu, odpruženie Citroën Advanced Comfort.

Z hľadiska motora je najlacnejšie francúzske mini SUV vybavené trojvalcovým benzínovým motorom 1.2 PureTech s výkonom 100 k (205 Nm). Umožňuje zrýchlenie na stovku za 10,6 sekundy a zrýchľuje vozidlo na maximálnu rýchlosť 183 km/h. Podľa výrobcu je priemerná spotreba paliva 5,6 l/100 km podľa cyklu WLTP. V ponuke francúzskeho výrobcu je zároveň veľmi všestranná hybridná verzia v karosérii kompaktného SUV C3 Aircross s výkonom 136 k, ktorej cena sa pohybuje od 26 300 eur.

Zhrnutie

Jednoducho povedané, Dacia Sandero v cenovom súboji s Citroënom C3 je dobrou voľbou v segmente ekonomických úžitkových vozidiel. Sandero vyniká svojou robustnosťou a ekologickou motorovou možnosťou s LPG, ale C3 zaujme svojou technologickou výbavou, dizajnom a výkonom. Výber medzi týmito dvoma vozidlami, ako vždy, závisí od individuálnych potrieb a osobných preferencií vodiča. Oba nízkonákladové modely sú na európskom trhu hviezdami, ktoré zostávajú v dosahu mnohých peňaženiek. Súboj o miesto na trhu s lacnými modelmi medzi týmito dvoma značkami sľubuje zaujímavý priebeh. Súboj o miesto na trhu s lacnými modelmi medzi dvoma značkami sľubuje byť zaujímavý. Tak v ponuke mestských úžitkových modelov, ako aj v ponuke populárnych SUV.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dacia nedá svojim súperom šancu. Pripravuje nové, malé a cenovo dostupné SUV

Dacia pracuje na novom modeli. Budúce SUV segmentu B nahradí Sandero Stepway


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov