Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Žaloba za sexuálne obťažovanie v spoločnosti SpaceX. Stáva sa Elon Musk idolom incelov?

13.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@APArchive:). Šéf spoločnosti SpaceX je magnetom na problémy. V júni osem zamestnankýň tejto spoločnosti podalo na súd žalobu za sexuálne obťažovanie a odvetné opatrenia voči...

13.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@APArchive:).

Šéf spoločnosti SpaceX je magnetom na problémy. V júni osem zamestnankýň tejto spoločnosti podalo na súd žalobu za sexuálne obťažovanie a odvetné opatrenia voči oznamovateľkám takéhoto správania. Tých sa údajne dopúšťa vedenie spoločnosti SpaceX a Elon Musk im tlieska.

Žaloba za sexuálne obťažovanie v spoločnosti SpaceX. Stáva sa Elon Musk idolom incelov?
Foto: youtube.com/@APArchive

Elon Musk je génius, ktorého potrebujeme. Už zmenil bankovníctvo a vesmírne lety, prinútil automobilový priemysel začať revolúciu a teraz nás pripravuje na možnosť evakuácie na Mars. Zároveň sa jeden z najbohatších mužov sveta stáva idolom incelov. A to je skutočný problém.

Zamestnankyne spoločnosti SpaceX podali žalobu za sexuálne obťažovanie. Boli prepustené

V júni 2024 bola na kalifornskom súde podaná žaloba ôsmich bývalých zamestnancov spoločnosti SpaceX. Obviňujú svojich nadriadených zo sexuálneho obťažovania a odvety za to, že ich o tom informovali. Už tam nepracujú, pretože Elon Musk ich v roku 2022 prepustil, keď sa o situácii dozvedel, namiesto toho, aby to urobil s ľuďmi, ktorí sa previnili. Z výpovedí svedkov vyplýva, že generálny riaditeľ SpaceX nie je proti takémuto správaniu svojich podriadených, ale ho schvaľuje. Aké bolo podľa poškodených zamestnankýň zaobchádzanie so ženami v spoločnosti SpaceX?

V žalobe sa uvádza, že muži zamestnaní v spoločnosti Elona Muska pred nimi radi rozprávali nevtipné vtipy so sexuálnym podtextom. Vytrvalo im pozerali do výstrihu, neustále sa ich snažili pozvať na rande a negatívne hodnotili ich profesionálne schopnosti. Okrem toho opakovali, že ženy nie sú schopné byť inžinierkami, samozrejme, vo forme nevinných vtipov. Takéto správanie porušuje nielen pracovnú etiku, ale aj štátne právo.

Musk sa vyjadril

Keď poškodení nahlásili takéto zaobchádzanie Elonovi Muskovi v otvorenom liste, ktorý podpísalo viac ako 400 zamestnancov SpaceX, ten namiesto toho, aby urobil v spoločnosti poriadok, okamžite vyhodil autorov listu zo spoločnosti. Potom sa tí istí zamestnanci SpaceX sťažovali vládnej agentúre National Labor Relations Board na ochranu práv zamestnancov. V reakcii na to právnici spoločnosti SpaceX … zažalovali NLRB s tým, že tento vládny orgán je protiústavný, a preto nemôže riešiť žiadne spory. Až po tomto incidente bola na kalifornskom štátnom súde podaná žaloba jednotlivcami, ktorí sa domnievajú, že v spoločnosti SpaceX boli porušené ich pracovné práva.

SpaceX, Musk zažalovaný bývalými zamestnancami.

Jedna zo žalobkýň Paige Hollandová-Thielenová povedala novinárom amerického týždenníka Business Week, že sa teraz cíti ako v pasci. Jej snom vždy bolo pracovať v odvetví vesmírnych letov, ktorému dominuje spoločnosť SpaceX. Po tom, čo ju Elon Musk prepustil, nemá na trhu inú možnosť, ak sa chce venovať tomu, čo ju najviac baví a v čom je najlepšia. O jej prípade a o ostatných zamestnancoch SpaceX teraz hovoria všetky americké médiá, od Business Week cez CNN až po New York Times.

Elon Musk vytvára vo firmách atmosféru neformálneho súhlasu s takýmto zaobchádzaním so ženami

Problém s atmosférou okolo Elona Muska je oveľa vážnejší ako jedna žaloba bývalých zamestnancov SpaceX. Atmosféra v jeho spoločnostiach sa niekedy neoficiálne označuje ako „no asshole policy“. Ide o atmosféru súhlasu s ponižovaním zamestnancov, najmä žien, ktorú šíri šéf spoločností Tesla, SpaceX, Neuralink, The Boring Company a X (predtým: Twitter), a zaobchádzanie s akýmkoľvek protestom ako s „nevoľnosťou“ v sociálnych interakciách. Podľa tejto zásady nie je problémom zlé zaobchádzanie so ženami, ale ich reakcia. Je to mechanizmus, ktorý sa opakuje v rôznych spoločnostiach Elona Muska.

Začína sa to tým, že zverejňuje tweety, ktoré považuje za mimoriadne zábavné, a stupňuje sa to tým, že jeho šéf súhlasí s podobným zaobchádzaním nadriadených so zamestnancami, najmä so ženami. Staré príslovie hovorí, že ryba sa kazí od hlavy, a v tomto prípade je to Elon Musk, kto dáva zlý príklad. Samotný miliardár na svojom infantilnom zmysle pre humor zvyčajne nevidí nič zlé. Je pravda, že každý má naň právo, ale prestáva byť jeho súkromnou záležitosťou, ak prostredníctvom jeho charizmatického šéfa prenikne do verejnej a profesionálnej sféry. Potom začne formovať nevhodný prístup k zamestnancom a stane sa nepísaným pravidlom, ako to býva v podnikoch riadených Muskovou železnou rukou.

Incels, nedobrovoľný celibát

Ešte horšie je, že takéto zaobchádzanie s ľuďmi zo strany podnikateľa narodeného v Južnej Afrike padá na úrodnú pôdu. Prečítajte si komentáre na sociálnych sieťach pod príspevkami o novej žalobe proti SpaceX. Mnoho ľudí tlieska tomuto správaniu a obviňuje ľudí, ktorí sa cítia obťažovaní, z precitlivenosti alebo z toho, že sú liberáli („ona je lib“), čo je v niektorých kruhoch považované za najhoršiu urážku.

Muži, ktorí tvoria tieto kruhy, sa niekedy nazývajú „incels“ z anglických slov „involuntary celibate“ (nedobrovoľný celibát). Týmto termínom sa označujú muži, ktorí majú, mierne povedané, problémy so ženami a obviňujú z toho príslušníkov tohto pohlavia. Výsledkom je mizogýnia a popieranie myšlienky rovnosti. Pre mnohých takýchto ľudí nie je Elon Musk génius, schopný podnikateľ a jeden z najbohatších ľudí na svete. Stáva sa niečím viac: novým idolom, ktorého uctievajú na X (predtým: Twitter). Lenže údajný spasiteľ ľudstva určite chce, aby si ho história zapamätala práve ako takého?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Elon Musk prepustil celú divíziu Supercharger spoločnosti Tesla. Prepustených bolo približne 500 ľudí

Tesla zakáže všetky iPhony. A to všetko preto, že sa Apple spojil so spoločnosťou, ktorú založil… Elon Musk


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov